Парламент Ден 1 – Борбата от медиите и улицата се пренесе в залата

 

Сградата на Народното събрание е една от първите обществени сгради, построени след Освобождението. Правителственото решение за построяване на сегашната сграда на Народното събрание е взето на 4 февруари 1884, като по това време министър-председател е Петко Каравелов. Стилът на сградата е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“, част и от националния герб на България. Сградата  на Партийния дом в близост до Парламента сега е канцелария на Народното събрание и се помещава Централната избирателна комисия.На върха на Партийния дом, върху пилона, на който днес се вее българският флаг, от 1954 до началото на демокрацията, по-точно до 4 октомври 1990 г. се извисява червена петолъчка.

Сградата на Народното събрание е една от първите обществени сгради, построени след Освобождението. Правителственото решение за построяване на сегашната сграда на Народното събрание е взето на 4 февруари 1884, като по това време министър-председател е Петко Каравелов. Стилът на сградата е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“, част и от националния герб на България. Тук, в най-високата точка на столицата, се намирал древния некропол на антична Сердика. Според народното поверие проклятие тегне върху сграда, издигната върху костите на мъртъвци.

Още в първият ден депутатите си размениха остри реплики 

Избраха шеф и заместник от победените БСП и ДПС – победителят ГЕРБ в опозиция

“Хиени облизвайки се сладко започнаха да определят дажбите на двата лъва, които пък сами не можеха да разделят плячката”

 

Така известният

Така известният “Партиен дом” в София днес е втора сграда на Народното събрание, както и е изписано отпред, и помещава и Централната Избирателна Комисия. Изграден е през 1954 г. и до идването на демокрацията е дом на ЦК на БКП. На върха сега се вее знамето на Р България, а преди имаше петолъчка, подобно на Кремъл в Москва. Сградата има 40,000 кв.м. и коридори дълги 3 км. Има две зали: “Св,София” с 900 места и “Гербовата зала”.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев: „Богът беше развенчан. Не онзи горе, а този, който се представяше за такъв или полубог четири години”

Лютви Местан покани Бойко Борисов по-бързо да си сдаде мандата за правителство и бе категоричен, че не е възможно да се състави легитимен кабинет на „провалилата се партия” ГЕРБ

„Атака” няма да подкрепи никакво правителство в състава на този парламент,” каза председателят на националистическата партия Волен Сидеров.

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще поискат касиране на вота, обвини АТАКА, обеща пълна подкрепа на избраника на БСП за премиер Орешарски и напусна залата с неговите депутати

Президентът Росен Плевнелиев призова парламентът и правителството да работят заедно за решаване на проблемите на хората и заяви, че ще започне консултации с политическите сили още преди Деня на славянската писменост и култура и ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата според изборния резултат партия – ГЕРБ

Най-възрастният народен представител Стефан Данаилов (71, БСП): “Трудното раждане на 42-рото НС показва, че са занемарени много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не може да се отлага общественото лечение. Приятели, аз не знам какво ви става, като стъпите на тази трибуна!”

Комсомолски ресторант храни демократичните избраници на народа с кебапчета по 50 цента

21 май 2013 г. Днес 42-рото Народно събрание започна работа, като само часове бяха достатъчни за да се разберат настроенията и намеренията на тези, от които ще зависи животът в България в следващите четири (4) години. Победителят от изборите се оказа опозиция, а победените станаха шефове на Парламента. Абсолютно несъвместимите националистическата и етническата партии станаха основни играчи, а техните “хиени облизвайки се сладко започнаха да определят дажбите на двата лъва, които пък сами не можеха да разделят плячката”.   

Острата борба и разцеплението между основните  политически сили се пренесе от медиите и улицата в парламента, на който, както и на герба на Р България е записан девизът “съединението прави силата”. Във вторник депутатите подкрепиха нагледно и законно девиза, като положиха и клетва да спазват конституцията и законите на страната и да се ръководят във всичките си действия от интересите на народа в България, който им гласува доверие.Точно в 10,10 ч 238 депутати се заклеха пред погледите на президента, служебното правителство, патриарха, представители на различните вероизповедания, посланици, висши съдии и официални гости. Минути след това, въпреки единодушието на политиците, че страната се намира в тежко положение и трябват незабавни мерки за излизане от кризата, първата им среща тръгна с игри, премина през комбинации, докато затъна в скандали.

В първия ден на новия парламент за председател бе избран Михаил Миков (БСП) от Коалиция за България (КБ), а негови заместници станаха Мая Манолова от БСП/КБ и Христо Бисеров от ДПС. Това се случи на фона на обвинения от страна на ГЕРБ към партия Атака за политическото поведение на националистите. И ГЕРБ, и Атака не излъчиха зам.-председател на НС. Президентът Росен Плевнелиев поиска депутатите да обявят ясно приоритетите пред новия парламент. Междувременно лидерите на политическите сили си размениха остри реплики още в първия пленарен ден.

По традиция първото пленарно заседание бе открито от най-възрастния народен представител, който в рамките на настоящия парламент е Стефан Данаилов. В обръщението си той изрази надежда, че ще бъде добър орисник на 42-то НС. „Аз вярвам, че именно мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие”, каза той. По думите на Стефан Данаилов трудното раждане на 42-рото НС показва, че са занемарени много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не може да се отлага общественото лечение. Длъжни сме да погледнем честно истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното спасение, обърна се към колегите си най-възрастният народен представител. След това той предаде поста на Михаил Миков (БСП). 

В словото си пред депутатите президентът Росен Плевнелиев призова парламентът и правителството да работят заедно за решаване на проблемите на хората. Държавният глава отново апелира към депутатите да приемат документ за приоритети пред новия парламент. „Политическите партии, които по един или друг начин ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно и пред всички нас да обявят приоритетите, по които са постигнали съгласие и принципи, по които ще работят. Те трябва да отговарят на приоритетите на националната програма за развитие България 2020, защото и най-краткосрочната антикризисна мярка няма смисъл, ако не е част от дългосрочната визия за развитието на държавата”, подчерта президентът. Държавният глава заяви, че ще започне консултации с политическите сили още преди Деня на славянската писменост и култура и ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата според изборния резултат партия – ГЕРБ.

От своя страна лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще поискат касиране на вота заради поведението на останалите политически сили в деня на размисъл преди изборите. Той призова да се спре с компроматната война между политическите опоненти. „Този, който поеме управлението сега, който поеме ангажимента да стане премиер, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да получи подкрепа от всички нас. От това, което чета, знам, че най-вероятно ще е Орешарски. Ще има пълната ни подкрепа в тези непопулярни мерки, които трябва да направи”, категоричен бе Борисов. В ГЕРБ се прие спокойно факта, че вече ще са опозиция. “Ще идваме всеки ден и ще им гледаме сеира”, вметна Бойко Борисов, който бе избран за шеф на депутатите от ГЕРБ. 

Лидерът на социалистите Сергей Станишев пък каза, че от ГЕРБ искат обявяване на изборите за невалидни, защото не са им излезли сметките. Според него ГЕРБ не иска властта за да решава проблеми, а за да „замита и заличава следите от безобразията в управлението”. Той се позова на Аристотел, според когото, извън общността човек може да е единствено звяр или бог. „Богът беше развенчан. Не онзи горе, а този, който се представяше за такъв или полубог четири години”, каза още лидерът на социалистите. Той е категоричен, че всички трябва да бъдем част от едно общество, да разберем и възстановим солидарността.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска от ГЕРБ да не бави мандата с опити да състави правителство на малцинството. Според Местан трябва възможно най-бързо да се даде вторият проучвателен мандат на БСП. Лидерът на ДПС бе категоричен, че в рамките на 42-рото НС не е възможно да се състави легитимен кабинет на „провалилата се партия” ГЕРБ.

„Атака” няма да подкрепи никакво правителство в състава на този парламент. Това каза по време на първото заседание на 42-рото Народно събрание председателят на националистическата партия Волен Сидеров. Той отсече, че атакистите няма да се спогодяват с никоя политическа сила, само с народа. Той нарече ДПС антиконституционна партия, което доведе до сблъсък с лидера на движението Лютви Местан, а накрая думата се наложи да вземе Стефан Данаилов.

Сидеров заяви категорично: „Аз ще бъда този, който ще задавам въпроси и ще търся сметка. Оттук нататък вие трябва само да отговаряте за това, което сте вършили. Тези, които ще управляват, да си правят сметката, че аха са стъпили накриво, ги чака народният гняв”. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че от парламентарната трибуна всеки има право на своите емоционални изстъпления, но никой няма право да нарича оглавяваната от него партия противоконституционна. Местан припомни, че има решение на Конституционния съд по въпроса и помоли Сидеров в бъдеще да се въздържа от подобни оценки, защото те са обидни за половин милион избиратели на ДПС.

От своя страна председателстващият пленарното заседание Стефан Данаилов се обърна към колегите си с думите: „Наблюдавайки ви оттук, знаете ли колко симпатични лица имате? И всеки от вас излъчва добрина. Приятели, аз не знам какво ви става, като стъпите на тази трибуна! Дайте да докажем да българския народ, на всички, които ни наблюдават, че ние сме хора с разум, умни, талантливи и с добри сърца. Дайте да го направим, умолявам ви!”.

След изказванията на председателите на четирите представени в НС партии, бе избрано парламентарното ръководство. Председател стана Михаил Миков от Коалиция за България, а негови заместници – Мая Манолова от Коалиция за България и Христо Бисеров от ДПС.

Парламентарната група на ГЕРБ обвини в политически сценарий поведението на партия „Атака”, която отказа да се регистрира преди началото на парламентарното заседание, с което автоматично намали нужния кворум, т.е. улесни избирането на председател на Народното събрание с подкрепа само с гласовете на ДПС и Коалиция за България. Така чрез проста игра с изкуствено намаляване на кворума балансьорът “Атака” издаде схемата, по която ще осигурява подкрепа на БСП и ДПС. Ако схемата се повтори и при вота за правителство, “Атака” на практика ще осигури безпроблемното избиране на кабинета. Математически националистите са в състояние да бетонират кабинета и за цял мандат, и според калкулатора и текстовете на конституцията. Веднъж избран, предложеният от БСП за премиер Пламен Орешарски на практика става несваляем, защото ГЕРБ дори заедно с “Атака” няма нужните 121 гласа, за да мине вот на недоверие.

По този начин ГЕРБ със своите 97 депутатски гласа не успя да излъчи председател. Тяхното предложение беше Цецка Цачева.

“Видяхте ли как направиха уйдурмата. Всъщност “Атака” избра председател на парламента, докато Волен Сидеров разиграва цирк. Така ще изберат и правителството на БСП и ДПС”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той се закани да приложи същата схема при вота за кабинет и депутатите от ГЕРБ да не се регистрират, също като “Атака” и така да саботират кворума. Ако тогава националистите все пак вземат участие в гласуването, щяло да лъсне съглашателството им с БСП и ДПС, смята Борисов. Тук пак “силната карта” държи Волен Сидеров – ако освен ГЕРБ, и “Атака” бойкотира заседанието за избор на кабинет, той няма как да се излъчи и плана на Станишев и Местан за завземане на изпълнителната власт пропада.

По този повод Цветанов заяви, че няма да предложат зам.-председател на Народното събрание от партията. “Атака” обявиха, че също няма да предложат кандидат. Преди гласуването на двамата зам.-председатели на НС, депутатите от ГЕРБ напуснаха парламентарната зала в първия ден на работата на 42-то НС.

За народа навън остана зависимостта отвън и паричките за тях – пак навън. Привлекателна данъчна система за чуждите фирми с плосък данък и валутен борд, което простичко означава, че няма да има защита на родните производители от чуждата конкуренция и пари за пенсионерите и безработните. Българският икономически модел за бизнес е като прахусмукачка, която засмуква парите от народа нагоре към неговите избраници политици и извън страната, където трябва. 

КОМСОМОЛСКИ РЕСТОРАНТ ХРАНИ СЪВРЕМЕННИТЕ ДЕПУТАТИ-ДЕМОКРАТИ С КЕБАПЧЕТА ПО 50 ЦЕНТА

Кебапчета и кюфтета по 73 стотинки ($0.48) посрещнаха новия състав на Народното събрание. Пиле на грил депутатите хапват срещу 69 стотинки за 100 грама.

2,29 лв. е цената на порция акула пане със задушени картофи. Само срещу 40 стотинки отгоре депутатите хапват пилешка пържола с топено сирене. Сърбат чорба по селски срещу 50 стотинки, тараторът им излиза 67.

7 стотинки плащат депутатите за филийка хляб. За най-скъпата салата дават 1,33 лв. Торта гараш върви по 1,53 лв. парчето, а купичка мляко с ориз струва само 52 стотинки. Най-скъпият десерт в парламентарния бюфет – чийзкейкът, е 1,66 лв. Всичко в менюто на народните избраници фигурира с калории и грамаж. /ДАННИТЕ СА НА в-к 24 часа/

1 comment for “Парламент Ден 1 – Борбата от медиите и улицата се пренесе в залата