ИЗБОРИ Отварят парламента – чакат правителство

Позициите на 4-те политически сили

Какво очакваме от тържественото откриване на 42-ят парламент на България и какво всъщност ще стане?

На герба на Р България ясно е написано, че “съединението прави силата” и това е единствената формула, която е валидна за народа, и тази която по никакъв начин не устройва политиците, които ще влезнат в парламента. Какво очакваме от тържественото откриване на 42-ят парламент на България и какво всъщност ще стане?

20 май 2013 г. Новоизбраното 42-ро Народно събрание (НС) ще проведе първото си заседание утре – 21 май 2013 г. от 10.00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май 2013 г., на основание чл. 75 от Конституцията на Р България. Заседанието на парламента ще бъде предавано пряко по Българска национална телевизия (БНТ) и Българско национално радио (БНР).

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на НС ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител от 24о общо, който ще произнесе слово. В 42-то НС това е добре познатият ни артист и бивш министър на културата Стефан Данаилов /БСП/. След три мандата като депутат 71-годишният любим актьор на няколко поколения ще удари отново камбаната в парламента, макар да остана верен на театъра и киното. Ламбо беше и вице на червения кандидат на последните президентски избори. Средната възраст на новите депутати иначе варира между 40 и 50 години, от които 189 мъже и 51 жени.

На първото заседание народните представители ще положат клетва ще подпишат клетвените листове: „Заклевам се в името на Р България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

По конституция и традиция в пленарната зала ще прозвучат химните на Р България и Европейския съюз (ЕС). След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят представители на представените в НС партии и коалиции. На заседанието ще бъде избран председател на 42-то НС, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Следва избор на зам-председатели и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на НС. Ще бъдат одобрени и временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на НС. След края на заседанието по традиция ще има обща снимка на официалния вход на Парламента.

По непотвърдена информация президентът Росен Плевнелиев ще връчи още в четвъртък – два дни след свикване на парламента, проучвателен мандат на ГЕРБ за свикване на нов кабинет. Всяка партия, представена в парламента, има едноседмичен срок за предлагане на състав на Министерски съвет. /още тук: ИЗБОРИ Кой реално спечели и какво ще се случва?/

ВЕСЕЛА АРИТМЕТИКА – ВАКАНЦИОНЕН ВАРИАНТ

Четири (4 ) партии в парламента имат по 1 седмица от 24 май натам, за мандат връчен от президента, като всяка не го взима или не й го дават. И ето идва края на юни. След това още един месец оспорване на резултати и опити за консенсунс и идва август, когато замирисва на море! И така “четворка-скул” се отправя да “гребе”, но не в “кацата с мед”, а в истински голям воден басейн по родните и международните курорти! 240 полит-трегери (ГЕРБ-97, БСП-84, ДПС – 36,  “Атака” – 23) в отпуска със събраните стотинки от закуската по време на изборния и други процеси! Та наесен с песен и нови избори! А над 7,5 милиона народ ще гребе с големата лъжица в малката празна паница, по време на тежка зима, високи цени на тока и безработица. или простичко казано – Цирк “България” продължава турнето в Родината си            

ПОЗИЦИИ 

Това не е парламента на българите в чужбина. Виж тук:

ГЕРБ

Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще предложи проектокабинет, без значение дали ще мине в пленарна зала. В ГЕРБ все още не са решили, кои ще са министрите в кабинета, който ще предложат. Това заяви днес председателят на партията пред Нова телевизия (НТВ). По думите му, БСП, ДПС и „Атака” подготвят нова тройна коалиция. Вместо в партийната централа на ГЕРБ “апостолите” от парламентарната група на бившите управляващи се събрала на тайна вечеря в елитен столичен ресторант, която не била обявена предварително и с ограничен достъп на медиите, само ден преди първото заседание на 42-то НС, когато ще положат клетва, съобщи НТВ.

Полагането на клетва в парламента е важно за ГЕРБ, защото след това ще имат право да сезират Конституционния съд (КС) за касиране на изборите от 12 май.

Жалбата на ПП ГЕРБ за касиране на изборните резултати е почти готова и ще бъде внесена в близките дни, съобщи избраният за народен представител от ГЕРБ в 25-ти МИР – София Красимир Ципов, цитиран от Фокус. Според него фалшификацията на вота е била осъществена по предварително готов сценарий, изготвен преди месеци. Избраният за народен представител от ГЕРБ изрази увереност, че Конституционният съд (КС) ще касира вота. “Има правна възможност да се сезира КС, за да се касират изборите за народни представители. Има текстове, в които се дава това право – в раздела за оспорване на изборите,” каза в сутрешния блок „Тази сутрин” на бТВ Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ относно искането на партията да се касират изборите от 12 май. В качеството си на кандидат-депутати ние можем да сезираме КС за касиране на изборите, каза Цветанов. (Бел.ред. За това са необходими 48 народни представители, а ГЕРБ разполага с 97. 7-дневният срок за обжалване изтича на 22 май. Според Конституцията на Р България и Избирателния кодекс единственият орган, който може да се произнесе за това, е КС.) 

Лидерът на РЗС Яне Янев, чиято партия не набра нужните гласове за да влезе в парламента, също внесе протест в КС, като изложи писмено възраженията си за изборния процес в Турция, а след като получил с делегацията си от 15 души входящ номер в администрацията на Министерския съвет, се е срещнал и лично е изложил своите аргументи пред самия премиер на временното правителство Марин Райков. „Райков беше изненадан от определени факти и обстоятелства, свързани с нашата жалба за фрапиращо, драстично нарушаване на закона по отношение на секциите в Турция и считам, че безпрецедентна наглост е на софиянци да им се дават депутати парашутисти, избрани в Турция … с по-малко от 3500 гласа,” заявил Янев.

/Бел.ред. Резултатите от изборите в чужбина ясно показват, че ДПС е получило гласове само в Турция, напр. в САЩ има само 7 гласа от над 2500 гласували, на фона на безпрецедентна победа на ГЕРБ. Което ясно ДОКАЗВА НАШЕТО ТВЪРДЕНИЕ, ЧЕ ГЕРБ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ ОТ ТОВА, ЧЕ НЕ УСПЯ ДА ОРГАНИЗИРА И УЗАКОНИ ГЛАСОВЕТЕ В ЧУЖБИНА СЪС САМОСТОЯТЕЛЕН ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН И ВОТ В ИНТЕРНЕТ, КОЙТО ЩЕШЕ ДА ЗАДРАСКА ГЛАСОВЕТЕ В ТУРЦИЯ. ВОТЪТ “Зад Граница” ВКАРВА ОЩЕ ДЕСНИ ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА и от “сините” и Кунева. Допусна се индиректна намеса на граждани и на друга държава със специфично самосъзнание и вероизповедание, да оказват влияние върху “демократичния” изборен процес в България. Който е подкрепен и от самата методика на изборите 2013 – партия с много малко гласове взима мандат, а партия с много повече гласове остава без мандат. Освен и самото преразпределение на гласовете от чужбина – София е достатъчен фактически пример “без коментар”.  На всичкото отгоре се даде възможност на един губещ вечно говорещ полит-трегер да си пише “червена точка”. “Новобранецът” ГЕРБ загуби играта с “опитната” БСП – ГЕРБ още ги нямаше в играта, когато БСП си бе направила схемата и я изпълняваше, та и до сега. Ако успеят съвместните усилия с ДПС да унищожат ГЕРБ, както унищожиха всякакъв нюанс на “сините”, то “червеното” БСП ще просъществува още доста време, като голяма сила в българският партиен живот. Коментар от блоговете: Лъва изяде звероукротителя! Какво …/

Припомняме, според окончателните данни от вота в 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР-София, както и в София-област има избран по един кандидат-депутат от ДПС.

РЗС имат опит в обжалването на избори, като през 2009 г. по тяхна жалба бяха преразпределени три мандата на “Синята коалиция”, ДПС и РЗС, а основанието също беше разпределението на гласовете от Турция.

БСП възнамерява да прецака опонентите си от ГЕРБ, като ги затрудни в опитите им за касиране на парламентарните избори. Червените планират да внесат жалба в Конституционния съд, с която да поискат текст от Изборния кодекс, даващ възможност за цялостна отмяна на изборните резултати, да бъде обявен за противоконституционен, цитират автора на идеята – социалиста Младен Червеняков от в-к Труд.

ГЕРБ добре осъзнават, че не могат да сформират правителство. Ще предложа кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател. Предсрочни избори означава хаос, пагубни последици за страната ни. Само програмното правителство е спасение на България”, каза председателят на БСП Сергей Станишев на пленум на партията, цитиран от БТА. Орешарски запазил желязно мълчание пред медиите за състава на бъдещия кабинет след края на пленума на БСП, като посочил, че има идея за финансов министър – “човек, който може да казва „не”. В едно обаче той бил категоричен – “плоският данък остава”. По-рано ДПС постави предварителен ултиматум, че ако програмата на Орешарски засегне плоския данък, те няма да я подкрепят.

“Ще настояваме парламентът от първия ден на своята работа да се захване с реалните неща, в това число чрез формиране на временни парламентарни комисии, които да се заемат с кризата в енергетиката и цените на тока. Първото, което ще обсъждаме сега, са приоритетите на бъдещото програмно правителство. Няма никакво време за отлагане. Няма как да се подкрепи кандидатура на ГЕРБ за председател на НС, каза пред журналисти Станишев. С пълно мнозинство Националният съвет на БСП е одобрил кандидатурата на бившия вътрешен министър Михаил Миков за председател на парламента и на Мая Манолова, адвокатката която даде сигнала за напечатаните бюлетини в Костинброд в деня преди изборите т.г., за заместник-председател. Двама министри от кабинета на Жан Виденов влизат от БСП в парламента – вицепремиерът тогава Румен Гечев и правосъдният министър Младен Червеняков. 

ДПС ще подкрепи кандидатурата на Миков /БСП/. „Ние нямаме амбиция да номинираме член на ПГ на ДПС за председател на Народното събрание, затова взехме решение кого ще предложим за зам.-председател. Предвид на всичко, което казах, ПГ на ДПС ще подкрепи кандидатурата на Михаил Миков за председател на парламента, ако тя бъде издигната”, каза днес на брифинг лидерът на партията Лютви Местан след първото заседание на парламентарната група на “Движението за Права и Свободи”. Същевременно стана известно, че Местан ще плати 2000 лв. глоба за агитация на турски език, като лидерът на ДПС обяснил, че постъпил така от уважение към избирателите си. Според областния управител на Сливен съборът, на който е извършено нарушението е финансиран със средства на Община Котел, и е бил превърнат от кмета Джемал Чобан и Лютви Местан в предизборен митинг на турски език. Когато преди време в НС се обсъждаше Изборният кодекс, ДПС настояваше да се разреши агитацията на майчин език. Съюзът на БСП и ДПС прозира, при който се получава двойна комбинация от европейски социализъм/комунизъм и турско влияние, който замества предишната тройна социалисти+монарси+етно-турци. 

По правило всяка от парламентарните групи ще има право на един зам-председател. Очаква се ГЕРБ да номинира Цецка Цачева, “Атака” – Явор Нотев, а ДПС – Христо Бисеров. Досега правото да определи шеф на парламента имаше партията с най-много гласове на изборите, но вероятно ГЕРБ няма да събере достатъчно гласове  за предишната шефка от техните редици Цецка Цачева. Слуховете са, че сред трите останали политически формирования има негласен консенсус, новият шеф на НС да бъде от БСП.

Къде е АТАКА – тишина? Както и да са гласовете, каквото и да става никой не я иска. И АТАКА не ги иска, защото никой от тримата играчи не иска да изпълни народната воля, която бе заложена в единствената до сега програма на политическа партия, която бе извадена – точно тази на АТАКА. Волен Сидеров рискува да предаде идеите, които е написал и народа го забравя. Ако остане верен на това което казва и се стигне до предсрочни избори, може много да спечели, защото никога преди не се гледаше сериозно на Сидеров, освен сега. Ако АТАКА подкрепи ГЕРБ – гласовете не стигат за правитеслтво, ако пък не подкрепи БСП и ДПС – правителство няма да има. Ако все пак другите изнамерят начин, без помощта на АТАКА да управляват, ще се дискредитират и Сидеров може да поведе протестите, и пак ще спечели и ще увеличи процента си. Та затова в момента е в “тиха атака”, като лъв. Но пък и лъвът трудно оцелява в България, който бе символ на задрасканите за първи път в демократичната история “сини” кандидат-водачи в прерията, наречена “политическо пространство”.

“Управляващата партия ГЕРБ за четири години е получила 88 милиона лева държавна субсидия, БСП са получили около 60 милиона държавна субсидия, “Атака” – 12 милиона лева държавна субсидия. Всички тези партии, които бяха изгонени от парламента от хората, на практика контролираха изборния процес. ЦИК, РИК, СИК бяха съставени от онези партии, така наречените “парламентарни партии”, които хората изгониха. Така че няма как изборите да бъдат честни,”

ЛЮБОПИТНО

Партиен лидер се венча по време на невъзможния брак между партийте 

Сергей Станишев се венча тази неделя (19 май) за Моника Йосифова, с която чакат второто си дете, съобщи „Дневник”. Отлично избрано време от ПР-ска гледна точка – завършек на неоспорим образ на човек от народа, който слага семейството над политиката! Отличен “6” за екипа и з

Двамата си дали църковен обет в столичния храм “Света София”. Станишев обяви връзката си с бившата си медийна съветничка Моника през февруари 2011 г., два месеца преди да се роди дъщеря им Дария на 1 май, а в края на миналата година съобщиха и намерението си да сключат брак.  Преди Моника, Сергей Станишев живееше на семейни начала с известната журналистка Елена Йончева.Сергей е роден през 1966г. в СССР в семейството на Димитър Яков Станишев – бивш секретар на ЦК на БКП, отговарящ за международните връзки на БКП. /още ТУК)