Ще има ли Българска Църква в Сан Диего?

Църковното настоятелство на Българската православна църква в Сан Диего, между които Иво Нейчев, Марио Каршалев, Д-р Никола Павлов, Петър Вутов, Елисавета Карамфилова и Бойка Петрова. В средата е Протоииерей Христо Цанков. ФОТО: официален сайт на Църквата http://stnikolai.org/

Църковното настоятелство на Българската православна църква в Сан Диего, между които Иво Нейчев, Марио Каршалев, Д-р Никола Павлов, Петър Вутов, Елисавета Карамфилова и Бойка Петрова. В средата е Протоииерей Христо Цанков. ФОТО: официален сайт на Църквата http://stnikolai.org/

Д-р Никоалй Павлов: “Да – това е последният шанс да се запази това което създадохме, според нас! Една регистрация на фирма не прави Църква.

13 май 2013 г. На фаталната дата на месеца на фаталната година на хилядолетието Църковното настоятелство на Българската Църква “Св. Николай Чудотворец” в Сан Диего търсят отговор на въпроса – Ще има ли Българска Църква в техният град населен с над 5,000 наши сънародници? В предложената анкета на първо място основателите директно питат дали Храма да “прекрати дейността си и да затвори създадената non-profit организация,” регистрирана и одбрена по законите на Калифорния, “като събраните средства от $6,314.22 бъдат дарени”.

Простичко казано: Времето на ентусиазма и приказките свърши – време е за реални действия! Дали това искат да кажат, ще разберете сами.

“Бихме искали да ви предложим много по-лесен начин да дадете мнението си за развитието на църквата – кратка анкета, която ще помогне на настоятелството да определи по-нататъшните си действия,” се казва в публично разпространеното писмо на настоятелството, което се опитва да достигне възможно до всеки от българското “нселение” в най-южния град на слънчева Калифорния и да получи тяхното мнение по най-удобния за тях начин – анкета в интернет: http://www.surveymonkey.com/s/TFC66XC

Анкетата набляга най-вече на финансирането на дейността на законно регистрираната фондация, съчетана с канонично одобреният Храм, който дори има и избран опитен Свещеник към официалния и единствен Синод на Българската Православна Църква. Допитването търси и предложения, както за ръководство, така и за развитието на Църквата “Св. Николай Чудотворец”.

Писмото започва с Христос Воскресе – поздравления за изминалия “най-хубав християнски празник – Великден и пожелание за здраве и успехи.”

Дали обаче ще “възкръсне” и “Св. Николай” ще звиси само от неговите благословени български души.

Ясно е, че помощ от никъде няма да дойде – нито от Българската държава, нито от Американски компании! Неволята учи … този, който е научен да я вика … в самият себе си …

Миналата година бе различна за Велиденските празници за Църквата в Сан Диего, която организира на 14 и 15 април и вечерна служба, и пикник на другия ден. Протоиерей Христо Цанков отслужи тържествена Пасхална Служба, бяха раздавани осветени червени яйца и козунак, яде се агне и козунаци, а за децата имаше и egg hunt.

Ентусиазма от създаването на нещо е различно от неговото изграждане и поддържане. Когато нещата са “във въздуха” те изглеждат различно от това когато “кацнат” на земята. Така както самолета и птичката литват в небесата, и кацат за да бъдат нахранени! За да може пак да литнат с всички около тях! Силата на човека е тук на земята, за да полти Духът му в небесата! Да се чувства добре и доволен от полета на самият себе си!  

След това в обръщението си ръководството изразява съжаление, че “насрочената среща на 6 октомври 2012 г. за отчитане на финансовите резултати и избиране на ново настоятелство на съвета не е събрала нужният кворум от 50%+1 и не се е състояла,” което е най-последната причина за провеждане на анкета он лайн, за която са “нужни само 3-4 минути за попълване”.

“Чрез това допитване до българската общност в Сан Диего искаме да намерим най-доброто разрешение на важните въпроси, които стоят пред нас в пълно съгласие с мнението на общността.  Моля дайте своя вот и според резултатите от него, настоятелството ще предприеме всички необходими действия,” се казва в съобщението.

Потърсихме основателите и членовете на Църковното настоятелство на Българската Църква “Св. Николай Чудотворец”, показани и на уебсайта на Храма: St. Nikolai Wonderworker

Познавам лично всички до един, и това са образовани хора, професионалисти в своята област със стабилни професии и доходи. Между които икономистът Иво Нейчев, химикът Марио Каршалев, Д-р Никола Павлов, програмистът Петър Вутов, Елисавета Карамфилова и Бойка Петрова. Бойка е дъщеря на “Гласът” на Храм “Александър Невски” Дякон Стефан, чийто наследници живеят в Сан Диего и е бил гост и на българите в Лос Анджелес.

Които никога не са получавили и едно пени за своята дейност и са дарявали време, познания и пари, за да се създаде Храма в Сан Диего.  За да зададем само един въпрос – ТОВА ЛИ Е ПОСЛЕДНИЯТ ШАНС ДА СЕ ЗАПАЗИ БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА В САН ДИЕГО?

Д-р Никоалй Павлов: “Да – това е последният шанс да се запази това което създадохме, според нас! Една регистрация на фирма не прави Църква. И канонично са разрешени нещата – ще бъдем към Българската Православна Църква. Но няма смисъл да съществуваме само “на книга” и да задържаме макар и оскъдните средства, които сме събрали и те могат да послужат на някого който наистина има текуща нужда и нещо прави. При нас нищо не се е случвало от миналия Великден 2012-та. (бел.ред. от тогава няма и публикации на официалния сайт на Църквата) Никога няма да забравя създаването на Църквата през 2010 г. – това е един от моите мигове на одоволетворение в моя живот. Тогава за Никулден се събрахме 128 човека, потвърдихме името и така започна всичко. Желанието на всички бе да си построим Храм, или поне да имаме Свято място за събиране! Наистина не искам и не мога да повярвам, че това може да свърши.”

Светецът Николай пази Семейството, Рода, Имота и имането!

Дали ще запази тези в Сан Диего ?!

Дайте вашето мнение тук:: http://www.surveymonkey.com/s/TFC66XC