ИЗБОРИ Кой реално спечели и какво ще се случва?

Сергей Дмитриевич Станишев седи стабилно на два стола БСП и ПЕС и със своите съветници реди играта в политиката срещу добро възнагреждение, разбира се. От 27 юли 2009 г. е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, на 24 ноември 2011 г. Станишев става временен председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. вече е избран за президент на ПЕС. Роденият на 5 май 1966 г. в СССР Сергей е син на Димитър Станишев — бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра -

Сергей Дмитриевич Станишев седи стабилно на два стола БСП и ПЕС и със своите съветници реди играта в политиката срещу добро възнагреждение, разбира се. От 27 юли 2009 г. е председател на Висшия съвет на Българската социалистическа партия, на 24 ноември 2011 г. Станишев става временен председател на Партията на европейските социалисти, а на 29 септември 2012 г. вече е избран за президент на ПЕС. Роденият на 5 май 1966 г. в СССР Сергей е син на Димитър Станишев — бивш секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра – “всички срещу комунистите” в по-демократичната – “всички срещу ГЕРБ”, на която се хванаха всички размери и цветове риби. Факт – 25 години всички плюеха БСП/БКП, сега всички направо акат върху ГЕРБ. Карикатура: Анатоли Станкулов

100% резултати на 16 май, няма да има касиране, а вероятно нови избори

Каква е процедурата, ако не може да се състави правителство?

БСП тотално разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра – “всички срещу комунистите” в по-демократичната – “всички срещу ГЕРБ”, на която се хванаха всички размери и цветове риби 

13 май 2013 г. Най-късно в четвъртък (16 май) ЦИК ще има готовността да обяви окончателните изборни резултати, както и мандатите на партиите и коалициите, които са прескочили 4-процентната бариера и влизат в 42-то Народно събрание. Това каза на пресконференция Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия, цитиран от БТА. „До 7 дни (19 май) от приключване на гласуването, ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители. За всички онези кандидати, които са регистрирани в повече от 1 МИР, след обявяването на решението за мандатите и резултатите, имат еднодневен срок, в който трябва да заявят кой от избирателните райони избират, за да останат като народни представители”, каза още Бисер Троянов.

Няма никакво основание за касиране на изборите, заяви служебният премиер Марин Райков на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Призовавам политическите сили да не горят мостовете помежду си, защото дължат на българския народ сформиране на стабилно правителство. Ако се сформира лабилно правителство, правителство, което се отдаде на социална демагогия, това ще потопи цялата страна, заяви Райков.

При 99,56 % обработени протоколи – ГЕРБ има 30,74 %, Коалиция за България – 27,06 %, ДПС – 10,46 %, „Атака” – 7,40 %, сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК): Резултати от гласуването.

МНЕНИЯ

НА РЕДАКЦИЯТА

СЛАБОТО ГЛАСУВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ПОМОГНА НАЙ-МНОГО НА БСП, КАТО ИМ ПОДАРИ “ГОЛЯМО ЛИЦЕ” НА ТЕХНИЯ МАЛЪК СУПЕР ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ И ДОРИ ПАК ИМ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА. АКО БЯХА ГЛАСУВАЛИ 60-70% КОЛКО СТАВА С ТОЗИ 27,6% ВОТ НА БСП – 10-15%. ОСВЕН ТОВА ВСЕКИ ДЕСЕН ЕЛЕМЕНТ “СИН ЦВЯТ” БЕ ИЗТРИТ, КОЕТО НЕ СЕ БЕ СЛУЧВАЛО ОТ ГОДИНИ.

НАПРИМЕР, Костов НЕ Е ИЗЛИЗАЛ ОТ ПАРЛАМЕНТА, ОТКАКТО Е ВЛЯЗЪЛ. За първи път след падането на комунизма извън българския парламент остава Иван Костов – това е безапелационната присъда на избирателя. Костов бе депутат в Седмото велико народно събрание, в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание. Въпреки щедрите прогнози, които социолози даваха и на други политически формации с големи амбиции, извън пленарната зала ще са СДС на Емил Кабаиванов, РЗС на Яне Янев, ЛИДЕР, Либералният алианс на Веселин Марешки, ГОРДА България на Слави Бинев, Нова алтернатива на Николай Цонев. ЧЕ Големите улични протести също не успяха да си осигурят парламентарно представителство.

Общонародното отвращение от политиката докара общественото мнение в България да претръпне до такава степен, че дори и най-страшните и явни скандали не могат да му повлияят! Народа просто отказа да участва в каквито и да е вотове – подкрепящи и наказателни! Тотално вън от казана с акото!

БСП е достатъчно изпечена и използва всяка възможност! Успя тотално да разкъса и отчая противника и обърна близо 25-годишната демократична игра – “всички срещу комунистите” в по-демократичната – “всички срещу ГЕРБ”, на която се хванаха всички размери и цветове риби. Факт – 25 години всички плюеха БСП/БКП, сега всички направо акат върху ГЕРБ. Само за няколко месеца смениха “градинката за народните камъни”! Е, кой печели?

ЗА ДА ИЗГЛЕЖДА ДОБРЕ НЕЙНИЯТ ЕЛЕКТОРАТ И ДА ИМА ПОЗИЦИЯ! Не бива да забравяме, че БСП все едно запази второто си място, при това го запази със сравнително добър резултат, и то е повече гласове от 2009 г., а ГЕРБ загуби гласове в сравнение с тогава.

ПОМОГНАХА ИМ “ВЕЛИКИТЕ АНТИКОМУНИСТИ” С ПЛИТКИТЕ СИ ЛИЧНИ СМЕТКИ И ВЕЧНИ БОРБИ ПОМЕЖДУ ИМ, ЗА КОЕТО ГИ НАМРАЗИ НАРОДА И ИМ БИ ШАМАРА!

СОЦИОЛОЗИ И ПОЛИТОЛОЗИ

Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента. Това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот, коментира Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), цитирана от Фокус.  По думите й – при подобна кампания, логично се стигна до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация. От самото начало на протестите беше ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите – БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации, което пролича особено ярко от резултатите, които постигнаха Атака, НФСБ и ВМРО.

 Изборите показаха отвращение на публиката от политиката и от политическите партии, каза политологът Антоний Тодоров, цитиран от Фокус. Половината граждани гласуваха, което е своеобразен рекорд в цялата история на изборите след 1990 г. Гласуваха само най-твърдите поддръжници на партиите. Поради това виждаме една ситуация на политически пат и тотална невъзможност да се състави политическо мнозинство. Моите очаквания са, че в крайна сметка ще се стигне до нови избори, които обаче засега не мога да прогнозирам, каза Тодоров.

“Най-вероятното правителство е с мандат на БСП, подкрепено от ДПС и Атака,” прогнозира математикът проф. Михаил Константинов. Резултатите от проведените парламентарни избори са пълен паритет – ГЕРБ плюс „Атака” са равни на ДПС и БСП. Мандатите са 97 за ГЕРБ, 85 за БСП, 35 за ДПС и 23 за „Атака”ГЕРБ и „Атака” имат 120 депутата, БСП и ДПС имат 120 мандата, следователно най-вероятната управленска коалиция е правителство с мандат на БСП, подкрепено явно или неявно от ДПС и „Атака”, каза в интервю за Агенция „Фокус” математикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване”. „Това е вариант на Тройната коалиция, която ще бъде наречена програмно правителство, правителство на национално спасение и т.н. Допускам, че към тази комбинация ще бъдат поканени и специалисти извън упоменатите три партии, което може да бъде само приветствано, ако се използва експертният потенциал на страната”, заяви проф. Константинов.

Каква е процедурата, ако не може да се състави правителство?

Димитър Гочев, бивш конституционен съдия и съдия в Постоянния арбитражен съд в Хага в интервю за Агенция „Фокус” за това каква е процедурата, ако не може да се състави правителството. Препечатваме текста дословно по тази тема в интервюто без съкращения.

Фокус: Каква е процедурата, ако никоя от партиите не направи правителство?

Димитър Гочев: Не бих коментирал изборите, всички видяхме какво стана – едни спечелиха, други загубиха. Сега ще има големи трудности при съставянето на правителство. Трябва да се приложат правилата на Конституцията за възлагането на мандат за съставяне на правителство, което ако не може да бъде създадено от първата парламентарна група, на която е възложено, се дава на следващата по големина парламентарна група.
Фокус: Ако никоя от четирите парламентарни групи, които влизат в парламента не може да състави правителство, какво следва?
Димитър Гочев: Ако това не се случи, ще трябва да се пристъпи към нови парламентарни избори, които трябва да бъдат насрочени от президента.