Томина неделя – денят на Св.ап.Тома Неверни

Тома неверни е картина от италианския бароков художник Караваджо, нарисувана около 1601-1602 г. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия.  Според Евангелие от Йоан, Тома пропуска едно от появяванията на Христос пред апостолите след възкресението си и отказва да приеме неговото възкресение докато не докосне раните му, за да се убеди. Седмица по-късно Христос се появява и кара Тома да го докосне и казва: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха.“ /УИКИ/

Тома неверни е картина от италианския бароков художник Караваджо, нарисувана около 1601-1602 г. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия. Според Евангелие от Йоан, Тома пропуска едно от появяванията на Христос пред апостолите след възкресението си и отказва да приеме неговото възкресение докато не докосне раните му, за да се убеди. Седмица по-късно Христос се появява и кара Тома да го докосне и казва: „Блажени са тези, които не са видели, но въпреки това повярваха.“ /УИКИ/

На днешния ден – първата неделя след Великден – ТОМИНА – Православната църква чества паметта на един от дванадесетте ученици на Исус Христос – Св. апостол Тома. 

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава. 

Името на празника е свързано с това на Тома, който не повярвал на Христовото възкресение (Holy and Glorious Apostle Thomas). Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен

апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. От тогава останало нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни, от Дванадесетте апостоли.След възкресението на Спасителя, св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него.

Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни, от Дванадесетте апостоли.След възкресението на Спасителя, св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Него.

Тома е един от 12-те апостоли на Иисус Христос (първият Симон, наричан Петър, и Андрей, негов брат, Иаков Зеведеев и Иоан, негов брат, Филип и Вартоломей, Тома и Матей митар, Иаков Алфеев и Левей, наречен Тадей, Симон Кананит и Иуда Искариот). Наричали Тома – Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. Руската Църква го нарича Фома. На латиница той е “Holy and Glorious Apostle Thomas.”

В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за “Уверението Томово”. В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът Тома неверни е станал нарицателен за недоверчив човек.

След проповедите си на Евангелието в Индия апостол Тома приел мъченическа смърт в град Мелипура, като бил набит на пет кола.

На осмият ден след Възкресение Православната църква чества свети апостол Тома с празника Томина неделя.