ИЗБОРИ Последни гласуваха в Лос Анджелес – шефа на Комисията наруши Избирателния кодекс

12 май 2013 г. Лос Анджелис, Генерално консулство на Р България. Бюлетините бяха изваждани една по една и поставяни в купчини по 10 за по-лесно броене от видимо опитните служители присъстващи в офиса, между тях зам. председателката Марина Владимирова Владимирова.

12 май 2013 г. Лос Анджелис, Генерално консулство на Р България. Бюлетините бяха изваждани една по една и поставяни в купчини по 10 за по-лесно броене от видимо опитните служители присъстващи в офиса, между тях зам. председателката Марина Владимирова Владимирова.

На Западния бряг в 3 секции общо гласуваха 582 души

Председателят на ИК Богдан Атнасов наруши Избирателния Кодекс, който явно не е прочел изцяло  – кой го назначи?

12 май 2013 г. Край на гласуването на предсрочните парламентарни избори за 42-ото Народно събрание на Република България сложи избирателната секция в Генералното консулство в Лос Анджелес, записана под №: 324200107.

“Изборният ден и в трите избирателни секции в Калифорния приключи нормално в 20.00 местно време (6:00 б.вр., 13 май), като общо гласувалите са 582,” съобщи специално за BulgariCA ген. консул Марин Димитров. Съответно, в секцията в Лос Анжелис 210 души, в Олбани 140 и Сънивейл 232 български граждани, добави дипломатът.

“Нямам право да показвам изборни резултати, нареждането е те да се предадат първо на Външно министерство (МВнР), което ще ги обяви,” добави Димитров.

Представител на медиите бе допуснат след спор възбуден от председателя на комисията Богдан Боянов Атанасов, който категорично и настойчиво заяви че “външни хора не могат да присъстват”. След кратка среща на “4 очи” на г-н Атанасов с генералния консул и напомняне от наша страна за спазване на Изборния кодекс (ИК) и неговото задължително познаване от членовете на всяка Избирателна комисия, проблемът бе разрешен и урната бе отворена пред всички точно навреме. Със своето поведение г-н Атанасов наруши Чл. 210. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 17 от 2013 г.) на ИК, който явно не е прочел изцяло, като се опита да спре присъствието на журналисти при отваряне на избирателната урна и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение и не осигури пряка видимост при преброяване на гласовете. Също така г-н Богдан Атанасов наруши Чл. 169б. от Наказателния кодекс (НК) и чл. 40 и 41 на Конституцията. Председателят Атанасов наруши и други членове от ИК, след като не даде отговор и указания след като бе попитан какво да се прави.

Остава въпросът – КАК СЕ ИЗБИРАТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ – ОСОБЕНО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ И ДАЛИ ИМ СЕ ПРЕДОСТАВЯ ЗА ОБУЧЕНИЕ ИЗБИРАТЕЛНИЯ КОДЕКС?

ДОРИ И ЕДНО ВРЕМЕННО ПРАВИТЕЛСТВО Е ДЛЪЖНО ДА ПОДСИГУРИ ПРАВИЛНО И ЗАКОННО ОРГАНИЗИРАНЕ НА ИЗБОРИ, И ПРАВИЛНИТЕ ХОРА ЗА ТЯХНОТО ПРОВЕЖДАНЕ! И ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА В ЕДИН ТАКА ВАЖЕН ТРУДЕН МОМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ ?!

Бюлетините бяха изваждани една по една и поставяни в купчини по 10 за по-лесно броене от видимо опитните служители присъстващи в офиса, между тях зам. председателката Марина Владимирова Владимирова и Иван Славов Вечерников. Г-н Вечерников е добре позната активна фигура в българската общност в Големият Ел Ей и редовен участник в провеждането на избори.

Зам. председател в секцията в Олбани, Северна Калифорния бе новата консулка и 1-ви Секретар в Ген. консулство в Лос Анджелес г-жа Вера Викторова Шатилова-Мицарова, позната от работата й през годините, като говорител на посолството ни в Москва. Друго ново лице в Ел Ей е Търговското аташе г-н Цветан Христов Бояджиев.

Все още не е ясно колко бюлетини са валидни и за кои политически партии са гласували, както сънародниците ни в Калифорния, така и в целите САЩ.

Бройката на гласувалите надвиши тази на най-малко предварително подадените заявления в САЩ във 2-ят по големина “български град” Лос Анджелес, където най-нетърпеливите бяха само 49, а гласувалите 210. През изборния ден сънародниците ни пред урната в Ел Ей се увеличиха до 210, като общият брой на живущите в “Града на Ангелите” е около 35,000 души.

Българите в САЩ гласувха в 11 секции (през 2009г. бяха 19), като 4 от тях в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, плюс на още 7 места, където българските граждани бяха подали повече от 100 заявления за гласуване – Дес Плейнс (Чикаго), Атланта (Джорджия), Бостън (Масачузетс), Олбани и Синивейл (Калифорния), Форд Лодърдейл и Сейнт Питърсбърг (Флорида). Най-много – 222 заявления, бяха подали сънародниците ни в Дес Плейнс, щата Илинойс, Сити на Чикаго, където е най-голямата българска общност (над 150,000). Най-малко заявления имаше във 2-ят по големина “български град” в САЩ Лос Анджелес (над 35,000; общо на Зап. бряг , Сан Диего, Сан Франциско, Финикс и Лас Вегас над 75,000), където най-нетърпеливите бяха само 49. В отворените други две допълнителни секции в Калифорния бройката бе доста по-голяма, съответно в Олбани – 139 и Сънивейл – 144. Няма образувана друга секция в останалите 11 щата, за които е отговорно Генералкното консулство в Ел Ей. Общо изборните секции т.г. в чужбина са 227 в 57 държави. Общият брой предварително подадени заявления в целия свят беше 72 526, от тях 1776 в САЩ, по данни изнесени от МВнР.

В 14:00 местно време (22:00 часа б.вр.) МВнР обяви, че в 41 държави е приключило гласуването на Парламентарни избори 2013, като общият брой на гласувалите до това време наши сънародници в чужбина  е  бил 107 799.

Според получените данни от секционните комисии в чужбина в Турция са гласували 63 152-ма български граждани,  а във Великобритания – 4 851, от които 3 119  са упражнили правото си на глас в Лондон.

9 988 са гласувалите български граждани в Испания, във Франция те са 2 764, а в Белгия – 3 169.

Гласуването приключи и във всички избирателни секции в Кипър и Гърция, като гласувалите в Кипър български граждани са 3 376, а в Гърция – 2 925.  100 са гласували в Сърбия, а 598 – в Македония.

В Република Южна Африка своя вот са упражнили 91 български граждани, а в Нигерия –  38.

1 comment for “ИЗБОРИ Последни гласуваха в Лос Анджелес – шефа на Комисията наруши Избирателния кодекс