ИЗБОРИТЕ приключиха реално – последни резултати

Един кавал оркестър не прави! Карикатура: Анатоли Станкулов

Един кавал оркестър не прави! Карикатура: Анатоли Станкулов

ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА влизат в парламента, но никой от тях не може да състави самостоятелно правителство

Половината от гласоподавателите се явиха пред урните в България 

Гласовете на сънародниците ни в чужбина няма да окажат никакво влияние след окончателното преброяване

Остава въпросът дали ще се наложат още едни избори

12 май 2013 г. Както по-рано направихме прогноза, че само 4 партии ще влезнат в Парламента след ГЕРБ получават 34%, БСП – 25,7%, ДПС – 10%, „Атака” – 8,6%. Това сочат резултатите от екзитпол на НЦИОМ, на базата на 73% изпълнение на извадката, това съобщи Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, пред БНР. Избирателната активност е 48%, която съвпадна с нашата прогноза, че не повече от половината избиратели ще застанат пред урните. Гласовете на сънародниците ни в чужбина няма да окажат никакво влияние след окончателното преброяване.

В зависимост от това дали политиците ще се договорят за смесено правителство, в което всяка една партия да вземе определено министерство, ще стане ясно дали няма да се наложи да има нови избори. Ако не бъде формирано правителство, ще бъдат насрочени нови предсрочни избори през есента, при което действащият служебен кабинет ще остане на власт. Вероятността е голяма, тъй като е много малко вероятно всички политически формирования да се отрекат от държавната субсидия и от пряко участие в управлението, и да напуснат политическата сцена, въпреки че демонстрират благи намерения на народа в общественото пространство.

Резултатите са:

ГЕРБ – 34%;  БСП – 25,7%;  ДПС – 10%;  „Атака” – 8,6%
ДСБ – 3,6%;  НФСБ – 3,3%;  България на гражданите – 3,3% 

АТАКА за сега отказва подкрепа

Имам готовност да преговаряме, ако някой има решителност да направи необходимото за България, ще получи нашата подкрепа”, каза лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров на влизане в НДК, в прякото предаване на БНТ, което гледаме в интернет в САЩ. “Имах вече възможност няколко пъти да изразя позиция относно ГЕРБ и евентуална подкрепа за ГЕРБ – тя няма как да стане от страната на “Атака”. Не може някой, който те е излъгал, измамил, ударил подло и извършил куп подлости срещу ПГ на “Атака”, и най-вече, който заявява антидържавна политика, антибългаска политика да получи подкрепа. За момента съм чул само обещания“, посочи Сидеров. Бих участвал и бих оглавил правителство, но с ясната цел това правителство да направи нещата, които съм очертавал вече, каза пред Нова телевизия Волен Сидеров – лидер на ПП „Атака”.

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ

“Не е възможна подкрепа на ГЕРБ, дори ако тя се окаже първа политическа сила след окончателно преброяване на бюлетините”, каза председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция в НДК, предавана пряко по БНТ и в интернет. Лидерът на ДПС благодари на избирателите на партията и изрази своята възхита от политическата им зрялост. Партията ни издържа най-тежкото си изпитание от основаването си досега. Това са първите избори от 1997 г. насам, в които участваме като опозиционна партия, каза още Местан.  „Най-важният резултат от парламентарните избори е, че избирателят отрече категорично еднопартийният модел на управление на страната, не защото този модел е лош само по себе си, а защото при управление на ГЕРБ този еднопартиен модел се изрови в авторитарен. И най-силната личност трябва да се впише в демократичната система, а няма да полага систематични усилия да я подчини на едноличната си воля”, заяви Местан.

“Тези избори са минали под тежките непрекъснати активни мероприятия срещу ГЕРБ. От А до Я!Тази кампания беше изцяло срещу ГЕРБ. Всички, които са 20 години във властта, са се обединили срещу нас,” заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като гласува в 78 училище в Банкя, цитиран от БТА. “Дадохме си оставката два месеца преди изборите. Нали това е демокрацията. Като има протести, ще съборят държавата. В следващите избори пък ние няма да бъдем съгласни. Протоколите, които са много по-важни, се печатат в печатница на Петър Кънев, кандидат за депутат от БСП. Там вие не ходите,” коментира Борисов визирайки Скандалът се разгоря в навечерието на изборите, когато бяха заловени 350 000 нерегистрирани бюлетини в печатница в град Костинброд, собственост на общински съветник на ГЕРБ. “Някои си направиха истерична реаклама за сметка на ГЕРБ,” каза Борисов.

„Ние ще направим правителство, не коалиционно, а програмно“, заяви бившият председател на Парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Красимир Велчев. „Само че няма да бягаме от отговорност – с определен министър-председател, с министри. За да може да съществува този кабинет, трябва да има подкрепа, а не пазарлък. Като нямаме подкрепа – да си направят правителство“, коментира Велчев. Според него, „всички искат широка коалиция, което означава широка безотговорност”. Най-вероятно още от утре ГЕРБ ще започне преговори с „Атака” и ДПС, за да иска от тях подкрепа за правителство на малцинството, каза пред журналисти в НДК Красимир Велчев.Според него ДПС и „Атака” може да оказват парламентарна подкрепа за първата по резултат политическа сила, без тя да им дава каквито и да било министерски постове. Това също щяло да е програмно правителство. Той добави, че не може да прогнозира дали ще има нови избори.

Ще поемем отговорността за формиране на правителство, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференцията в НДК, предавана пряко от БНТ и благодари на всички български граждани, упражнили правото си на глас. Днес, на 12 май, вече на 13-ти май, България се разделя, вярвам завинаги, с най-арогантното, най-недемократичното правителство, което България не е виждала досега. Правителството на Борисов пада и няма да се върне. ГЕРБ официално изгуби легитимност да управлява. Ясно е, че те са в тотална изолация. Би било тотална обида и унижение, ако се признае ГЕРБ за политически победител в тези избори, категоричен е Станишев.

Единство възможно и необходимо е правителство на разума със силно експертно участие, с ясна и прозрачна за всички хора програма, каза още Станишев и допълни: Ние не можем да правим коалиция с ГЕРБ. Това би било предателство. Смятам за крайно необходимо още от утре да започнем консултации, разговори за програма, с която да изведем България от кризата.

Бившият червен депутат Румен Петков поиска лидерът на БСП Сергей Станишев да се оттегли от председателския пост, за да понесе отговорност за резултата на изборите. Левицата е загубила вота и съм изненадан от първото място за ГЕРБ,” коментира каза бившият вътрешен министър в правителството на тройната коалиция пред Дарик радио. „Листите бяха предложени от лидера и въпросът с отговорността тук не подлежи на коментар”, допълни той. Според Петков в следващия парламент няма да има ресурс за стабилно правителство. „Не си представям как от позицията на втора сила ще тръгнем да формираме кабинет“, обясни той по отношение на възможността БСП да получи втория мандат за съставяне на кабинет. Румен Петков не изключи и възможността за скорошни нови предсрочни избори.

+++

ДРУГИТЕ ЗА НАС

Партията на сваления български премиер Бойко Борисов спечели най-много гласове на обтегнатите избори в неделя, но получените резултати не са достатъчни, за да получи мнозинство, сочат предварителните резултати. Това вещае на страната политическа безизходица и нови протести, предаде АФП.
Три месеца след като най-големите демонстрации през последните години принудиха бившия бодигард да подаде оставката на своето правителство, партията ГЕРБ на Бойко Борисов спечели … . Ако не бъде формирано правителство, ще бъдат насрочени нови предсрочни избори през есента, при което действащият служебен кабинет ще остане на власт.
Шест години след като България се присъедини към ЕС, почти една четвърт от българите живеят под официалния праг на бедността, като жизненият стандарт продължава да пада.

Дясноцентристката партия на бившия премиер Бойко Борисов има малка преднина на провелите се в неделя избори в България, след като само преди три месеца неговото правителство бе свалено с най-големите улични протести в страната от средата на 90-те години на миналия век насам. Вотът бе съпроводен с обвинения в опити за фалшификации, като той се проведе на фона на широкото разочарование от политическата класа. Социологическите проучвания отреждат на ГЕРБ 30,3%, докато социалистите получават 27%.
Изборите е малко вероятно да върнат вярата в политическата система след като недоволството относно бедността и икономическата стагнация през февруари извади хиляди хора по улиците в различни градове на страната, пише “Файненшъл таймс”. Седем души загинаха след като се самозапалиха по време на протестите, които първоначално избухнаха заради повишаването на цените за отопление.
Анализаторите предупреждават, че евентуално ново правителство от Борисов може да доведе до нови протести или до продължително забавяне при формирането на нова администрация поради предстоящите сложни коалиционни преговори.

Дясноцентристката партия в България ГЕРБ и нейният основен опонент – Българската социалистическа партия – завършиха на първо и второ място във вчерашните парламентарни избори, но нито една от тях не получи достатъчно мнозинство, за да формира правителство. Това сочат предварителните резултати, пише „Айриш Таймс”.
Ако тези резултати се потвърдят, това ще доведе до още по-голяма политическа и икономическа нестабилност в тази балканска страна. Това стана ясно късно вчера, когато възникнаха сблъсъци между десетки недоволни хора и полицаи пред изборния пресцентър, където пристигнаха партийните лидери, за да дадат пресконференции.
Демонстрантите, които бяха недоволни от изборните резултати и които обвиняват политиците за фалшифициране на резултатите, скандираха „мафия” и се опитаха да щурмуват сградата, но бяха спрени от полицаите.

Българската пенсионерка Стефка Попова гледа неодобрително на политиците, които се надпреварват на изборите в най-бедната страна в ЕС. „Няма да гласувам. Те изгубиха уважението на народа”, заяви пенсионираната работничка в металургично предприятие пред АФП, докато продаваше вестници в София, за да припечели допълнително към оскъдната си пенсия. Нейният гняв се е изострил след откриването на 350 000 нелегални бюлетини в печатница. „Не стига, че ми дават месечна пенсия от 160 лева, а искат и да ми дадат бюлетина, която е вече попълнена. Как смеят”, недоумява жената. Попова не е сама в своето отчаяние относно състоянието на демокрацията в страната повече от две десетилетия след падането на комунизма и шест години след присъединяването й към ЕС. Преди три месеца общественият гняв заради непосилните сметки за ток, бедността и корупцията предизвика масови протести и доведоха до оставката на правителството, допълват от АФП.

Парламентарните избори в България бяха помрачени от обвинения за фалшификации и политически манипулации, които може да повлияят на окончателния резултат, предаде радио „Дойче веле”. Скандалът се разгоря в навечерието на изборите, когато бяха заловени 350 000 нерегистрирани бюлетини в печатница в град Костинброд. Тъй като официалните бюлетини вече бяха разпределени по избирателните секции на 8 май, новооткритата партида изглеждаше подозрително.
Притежателят на печатницата, който притежава лиценз за печатане на бюлетини, заяви, че заловените бюлетините са технологичен брак.

Българите гласуват на парламентарни избори, на които нито една партия не се очаква да спечели мнозинство и да формира правителство, което подхранва опасенията за още политическа и икономическа нестабилност в тази финансово затруднена балканска държава, пише вестник „Линкълн Джърнъл Стар”.

Exit polls: No party wins majority in Bulgaria’s parliamentary election

Washington Post
Bulgaria has been led by a caretaker government since February, when Borisov, who guided his Citizens forBulgaria’s European Development party — widely known as GERB — to victory in 2009, resigned as prime minister amid sometimes violent protests 

Bulgarian Vote Yields No Clear Winner

Wall Street Journal
SOFIA, Bulgaria—Preliminary results of parliamentary elections on Sunday indicated neither of the two leading parties won a strong enough mandate to govern Bulgaria or build a lasting coalition, an outcome likely to prolong political instability in the 

Bulgaria Election Leaves Gerb Short of Majority, Exit Polls Show

Businessweek

Bulgaria’s former ruling party, Gerb, fell short of a parliamentary majority in early elections in the European Union’s poorest country, exit polls show. Gerb, led by former Prime Minister Boyko Borissov, took 31.1 percent of the vote, compared with 27.1 percent 

Bulgarians to elect new parliament amid scandals

Boston H

SOFIA, Bulgaria — Bulgarians voted Sunday in parliamentary elections with no party expected to win a majority to form a government, fueling fears of more political and economic instability in this financially strapped Balkan nation. Some 6.9 million eligible 

With Many Despairing, Bulgaria Heads to Polls

New York Times – ‎May 10, 2013‎
VARNA, Bulgaria — Early one morning this past winter, Plamen Goranov, a 36-year-old photographer, stood on the steps of City Hall in this once grand and now crumbling port city on the Black Sea and held up a sign demanding that the mayor and City 

НАРУШЕНИЯ
Общо 55 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес от 1 март 2013 г. до 15.00 часа на 12 май 2013 г., се водят в структурите на МВР. Това каза на брифинг Ваня Стоилова, началник на сектор „Методическо ръководство на дейността по разследването”, предаде Агенция „Фокус”.
Десетки сигнали за купуване на гласове бяха проверявани в днешния ден от полицията и прокуратурата. Част от тях се потвърдиха, по други продължава разследването.
Ефективна присъда за купуване на гласове наложи съдът в Плевен още в изборния ден.Съдът е наложил пет месеца лишаване от свобода ефективно и 10 000 лева глоба за купуване на гласове, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура. В Симеоновград бе задържан мъж за купуване на гласове. Районна прокуратура в Ямбол повдигна обвинение срещу 22-годишен мъж за купуване на гласове. В Поморие също има задържан за купуване на гласове. За 24 часа в Плевен приключи производството срещу лице, задържано за купуване на гласове. Районна прокуратура – Плевен е започнала незабавно производство срещу лице с инициали М.С.М. за престъпление. Започнатото незабавно производство е приключило в рамките на 24 часа, с влязъл в сила съдебен акт, по силата на който на М.С.М. са наложени наказания лишаване от свобода за срок от 5 месеца ефективно и наказание глоба, в размер на 10 000 лв., за това че при условията на продължавано престъпление, дал на пет лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия. Осъденият е приведен в затвора в гр. Плевен за изтърпяване на наказанието.