ИЗБОРИ – 1 метър бюлетина от Ел Ей ще замине за Елин Пелин – дадоха официален старт на предизборната кампания

На предстоящите парламентарни избори тази година, политиците ще се опитат да задържат трибагреника цял и най-вече мястото си във властта на цената на всичко. Знамето е най-възможно да се оцвети в цветовете на дъгата от коалиции и договорки. Карикатура: Анатоли Станкулов

На предстоящите парламентарни избори тази година, политиците ще се опитат да задържат трибагреника цял и най-вече мястото си във властта на цената на всичко. Знамето е най-възможно да се оцвети в цветовете на дъгата от коалиции и договорки. Карикатура: Анатоли Станкулов

Танто за Кукуригу

Гласовете от чужбина се пръскат из страната

В изборите т.г. ще участват два пъти повече политически партии в сравнение с миналите парламентарни избори през 2009 г

По закон партия, преминала 1%, получава за всеки глас по 12 лв. на година – за 4 години – от последните избори през 2009 г. до сега, големите политически сили са получили 204 млн. лв. субсидия от бюджета

13 април 2013 г. Еднометрова ще бъде бюлетината за фаталните ИЗБОРИ на фаталната 2013г., а след като я пуснете в Ел Ей тя може да пристигне в Елин Пелин, за да огрее двойно повече политически партии сравнено с миналият вот през 2009 г., които да вкарат свои 240 депутати в Парламента на държавна заплата, събрана от данъкоплатците. Процентно спрямо населението направено сравнение с другите държави по света нарежда България в челните позиции за политическа “далновидност” и “активност”.

Това става ясно и бе потвърдено в петък, след като бе даден официален старт на предизборната кампания. До парламентарния вот на 12 май остават 30 дни.

В изборите т.г. ще участват два пъти повече политически партии в сравнение с миналите парламентарни избори през 2009 г., или общо 38, плюс 7 коалиции. За сравнение във вота през 2009-та участваха общо 20 партии и коалиции, както и 357 мажоритарни кандидати.

За 4 години – от последните избори през 2009 г. до сега, тези политически сили са получили 204 млн. лв. субсидия от бюджета. Според резултатите от изборите ГЕРБ трябва да взема 21 млн. лв. годишно, БСП – 8.9 млн. лв., ДПС – 7.1 млн. лв., “Синята коалиция” – 3.5 млн. лв., “Атака” – 4.7 млн. лв., РЗС – 2.1 млн. лв., “Лидер” – 1.6 млн. лв., НДСВ – 1.5 млн. лв. Точното разпределение на парите по партии варира през годините заради напускащите депутати, които прехвърлят субсидията си към друга парламентарна сила. По закон партия, преминала 1%, получава за всеки глас по 12 лв. на година, т.е. автоматично гласоподавателите стават членове на любимата си партия в продължение на 4 години, като им плащат членски внос по 12 лв. на година. Тази сума не бе намалена въпреки всички затягания на коланите заради кризата. Натрупаните в банки суми генерират прилични лихви, които не подлежат на облагане с данък! 

ТАНТО ЗА КУКУРИГУ “Обичта” е взаимна между българите в чужбина и политиците в България – едните не гласуват и не носят парички, а другите ги орязват в правата за да не им пречат!  Нема гласове – нема пари – нема любов!

Няма за какво да се притесняват политиците – паричките на българите в чужбина пак ще ги приберат макар и косвено.  Българите, които живеят постоянно зад граница, са изпратили у нас през първите два месеца на 2013 г. три пъти повече пари, отколкото са преките чуждестранни инвестиции. Това показват данни за платежния баланс на Българската народна банка (БНБ). 122,9 млн. евро (161,693,312 Щатски долара, или 442,995 долара на ден) са изпратили нашенци от чужбина на свои близки у нас – 59 млн. евро през януари и още 63,9 млн. евро през февруари. За 2012 г. сънародниците ни, живеещи зад граница, са изпратили у нас близо 800 млн. евро. В същото време преките чуждестранни инвестиции, постъпили в България през първите два месеца на 2013 г., са едва 40,3 млн. евро.

В изборната бюлетина т.г., която ще е дълга около метър, основните опоненти ще се явят със следните номера: ГЕРБ – номер 15, Коалиция за България – номер 5, ДПС – номер 40, „Атака“ – номер 14, Движение „България на гражданите“ – номер 33, СДС – номер 10, ДСБ и БДФ – номер 27. Същите тези водещи политически сили подписаха обществен договор за провеждане на свободни, честни и демократични избори – ГЕРБ, БСП, ДПС, ДСБ и СДС.

Избирателите ще спят с един час повече, тъй като т.г. изборният ден ще започне с час по-късно. Гласуването ще приключи в 20 ч., като времето за гласуване ще може да се удължава до 21 ч.

„Хората ще дадат своето доверие на тези, които дадат реалистични и изпълними обещания“, каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение, цитиран от прес-службата на Президенството. Обещанията към българите в чужбина остават в историята, защото идва ред на нови обещания.

„Нека работим за позитивна кампания, нека да направим така, че този, който ще изгуби изборите, да стисне ръката на този, който ще спечели изборите. Което за съжаление досега в България никога не се е случвало“, каза още Плевнелиев.

“Политическите партии ще търсят удобното извинение, ще говорят за фалшификации, ще говорят за нередности. Но аз ги съветвам по-скоро, ако те искат да подкрепят българската държавност, нека да подкрепят усилията на ЦИК и всички останали в организационното подготвяне на изборите“, каза Плевнелиев. Как по-точно ще се подкрепи гласуването на българите в чужбина, като нищо ново, нито в организацията и провеждането, нито в значението на вота им не е пипнато. Единствено беше завишена държавната субсидия за провеждането на изборите в чужбина, от която ще се облажат членовете на изборните комисии и дипломатическите представителства.

За българите-гласоподаватели в чужбина положението остава същото и техният вот ще увисне разпределен, със или без жребий, някъде из България. Ще трябва да похарчат пари и загубят време в САЩ и по Света, реално за да пуснат бюлетината в урната на някое населено място в България. „Тези” 38 политически партии, „представители на всички българи”, вкупом с Президентството, не желаят да създадат изборен район „чужбина”, нито пък искат масово участие на сънародниците зад граница в изборните процеси. Не е имало, няма, и няма и да има скоро нито една изразена политическа формация, която поне отчасти да отстоява техните интереси, което ясно личи от техните програми, обещания и действия, било то официални, или не. Старите навици много трудно се преодоляват, особено когато ти запазват властта и паричките, което е основна част от политическия занаят! Отново и отново имаме претенденти за власт, които наистина живеят не в хоризонта на бъдещето на една нация, а на хоризонта на оаканата улица и под сянката на вонящия Парламент.

ПРИПОМНЯМЕ: ИЗБОРИ Кастрацията на българите в чужбина бе потвърдена и от този президент

ИЗБОРИ Социолози: ще управляват заедно – когато отговорността е обща, е ничия

Според публикуваните на 12 април от Министерството на външните работи и Централната избирателна комисия данни за броя на писмените и електронните заявления на сънародници зад граница за участие в предсрочните парламентарни избори (срокът за подаването им вече изтече на 11 април в полунощ), показват, че само близо 50,000 българи, общо живеещи в чужбина имат желание да пуснат бюлетина. В изборния ден е възможно да се появят максимум още 30%, или 15,000, след като попълнят съответния формуляр. Което в крайна сметка потвърждава прогнозите, че от 1/4-та от българските граждани от българското население по света и у нас, или 2 милиона български граждани извън страната, едва и само 5% ще упражнят  “гарантираното” им от конституцията право на глас. А дипломатическите представителства и техните избраници за избирателни комисии ще приберат по една надница за извънредното работно време по време на уикенда. Изборите в чужбина отново и отново ще се покажат, като последното абсолютно безмислено разхищение на държавни пари, събрани от близки и роднини на нашите сънародници в Родината. Пари, които по един или друг начин са били “доставени” и от българите “зад граница”. Имаше проучване преди време, което показа, че 90% от живеещите в България имат роднини, приятели или познати в чужбина. Но забележете – над 30% от българските домакинства получават финансова подкрепа от своите зад граница, за да могат българите-българи да съществуват след като си платят данъците – които пък ще отидат за избори.

Държава в която се призовава да не се купуват гласове и реално признава това !?“Нашият призив към всички политически сили е да ни подкрепят в провеждането на едни прозраи и чести избори. Никой няма да продава гласове, ако няма кой да ги купува. Аз много се надявам това да остане една маргинална практика и съответните български власти да реагират достатъчно остро и убедително, за да разсеят всякакви съмнения, че това ще бъде толерирано”, каза през изминалата седмица премиерът на временното правителство – Роденият в САЩ Марин Райков, който управлява правителство на доказали се водачи и успели българи със “западен уклон”

Идва ви мисълта, че ние ви насочваме към

бойкот на изборите, което реално не е изход. Но при сегашните нормативни условия, които настоятелно се повтарят във времето това е единствената алтернатива.

Тя няма да нито да развали, нито да оправи положението на в креслата в Парламента, просто защото той си ги е направил недосегаеми “отвън” от народа, и приятно зависими “отвън” от големите световни сили.  Но, отказът от гласуване много ясно

показва, че съвестта на милиони вече българи “зад граница” ще ЧИСТА, тези същите, които напуснаха България, за да бъдат свободни в личния си избор, да не зависят от разни измислени „спасители”, а само от своя труд, възможности и обществено поведение.

Така че, МОЛЯ, МОЛЯ, МОЛЯ, драги родни български политици, вие нямате никакво право да обвинявате „ниската изборна активност” на тези отрудени хорица в чужбина, обичащи жадно своята Родина и напуснали гладно Държавата! Ние сме в ситуация на не само тотално загубено доверие в политиците, но и в думите и делата им! Виновните сте били само вие, сега и отново пак вие – изцяло – за Държавата! Задръжте си я – за нас остава Родината! Никой НЕ мрази Родината си – но всеки е готов да нпаусне Държавата си! Всяка думичка, която има корен “РОД” ни я дава Господ и никой не може да ни я отнеме!

РОД-ИНА, РОД-ТЕЛ, РОД-НИНИ … РОД-ОЛЮБИЕ … БЪЛГАРИЯ

ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ – ДАНО НЕ Е САМО ГЕОГРАФИЯ И ПАРЛАМЕНТ !

1 comment for “ИЗБОРИ – 1 метър бюлетина от Ел Ей ще замине за Елин Пелин – дадоха официален старт на предизборната кампания