ИЗБОРИ Социолози: ще управляват заедно – когато отговорността е обща, е ничия

На предстоящите парламентарни избори тази година, политиците ще се опитат да задържат трибагреника цял и най-вече мястото си във властта на цената на всичко. Знамето е най-възможно да се оцвети в цветовете на дъгата от коалиции и договорки. Карикатура: Анатоли Станкулов

На предстоящите парламентарни избори тази година, политиците ще се опитат да задържат трибагреника цял и най-вече мястото си във властта на цената на всичко. Знамето е най-възможно да се оцвети в цветовете на дъгата от коалиции и договорки. Карикатура: Анатоли Станкулов

“Властта ще бъде един горещ картоф, дори нежелана”

“ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше, размина му се с малко” и изпреварва БСП

18 март 2013 г. „Вероятно ще се сблъскат два разказа – единият, дайте да обединим сили и да управляваме заедно по някакъв начин, другият разказ е, когато отговорността е обща, е ничия. На следващото управление ще бъде изключително трудно“, заяви политилогът Първан Симеонов от „Галъп“ е ефира на бТВ.

Според Симеонов властта ще бъде един горещ картоф, дори нежелана.

„ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше, размина му се с малко. Действително съществува потенциал за нещо ново, бих казал, че това не е нов ГЕРБ, а нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите. Първата идея, която тези хора хванаха интуитивно, беше националната символика. Това сливане на социален и национален патос вещае някаква „Атака“, каза Симеонов.

Според него протестният потенциал остава висок, но има известна умора.

„Нормално е протестът да забременее с толкова много искания, но тази вълна се намира в задънена улица в момента. В момента ситуацията прилича на политическа безизходица – и протестът се намира в отлив, и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново“, смята Симеонов.

Той допълни, че може да изпаднем в ситуация, в която политическата власт е нежелана.

ГЕРБ отново изпревари БСП, категорични са социолози от “Медиана” и “Галъп”.

Според Кольо Колев от “Медиана”, ако изборите бяха сега, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%.

Първан Симеонов от “Галъп” казва, че ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП – 18,6%.

Повече от 2/3 от българите смятат, че Борисов е подал оставка, защото е избягал от отговорност, каза социологът Кольо Колев пред бТВ, посочвайки данните от проучване на агенция „Медиана“.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната.

Колев припомни думите на Борисов, който каза, че за него и ГЕРБ е много по-добре да се оттеглят от властта.

ПРИПОМНЯМЕ:

Израелското правителство “вдигна жълт картон” на Обама и го среща с чернокожата Мис Израел

Кастрацията на българите в чужбина бе потвърдена и от този президент

Цирк “България” продължава турнето в Родината си