ИЗБОРИ – Нещастните българи по улиците – ЕС подкрепя политиката на строги икономии

Образът, който Западът си е изградил за България, може да се сведе до следните понятия: изостаналост, роми, престъпност и корупция. България е най-бедната страна в ЕС - въпреки рекордно ниските й дългове. Да, но ниските задължения и балансираният бюджет не са достатъчни, за да генерират растеж. Покрай европейската дългова криза обаче става пределно ясно, че някои елементи на проспериращата българска икономика са построени буквално върху пясък. Ситуацията в България е

Образът, който Западът си е изградил за България, може да се сведе до следните понятия: изостаналост, роми, престъпност и корупция. България е най-бедната страна в ЕС – въпреки рекордно ниските й дългове. Да, но ниските задължения и балансираният бюджет не са достатъчни, за да генерират растеж. Покрай жестоката европейска дългова и финансова криза обаче става пределно ясно, че някои елементи на проспериращата българска икономика са построени буквално върху пясък, въпреки че той е част от така луксозният плаж на Европа, който през 2007-ма обеща много слънце. Ситуацията в България е “уникална”, тъй като престъпните групировки имат “значително влияние” върху икономиката, пише Европейската комисия. В България човек се нуждае явно от много търпение и … повече европейско “слънце” на плажа …

Хъфингтън Пост: тази и без това бедна страна е най-бедната страна в Европа… въпреки това Брюксел подкрепя приетата от София политика на строги икономии, бившият премиер на страната Бойко Борисов (кой въобще го е чувал?) предлага да се намалят всички пенсии в Европа до 120 евро, а лидерът на европейската десница Жозеф Доул дава положителна оценка на отиващото си правителство, което свлече европейската страна до нивото на африканските

7 март 2013г. София се бунтува срещу бедността. Там управляваше Бойко Борисов (кой въобще го е чувал?), който предлагаше европейците да взимат пенсия по 120 евро. Това се казва в материал на Ив Боне, написан за онлайн изданието Huffington Post.

Цялото внимание на френските медии е приковано от Либия (свалянето на местния диктатор потопи страната в анархия), Сирия (там бушува гражданска война, в която нашето правителство се стреми да застане на страната на ислямистите) и Мали (страната може да си поеме въздух след нашата силова, но за щастие решителна намеса).

Въпреки това, гледайки като омагьосани тези пожари, ние забравяме за пламъка, който се издига в небето непосредствено до нас. Да, тук на изток, в България.

София (какво прекрасно име за столица!) се възмущава, както ни призова Стефан Хесел, София се надигна, София се бунтува, защото много хора умират от студ и глад, защото тази и без това бедна страна е най-бедната страна в Европа…

Въпреки това, Брюксел подкрепя приетата от София политика на строги икономии, бившият премиер на страната Бойко Борисов (кой въобще го е чувал?) предлага да се намалят всички пенсии в Европа до 120 евро, а лидерът на европейската десница Жозеф Доул дава положителна оценка на отиващото си правителство, което свлече европейската страна до нивото на африканските.

От 4 февруари нещастните българи излизат на улиците, въпреки студа, но френските журналисти не обръщат внимание на това.

3 comments for “ИЗБОРИ – Нещастните българи по улиците – ЕС подкрепя политиката на строги икономии

 1. Мразител
  03/20/2013 at 05:07

  По-големи лъжи не съм чел скоро време.
  Промиване на мозъците още от заглавието…………..
  Съвземете се. Коя е тази подкрепа на икономиите, която включва замразяване на доходите, увеличаване в пъти разходите за ел. енергия, отопление и вода. Поскъпването на хранителните продукти от първа необходимост. Моля ви вие които сте извън България: Кажете истината на светът, защото тук във вашата родина хората започват да се самоубиват поради липса на перспектива и то не в близките 1-2 години, а поради заробване на 3 до 5 поколения в бъдещето!!!

 2. 03/21/2013 at 23:20

  За първи път от 23 години насам на протестите в България сега нямаше нито едно знаме на ЕС, с изключение на изгореното на Орлов мост!

  Искания за национализация на “чуждите” монополи, възрожденски песни, ксенофобски лозунги: по време на протестите националистическите настроения в България се възродиха.
  В коментар за Дойче веле Ивайло Дичев и Иван Кръстев обясняват защо се случва това.

  “За първи път от 23 години насам на протестите в България сега нямаше нито едно знаме на ЕС, с изключение на изгореното на Орлов мост! Това обаче не е само българска специфика. В обхванатата от криза Европа този феномен се среща и на демонстрациите в други европейски страни”, казва политологът Иван Кръстев.

  Според него, силното проявление на национализъм и ксенофобия сред участниците в протестите е свързано с разочарованието от европейското членство. Народът дълго време се надяваше, че то ще донесе жадуваното озаптяване на българския управленски и политически елит. Само че това не се случи. “Именно провалът на тези очаквания породи нагласи като “Ние сме пак сами и целият свят е срещу нас!”. И от това, разбира се, печелят националистическите партии”, обобщава Кръстев.

  Отвратени от политиците

  Той смята, че най-опасната тенденция в развитието на политическата ситуация в България е нарастващото омерзение от политиката и политиците. В тази връзка Иван Кръстев предупреждава: “Една стара белгийска поговорка казва, че когато отвратените си отидат, остават отвратителните!”.

  Според политолога, няма нищо странно във факта, че макар българите да недолюбват държавата си, те издигнаха призиви за национализация по време на своите протести. “Защото протестиращите съзират в новия собственик не тази държава, която познават, а държавата такава, каквато им се иска да бъде”, обяснява Кръстев.

  “Бе много странно да чуя възрожденски песни и националистически лозунги по време на социални протести. Подобен феномен не съм срещал никъде!”, казва културологът проф. Ивайло Дичев. Той обяснява присъствието на “възрожденската” тема в протестите като двусмислие – хем като символ на някогашния народен подем, хем като спомен за “свободното” време, когато българите не са имали държава. Според Дичев, тази “шизофрения” се засилва именно в исканията да се национализират предприятията на “чуждите” капиталисти и да се предадат в ръцете на държавата – същата, която е сочена като главен виновник за вопиющата социална несправедливост.

  Подемът на “Атака”

  Относно поведението на партии като “Атака” и нейния лидер Волен Сидеров, проф. Ивайло Дичев посочва, че макар те още да не са се обявили за антиевропейски, индикациите, че това ще стане са налице. Той допълва: “Подобни партии има навсякъде в Европа и те променят фобиите си съобразно конюнктурата. Захранват се с расизъм, нетърпимост и ксенофобия, но основната им съпротива е срещу глобализацията и нейния дневен ред. Не случайно Сидеров се обявява не само срещу турците и ромите, но и организира протести срещу САЩ, които в съзнанието на привържениците на “Атака” са символ на някаква глобална диктатура. Този опит за капсулиране от ставащото в света проличава и в националистическите лозунги по време на протестите като “Българската земя не е за продан!” или “България за българите!”. Насажданата от националистите психоза, че в собствената си страна българите са “низвергнати” от “чуждите” – западните капиталисти, ромите, турците, а понякога и евреите – нагнетява обществените настроения към създаване на “гаранции” и “привилегии” за основния етнос поне в родината.”

  Проф. Дичев отбелязва, че докато в рейтинга на “Атака”, ВМРО и другите националистически формации се забелязва възходяща тенденция, одобрението за лидери като Волен Сидеров не е нараснало. Причината за това, според културолога, се крие във факта, че привържениците на подобни идеологии също търсят нови лица за техен символ на мястото на политически изтърканите “стари муцуни”. Резултатите от социологическите проучвания са в подкрепа на това мнение – според тях, извлечените по време на протестите дивиденти от националистите ще бъдат скромни.

 3. 03/25/2013 at 22:43

  Плевнелиев: България и Румъния са удобно извинение за проблемите в ЕС

  България и Румъния са удобно извинение за проблемите на нашите европейски партньори, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за германското списание “Фокус”, цитирано от ДПА и “24 часа”.

  Българският президент бе категоричен, че страната ни не е източник на масова миграция на роми към други страни в ЕС.

  Плевнелиев припомня, че от 20 000 роми, имигрирали във Франция, само 600 са били от България, а едва 80 от тях са пребивавали в страната незаконно.

  “В България няма милиони роми, а около 300 000. Те са по-малко от 5% от населението”, изтъква държавният глава.

  Плевнелиев настоява да се оценят усилията на България за гарантиране на сигурността на външната граница на ЕС с оглед на бъдещото й присъединяване към Шенген, което беше многократно отлагано.

  “Инвестирали сме 100 млн. евро, границата ни е сигурна”, подчертава държавният глава.

  Пленелиев посочва, че през турско-българската граница годишно преминават около 200 нелегални имигранти, докато броят им в Италия и Гърция е 100 пъти по-голям.