За няколко долара повече – световните милиардери се увеличават

5 март 2013г. Няколко долара в повече хич не е за изспускане, а няколко милиарда си е вече състояние. Оказва се, че купчинките на милиардерите се увеличават доста сериозно, макар че народи и правителства реват от криза. Броят на милардерите  се увеличава, както и нулите в богатството им. Това е заключението от годишната класация на милиардерите по света, съставена от американското списание “Форбс” (Forbes), разпространена вчера.

В нея вече има цели 1426 имена на хора с десетцифрено богаство, което е с 210 души повече. Общото им благосъстояние “случайно” и “кризициозно” се е увеличило рязко от 4.6 трилиона долара на 5.4 трилиона долара.

Отново най-много милиардери има в САЩ (442), следвани от Азиатско-тихоокеанския район (386), Европа (366), Централна и Латинска Америка (129) и Близкия изток и Африка (103).

Причината за растящото им богатство е увеличаващата се стойност на активите им – докато миналата година приблизително 50:50 процента са били групите на спечелилите и на губещите, то тази година печелившите са 4 пъти повече от тези, чието богатство е намаляло.

Много от новите имена са на хора, печелещи от завръщащия си апетит за пазаруване по света. Такива са Ренцо Росо от Diesel (3 млрд. долара), Брус Нордстроьом (1.2 млрд. долара) и дизайнера Том Бърч (1 млрд. долара).

На върха рядко има размествания, но тази година е изключение – №1 е мексиканецът Карлос Слим, следван от Бил Гейтс, но на трето място идва Амансио Ортега от Zara. Той не просто попада за пръв път в челната тройка, но и е спечелил най-много през отминалата година – впечатляващите 19.5 млрд. долара. Така той измества от третото място Уорън Бъфет – инвеститорът за пръв път отпада от тройката от 2000 г. насам, макар да е добавил 9.5 млрд. долара към богатството си.

Най-големият губещ е бразилецът Ейке Батища, чието благосъстояние се е стопило с 19.4 млрд. долара, което прави по 50 милиона долара по-малко всеки ден. Името му се срина в класацията от място 7 чак на 100.

Кои са най-богатите

1. Карлос Слим Йелу и фамилия $73 млрд.
2. Бил Гейтс $67 млрд.
3. Амансио Ортега $57 млрд.
4. Уорън Бъфет $53.5 млрд.
5. Лари Елисън $43 млрд.
6-7 Чарлз и Дейвид Кох $34 млрд.
8. Ли Ка-шин $31 млрд.
9. Лиан Бетанкур $30 млрд.
10. Бернар Арно $29 млрд.

1 comment for “За няколко долара повече – световните милиардери се увеличават