Смърт и протести за 3 март в България

Протестите в България на спряха и на националния празник 3 март. Същият ден почина и самозапалил се във Варна по-рано. Исканията на протестиращите продължаватда бъдат не добре систематизирани и ясни и може да загубят своята посока. Която за всички е една - да получават достатъчно това което заслужават, а разходите никога няма да свършат, дори и да бъдат намалени или отменени.

Протестите в България на спряха и на националния празник 3 март. Същият ден почина и самозапалил се във Варна по-рано. Исканията на протестиращите продължаватда бъдат не добре систематизирани и ясни и може да загубят своята посока. Която за всички е една – да получават достатъчно това което заслужават, а разходите никога няма да свършат, дори и да бъдат намалени или отменени. Лидерите на протеста заприличиха на политици срещу които се борят, изразяващи крайна позиция и демонстративно напускайки преговори. Когато си лицето на хиляди хора, си длъжен да комуникираш.

Самозапалил се почина, протестиращи заляха пак улиците и ще обяват гражданско неподчинение, водачите им не искат власт, премиерът в оставка за втори път влезе в болница

4 март 2013г. За пръв път в 135-годишната история от Освобождението на България датата 3 март ще се запмни със смърт и протести.

Почина самозапалилият се пред сградата на община Варна 36-годишен Пламен Горанов. Това съобщиха от Военноморска болница в града, цитирани от ДАРИК Радио. Младият мъж е починал около 20,30 часа снощи от полиорганна недостатъчност. На 20 февруари Пламен се самозапали пред общината и почти 13 дни медиците от Военноморска болница се опитваха да го спасят. Над 300 души се отзоваха и дариха кръв в Трансфузионния център по хематология в града.

По рано през деня на националния празник на България стотици хиляди от десетки градове в страната отново се събраха на най-масовите и най-продължителни протести от началото на хорското недоволство, като вече стана ясно, че демонстрациите вървят към гражданско неподчинение.

Лозунги “Това е протест-бунт за нова България” и “Освобождението от българското робство е днес” издигнаха протестиращите, тръгнали от Орлов мост. Те положиха цветя пред Паметника на Незнайния войн и раздаваха цветя на минувачите. После шествието освирка сградата на Министерския съвет. Множеството отдаде почест на Васил Левски пред паметника му.

Митингите в София стигнаха до решението от понеделник да вдигнат палатков лагер пред Народното събрание, за да “приеме парламентът всичко това, което не направи през последните три години”. За идната събота е насрочена национална протестна конференция в София, на която да се формулират конкретни промени в Изборния кодекс за повече правомощия на гражданите, а варненци обявиха гражданско неподчинение под формата на неплащане на сметките за ток. Според различни оценки в неделя в столицата протестираха между 20 и 30 хиляди, докато във Варна се събраха близо 50 хиляди души. В останалите по-големи градове в страната като Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Шумен, Хасково, Плевен и др. се събраха средно между 2 и 3-4 хиляди недоволни от политическата система и бедността в страната.

Организаторите на протестите срещу монополите няма да правят партия и няма да участват в партийни листи за предсрочните избори на 12 май, обявиха Дончо Дудев и Йоана Иванова в студиото на предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Освен срещу монополите в енергетиката, ние се борим и срещу партийната олигархия. Само с натиск от улицата имаме възможност да си отворим вратички. От самото начало на протестите срещу монополите настояваме за граждански квоти,” допълни Дончо Дудев пред бТВ, който е категоричен, че в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 години.

Двамата се познават от организацията СИЛА, която организира протестите срещу високите цени на горивата. Те обаче напуснали преди година и половина заради злоупотребите на членове, които имали интереси в сектора на горивата. „Като всяко нещо, което набира популярност, трябваше да бъде разцепено или употребено отвътре,” коментира Дончо Дудев.

Вчера около 13.00 ч. премиерът в оставка Бойко Борисов бе приет за втори път през седмицата в Правителствена болница с обща отпадналост, главоболие и повръщане. Дни по-рано – на 25 февруари, той беше хоспитализиран заради хипертонична криза с високо кръвно налягане, което е достигнало стойности 190/110. То е повлияло върху исхемичната болест на сърцето, от която той страда от години. Същия ден той присъства на връчването на мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев по обед в Президентството, където даде брифинг за медиите, а в болницата постъпи около 17.30 ч. вечерта. Заради заболяването му бе отлагано на два пъти заседанието на правителството в оставка в сряда и в четвъртък.

4 comments for “Смърт и протести за 3 март в България