Българина 5-ти в света по болка когато пълни резервоара

За да си купи един галон бензин на българина е необходимо да задели 34% от дневния си приход.  На американеца е необходим полвин час работа при най-ниското заплащане. Но пък американеца изминава с пъти повече и не разполага с градски транспорт, особено в Калифорния и най-вече в Лос Анджелес, плаща задължителните за да съществува наем и много високи данъци.

За да си купи един галон бензин на българина е необходимо да задели 34% от дневния си приход. На американеца е необходим полвин час работа при най-ниското заплащане. Но пък американеца изминава с пъти повече и не разполага с градски транспорт, особено в Калифорния и най-вече в Лос Анджелес, плаща задължителните за да съществува наем и много високи данъци и застраховки. Цените на храните изхвърчаха също сериозно през последните години.

27 февруари 2013г. България е на 5-то място в света по възможност на хората да напълнят резервоарите си с бензин, или както го наричат в класацията показана този месец от Блумберг “степен на болка на бензиновата колонка”. Средната консумация на ден в страната е 0,08 литра (0,02 галона). Средния дневен доход на българина е $ 19 при цена на галон $ 6,53, която цена нарежда страната на 35 място в света. За да си купи един галон бензин на нашенеца е необходимо да задели 34% от дневния си приход.  Това показват данните на специалната класация на Блумберг за най-скъп бензин и възможността за зареждане или “степен на болка на бензиновата колонка”.

Най-скъп бензин купуват в Турция $9,89 за галон, а най-евтин в Кувейт $0,81 с което арабската държава се нарежда на последното 58 място. В сегашната класация на Блумберг не е посочена Венецуела, където за галон плащат между $0,09 и 0,18, пак по данни на същата медия, но в отделна статия, което прави латинската дъжава мястото с най-евтин бензин в света.

В калсацията няма показател за това, колко километра/мили изминават средно жителите на посочените държави за цените на бензина, било това поне един гражданин само за да достигне до работата си и да се върне в къщи, за да изкара пари и съществува. Защото съвсем различно е да караш в Лос Анджелес и София, да не говорим за по-малките градове особено в България. Първо, разстоянията са несравними. И второ, градския транспорт е съвсем различен. Например в Ел Ей няма метро, или по-точно ако има, то е много незначително на фона на разстоянията. Или сравнени Ел Ей и Ню Йорк, където метрото е култ. Освен това и цената на бензина в Калифорния наближава $4,50 за галон, сравнено с другите щати, където дори достига до два пъти по-ниски стойности, освен че и Щатските такси са по-ниски.

Но дори и метрото на София, което е дълго 31 км (19,26 мили) на фона на разстоянията не ще помогне в Ел Ей, където нормалното разстояние между два най-близки квартала (сити-та) е около 7-10 мили (16 км). В “Града на Ангелите” освен атобуси, друго няма – нито тролей, нито трамвай. Общият диаметър на окръжността образувана пък от Общините (каунти) и хората се броят, че живеят в Лос Анджелес е над 150 мили. Общо взето Международните летища определят местоживеенето и работното място на всеки в САЩ, ако го попиташ къде е домът и офисът му. Ел Ей Екс единствено в Южна Калифорния покрива почти всички дестинации по света, където огромен надпис LAX наред с 15 гигантски светещи пилона посреща и изпраща пътниците на летище Лос Анджелис, което е едно от най-натоварените на планетата. Другото по-сериозно международно летище в щата е в северната част в Сан Франциско.

За да си купи един галон бензин на българина е необходимо да задели 34% от дневния си приход – да. На американеца е необходим полвин час работа при най-ниското заплащане – да. Но пък американеца изминава с пъти повече и не разполага с градски транспорт, особено в Калифорния и най-вече в Лос Анджелес, плаща задължителните за да съществува наем и много високи данъци и застраховки. Цените на храните изхвърчаха също сериозно през последните години.

галон (US) = 0,8327 галона (UK) = 3,785 литра

1 литър = 0,264172052 галона

1 миля = 1,609344 километра

километър = 0,6214 мили