АЕЦ Белене в гроба – обещават и възкресение

Макетът на АЕЦ Белене, който за сега остава за спомен.

Макетът на АЕЦ Белене, който за сега остава за спомен.

27 февруари 2013г. Само броени дни преди да спре работата си, българският парламент с мнозинство от гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция взе решение, като одобри окончателното спиране на проекта АЕЦ “Белене” и подкрепи отказа на правителството година по-рано. Депутатите бяха длъжни да се произнесат заради проведения преди месец референдум, който в САЩ увисна, а в България се оказа невалиден

От БСП и “Атака” изразиха убеденост, че следващият парламент ще преразгледа решението. На въпрос на руския вестник „Известия“ как социалистическата партия планира да реши енергийния въпрос бившия министър на вътрешните работи и настоящ депутат от Коалиция за България Михаил Миков /БСП/ е категоричен: “най-напред ще пуснем АЕЦ „Белене“, която ще бъде построена от руснаците.”

АЕЦ „Белене“ е финансовата сатурнова дупка на прехода, заяви Яне Янев. По негови думи този проект е най-голямата черна каса на българската комунистическа партия. АЕЦ „Белене“, където и да бръкнеш, мирише, отсече още лидерът на партия РЗС.

“Ако се вземе решение да се строи „Белене”, днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани,” заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров при обсъждането на проекторешенията.

Парламентът освен това препоръча на правителството да обяви открит международен търг за изграждането на нова ядрена мощност от поколение “3+” на площадката на “Козлодуй”. Посочва се още, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване на срока за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, както и да се започнат процедури за строителството на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй.

Големите международни енергийни интереси, които се сблъскват в най-бедната страна на ЕС, предстоящите парламентарни избори на фона на масовите протести, които до голяма степен са “енергиен” резултат, политическата лудост и непоносимост са достатъчна гаранция, че за АЕЦ Белене ще чуем пак. Окончателният край все още не е дошъл на Идилията около Цирка “АЕЦ”.

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ 32-ГОДИШЕН МАЧ, ПРЕВЪРНАЛ СЕ В СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО: Американци “пряко се включиха в мача” в Белене?

Кой не знае Белене и кой не се е наслушал за него? Уникално място в България, което ще остане в историята с това, че е единственият български дунавски град, който не се развива като пристанище, което малцина знаят. Но, пък доста са тези, които поне са чули че това е името на комунистическият концлагер който се “грижеше” за неправолинейните българи цели 40 години (1949-89) под прякото ръководство на ДС и БКП. А най-вече са тези сега, които знаят, че вече Белене влезе и в световната история с неговата АЕЦ, на която днес сложиха некролога преди още да се е родила след 32 годишни родилни мъки. Втора АЕЦ в най-бедната държава на ЕС звучи малко като онези народности и етноси по света и у нас, които са супер бедни и гладни, но са с по 7-8 деца. Даже се получава като че ли, че те не раждат – те произвеждат.

Белене е град в Северна България, на 223 км североизточно от столицата София. На 07 септември 1964 г. Белене е обявен за град. Групата от острови наречена “Беленски дунавски архипелаг” се състои от 19 острова като по-големите са островите „Персин“, „Магареца“, „Милка“, „Китка“, „Голяма бързина“, „Малка бързина“ и др. Тук се е намирал и най-големият Концентрационен лагер след вземанато на властта от Комунистите и Отечествения фронт в България. Той е създаден на Белене (остров) на р. Дунав през пролетта на 1949 г. След това по заповед на Политбюро на БКП са открити лагерите в Ловеч, Куциян, Скравена, Босна, Бухово и други. Общо населението на цялата Община Белене възлиза на 10 927 души. Естественият прираст в общината е отрицателен и жителите залагат много на новата АЕЦ за да имат работа.