Предсрочни избори април-май – служебно правителство от понеделник

Кое ще бъде малкото животно, което ще се промуши през торбаха на по-голямото за да захапе кокала на родното ни богатство - ще разберем културно и на книга на връх само българският празник, символ и на славянските народи, взели нашата писменост. И те, като нас, повечето от които в люлката на разтрисащия се от криза Европейски съюз, но определено по-успешни и по-заможни държави. Идват съдбовни избори за всички българи, на които ние в чужбина ще можем отново и отново само да ръкопляскаме и да отчитаме резултатите от интернет - направо казано – българите в чужбина пак без глас. Карикатура: Анатоли Станкулов

Кое ще бъде малкото животно, което ще се промуши през торбаха на по-голямото за да захапе кокала на родното ни богатство – ще разберем културно и на книга на връх само българският празник, символ и на славянските народи, взели нашата писменост. И те, като нас, повечето от които в люлката на разтрисащия се от криза Европейски съюз, но определено по-успешни и по-заможни държави. Идват съдбовни избори за всички българи, на които ние в чужбина ще можем отново и отново само да ръкопляскаме и да отчитаме резултатите от интернет – направо казано – българите в чужбина пак без глас. Карикатура: Анатоли Станкулов

22 февруари 2013г. Днес се разбра, че за празника на българската култура и писменост 24 май ще стане известно кои ще са новите управляващи на Република България, а в понеделник политическите трегери ще се надскачат за да съставят служебно правителство. Кое ще бъде малкото животно, което ще се промуши през торбаха на по-голямото за да захапе кокала на родното ни богатство – ще разберем културно и на книга на връх само българският празник, символ и на славянските народи, взели нашата писменост. И те, като нас, повечето от които в люлката на разтрисащия се от криза Европейски съюз, но определено по-успешни и по-заможни държави.

Идват съдбовни избори за всички българи, на които ние в чужбина ще можем отново и отново само да ръкопляскаме и да отчитаме резултатите от интернет – направо казано – българите в чужбина пак без глас

“Възможните дати за провеждане на следващи избори са от края на април до средата на май“, заяви днес на извънредна пресконференция президентът на Република България Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Той уточни, че фиксирането на следващата дата за парламентарни избори ще бъде плод на много труд и поясни, че ще има още срещи в Президентството.

“С представителите на всички парламентарни групи проведохме открит и конструктивен диалог. Вървим към съставяне на служебно правителство,” каза Плевнелиев.

“Ще бъде трудно и почти невъзможно да има консенсус, така че вървим наистина към края на 41 – то Народно събрание”, поясни държавният глава. В понеделник ще бъде даден мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, после БСП и след това на ДПС.

“Разбира се, дейността на Народното Събрание ще продължи до изтичане на неговия мандат. Вероятно към края на следващата седмица ще бъдат предприети някои много важни мерки и действия, включително и законодателни, за да може да се приемат някои важни законопроекти. Такива са Законът за енергетика, така че да се създадат условия за коригиране на цените на тока, Законът за енергийната ефективност и Законът е за мораториум в Черноморския регион”, заяви Плевнелиев. И трите закона влизат в т.нар. “Руски закони”, от които зависи влиянието на Русия в региона, в Европа и Света. Мнозинството в парламента е на партия ГЕРБ.

“Пълен консенсус има, че служебното правителство трябва да гарантира спазването на разпоредбите в новия Изборен кодекс. Ще бъде поканена разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ, които могат да дадат допълнителна легитимност на гражданите. Сегашното Народно събрание ще трябва да работи за подготовка и евентуален старт на работата на служебното правителство, за да гарантираме спокойствие и работещи институции. Служебното правителство ще посочи своите приоритети, то ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите, гарантиране на тяхната прозрачност и честност, най-важната задача ще бъде овладяването на кризата във всичките й аспекти. Други важни задачи за служебното правителство са – пълно гарантиране на финансовата стабилност, работа по приходната част на бюджета, европейските фондове, каза Плевнелиев.

“Това правителство трябва да бъде професионално, да бъде експертно, да гарантира, че ще работи за стабилност и доверие”, заяви Плевнелиев.

“Провеждане на Велико Народно събрание – трябва да бъде подготвено добре и внимателно, около това се обединихме”, каза още държавният глава.

“Всички партии осъзнават, че са необходими промени за въвеждането на ефективни механизми за граждански контрол. Хората искат промяна. Техният глас трябва да бъде чут. Партиите трябва да се адаптират към новата реалност”, заяви президентът.

“Институциите ще продължат да работят нормално. Финансовата стабилност на държавата ще бъде гарантирана. Ще работя максимално бързо за да преодолеем тази политическа криза”, каза Росен Плевнелиев.

“Днес демократичното общество в България е под светлината на прожекторите и аз се надявам, че всички ще се съобразим с това”, добави държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев за това какъв е изходът от политическата ситуация в страната

22 февруари 2013 | Българска Национална Телевизия, “Панорама” – Росен Плевнелиев, президент на Република България, интервю
Водещ: Тук е човекът, чиято дума чакат всички сега – президентът Росен Плевнелиев. Добър вечер.
Росен Плевнелиев: Добър вечер.
Водещ: Една дума, за да опишете положението в страната, господин президент, коя е тя?
Росен Плевнелиев: Шанс, шанс.
Водещ: Мислех, че ще кажете криза.
Росен Плевнелиев: Шанс да бъдат върнати хората към държавата, шанс да бъде чут гласът на хората, шанс хората да си припознаят държавата. Шанс. Този шанс, разбира се може да бъде използван, но може да бъде и пропилян.
Водещ: Добре, казват, че това е вашият час по-скоро. Но не бих го нарекъл шанс, а бих го нарекъл изпитание. Вашето изпитание. Вашата рецепта каква е в този един момент?
Росен Плевнелиев: Моята рецепта е да работя за доверие, за развитие. Да, проблеми има, проблемите ще бъдат посочени. Вярвам, че проблемите трябва да бъдат решавани, а не да бъдат умножавани. Това е моята рецепта – доверие, прозрачност, проблемите се слагат, адресират, когато има желание ще бъдат решени.
Водещ: Да, но 1997 г. кризата завърши със съгласие. Сега на хоризонта няма съгласие. Има ругатни, тук-там престрелки, епизодични схватки. Как ще изработите съгласие?
Росен Плевнелиев: За да постигнем съгласие, трябва всички да работим за съгласие. А това означава да знаем за какво се борим. Да имаме яснота за пътя и да търсим консенсус. Това е ролята на президента. Той търси консенсус. Не винаги ще го намери, но аз работя за консенсус.
Водещ: Кой не иска съгласие в момента?
Росен Плевнелиев: В момента всеки иска всичко. И аз казвам – да, има много проблеми. Няма да бягаме от тях. Ще ги сложим на масата, ще ги решаваме. Но искам всички да работят за решаване и да работят за конструктивен подход, а не за деструктивен подход.
Водещ: Защо искахте Бойко Борисов да задържи властта до изборите? Той въобще можеше ли да го направи?
Росен Плевнелиев: По време на криза е добре в държавата парламентът и правителството да работят. Това беше моят призив.
Водещ: Смятате, че той трябваше да управлява въпреки протестите, така ли?
Росен Плевнелиев: Аз смятам, че има много проблеми за решаване. Някои от тях са датирани много назад във времето, някои не са. Но във време на криза, когато целият свят се люшка, тя не е само в България тази криза, е важно доверието. Важно е легитимността, да се знае кой носи отговорността и този, който носи отговорността да взима своите решения и да носи своята отговорност. В този момент, разбира се, аз съм готов и ще нося своята отговорност.
Водещ: Виждате ли зад оставката на правителството някаква външна намеса – от Русия, от Америка?
Росен Плевнелиев: Нека да е ясно, че проблемите в България си ги създаваме сами. Сами трябва и да си ги решим. Винаги си говорим затова, че всички сме на една лодка. Да, ние всички сме на една лодка. На тази лодка няма една бариера – от едната страна са протестиращите, от другата страна са институциите и политическите партии. Ако лодката е в един бурен океан на световна криза, а това е точно ситуацията, която имаме в момента, когато някой види дупка в лодката, той е длъжен да сигнализира. Защото дали дупката ще се появи от страната на гражданите, протестиращите или от страната на държавата, на политическите партии е все едно. Ние сме на една лодка. И затова моята позиция е, че ние всички заедно можем и трябва да адресираме проблемите си и да търсим решение.
Водещ: Чувствате ли се капитанът на лодката в момента?
Росен Плевнелиев: Да, категорично да. Аз не бягам от тази отговорност като президент. Не бягам и от кръста, който сам нося на плещите си. Аз съм отговорен човек, аз съм и човек, който стои здраво на земята. Много тежки моменти е имало в моя живот, ще ги има, имало ги е в миналото, не бягам от това, не се притеснявам от това. Аз съм и прагматичен човек, инженер. Лодката, дори и да се появи дупка, като знаем, че има дупка, като не я клатим допълнително в големия океан, в тъмното бурно море, ще се справим.
Водещ: Добре, да видим какво следва от процедурна гледна точка. Консултациите днес – партиите декларираха отказ от правителство в този парламент. Това сигурно ли е 100% първо?
Росен Плевнелиев: Днешните консултации показаха, че мнението на парламентарно представените политически партии, с изключение на „Атака”, която не присъстваше, е че доверието в този парламент е изчерпано, неговият кредит на доверие и неговата възможност да работи оттук нататък. Тази констатация аз я приемам за даденост, разбира се ще спазим конституционната процедура. В понеделник ще връча мандата на политическа партия ГЕРБ. След това, разбира се зависи от тях, идва вторият БСП, идва третият ДПС и вървим по процедура. Не е първата оставка на правителство, няма и да бъде последната. Не е първата криза, не е и последната. Не е първият служебен кабинет, който трябва да се прави. Имало ги е, ще ги има. Конституцията ни пази, тя ни дава много ясно посоката и разбира се, обаче трябва да работим така, че да съзнаваме всеки един своята отговорност и да пазим демократичните устои на държавата и законността.
Водещ: Вярно е, че е имало и други кризи, господин президент, но поне на мен ми се струва, че за първи път има криза, в която за първи път не се вижда съгласие на хоризонта, второ – не се вижда предизвестен бъдещ победител. Това изнервя, не мислите ли?
Росен Плевнелиев: Победата може да бъде на страната на само един и това е нацията. И всеки един работи затова да има развитие. Неговите деца да останат в България.
Водещ: Да, но изборите са мач, в който все пак един или повече побеждават. Някак сега това не е много ясно.
Росен Плевнелиев: Разбира се. Ние имаме една демократична държава. Постигнахме толкова много – ние сме член на НАТО, член на Европейския съюз. И да, ако се наложи да съставя служебно правителство, то ще направи така, че абсолютно всички партии, които ще участват в следващите избори да бъдат спокойни. Нека да адресират ясно своите предизборни платформи и нека да се борят за гласовете на гражданите.
Водещ: Имате ли идея за премиер на евентуален служебен кабинет?
Росен Плевнелиев: Първо задачите, проблемите, решенията и след това и съответно хората. Все пак от два дни аз съм изправен в ситуацията да мисля за служебно правителство. Ще си свърша работата отговорно, бързо, но трябва още малко време. Същевременно съм благодарен на парламентарните партии и коалиции, защото днес имахме много конструктивен дебат, в който посочихме, че има още работа за вършене в парламента.
Водещ: Да. И госпожа Цачева ще разкаже затова след малко, но все пак вие, който сте живели вън от България известно време, ще намерите хора приемливи за всички?
Росен Плевнелиев: Търся експерти, търся професионалисти, търся хора, които по конкретно зададените насоки, програма и приоритети на правителството да могат да свършат работата. И нека да съм много ясен. Не се вглеждам и не се интересувам толкова от партийната им принадлежност. Но ми е много важно в този кризисен момент за държавата, да си свършат работата.
Водещ: Нали знаете, че на всеки човек сега може да бъде извадено всичко – от партийната му принадлежност до знам ли какво, имотното му състояние? И там да се намери нещо нередно. И куршумът рикошира обратно към вас.
Росен Плевнелиев: Важно е компетентността. Важно е да гарантираме и това го гарантирам аз като президент, че институциите ще продължат да работят, че държавата ще функционира нормално, независимо колко протести, на каква тема, ще ги адресираме, ще работим, но държавата ще продължи да изпълнява своите функции. Разбира се идват предсрочни парламентарни избори и аз съм убеден, че всеки ще има шанс да изяви своята платформа и разбира се да се бори за доверието. Аз и служебното правителство ще работим затова да бъдем платформа, така че да минем през тези бурни времена по един достоен и европейски начин. Сега сме под светлината на прожекторите. Сега целият свят ни гледа. Ако искаме да докажем, че сме европейска нация, демократична нация – оттук нататък всеки ден и всяка минута са важни какво правим.
Водещ: Аз пак ще ви припомня – цяла есен България се люля от кадрови скандали. И при условие, че съвършени хора няма, а в България съвсем, не смятате ли, че служебното правителство е затлачено от такъв тип диспут, от такъв тип дебат, в който всяка от партиите ще каже онзи не става, другият не става и това правителство ще бъде бламирано?
Росен Плевнелиев: Не очаквам всички да харесат служебното правителство. В момента има много проблеми и важни теми, които то трябва да адресира по един адекватен начин. Ще работя затова то, както и аз да си свършим добре работата. Не очаквам всички да ни ръкопляскат, не очаквам всички да кажат браво. Убеден съм, че сигурно част от министрите няма да бъдат публично, веднага одобрени, но аз заставам, нося си кръста ще преминем през този период, ще търся компетентни и работещи хора, които да си свършат работата.
Водещ: Господин президент, в България не само, че не се ръкопляска, а се разменят такива обвинения, че на човек свят може да му се завие. Вие знаете ли истината аз двете тежки обвинения само от вчера – операция „Лале” и разузнавателната информация, че Доган е поръчал Бойко Борисов?
Росен Плевнелиев: Не знаех, разбрах затова от изявлението на министър-председателя от трибуната. Мой приоритет е работещите институции. Вярвам и съм убеден, че това е част от демократичната и просперираща държава. От тази гледна точка работещите институции, включително и службите имат своите архиви, имат своите системи на документооборот, знае се кой, какво, защо и аз вярвам, че те ще адресират този проблем и ще посочат фактите такива, каквито са. Лично аз не ходя и не обикалям по институциите, за да се ровя в някакви папки.
Водещ: Одобрявате ли това, че премиерът извади този аргумент, че..?
Росен Плевнелиев: Личен избор на всеки един от българските политици. Лично аз вярвам, че в момента държавата има много сериозни проблеми за адресиране и включително и от парламентарната трибуна очаквам в следващите дни до приключване на работата на 41-то Народно събрание да адресираме именно тези теми. Хората очакват да се говори и да се търсят решения за ролята на ДКЕВР, за намаляване на цените на тока, антимонополно законодателство, дюните, плажовете, парковете по Черноморието. И всичкото това са теми, които са не просто само в момента генериращи обществено напрежение и недоволство, но и те чакат своите решения. Аз съм убеден, че всички заедно можем, всеки на неговото място да дадем решение и съответно да вървим напред по тези теми. Затова благодаря на парламентарно представените политически сили и в понеделник ние ще работим така, че в оставащите дни парламентът да адресира и тези теми. Дай боже да си говорим не за папки, а за реални механизми да решаваме реалните проблеми на хората.
Водещ: Как искате да ги решават хора, които си говорят по този начин – с папки, с разузнавателна информация, с поръчване?
Росен Плевнелиев: Аз ще се въздържа от коментар, но всеки един български гражданин има своето мнение по въпроса. Лично аз вярвам, че разхождането на папки нагоре надолу отдавна не впечатлява никой и не върши работа на никой. Това, което е важно е да се посочат конкретните проблеми, които интересуват хората и да се решат. Разбира се част от голямата тема за този преход и кой какъв е бил, какво е правил, аз се радвам, че има механизми, по които досиетата могат да бъдат посочени, показани, да се знае кой какво е правил. Аз съм за чистота, аз съм за това да се знае кой какъв е бил и какво е правил.
Водещ: Всъщност кой трябва да състави планът за изход от кризата? Вие ли, партиите, протеста, кой?
Росен Плевнелиев: Президентът търси консенсус. Служебното правителство ще има програма, приоритети и ще дава решения по тях. Надявам се, че и протестиращите независимо за какво се борят те, защото виждате колко най-различни стачки има, още тепърва ще идват, граждански протести. Аз се радвам на гражданската енергия. Надявам се обаче да имаме легитимни представители, с които да говорим. Да дойдат с ясни решения и казвам и го заявявам много категорично и ясно. Президентът в последната една година показа, че отваря вратите на президентската институция за всички. Добре са дошли, ще дойдат легитимни представители, ще говорим, ще търсим решения.
Водещ: И ще ги включите в това, което наричате Обществен съвет. Общественият съвет е важна институция, която ще заработи още в началото на работата на служебното правителство. Не изключвам да има обществени съвети и към самите министерства. Повече прозрачност и повече участия на гражданите, още повече в сегашната ситуация е повече от важно.
Росен Плевнелиев: Ако този Обществен съвет не се разберат за нищо?
Водещ: В Обществения съвет със сигурност ще се /…/ в различни посоки и ще има много и най-различни идеи. Именно за това казвам, ако имаме яснота за какво точно се борим, посочим ясно проблемите, дадем решенията – няма да можем да решим всичко веднага, но започваме и действаме. Днес не е въпрос и никой не очаква от днес за утре да решим всички проблеми на държавата, както и да вземем всички решения в държавата. Но е много важно да знаем, че и днес, и утре, и в следващите седмици и по митингите, и в държавните институции навсякъде, включително и в парламента, включително и политическите партии ще вземат и грешни, и верни решения. Аз се надявам да вземем верните решения.
Водещ: Да, но по време на служебния кабинет парламентът няма да работи. Как очаквате нещо да се свърши за монополите въобще от едно правителство служебно с неработещ парламент?
Росен Плевнелиев: Темата с монополите не е на дневен ред от днес и от вчера. А в България имаме и позитивни промени, плюс разбира се и големите проблеми, които днес виждаме в сектор енергетика. Вие си спомняте, че преди 10 години един мобилен телефон в България струваше 1000 лв. Тарифите на монополиста в телекомуникациите преди 10 г. бяха отчайващи. Но 10 г. по-късно в България в телекомуникационния сектор има различни доставчици, различни тарифи, различни услуги, различни телефони и хората имат избор. И могат да сменят и могат да избират, важат европейските правила. По същият начин трябва да бъде и в енергетиката. Европейските либерализационни пакети, които са въведени навсякъде в Европа трябва да станат факт и в България. Българските граждани имат право на избор на доставчик на ток, така както вече имат право на избор на доставчик на интернет или на мобилна телефонна услуга. Не бива да отричаме всичко в този преход от 23 години. Преди 23 години нашите заплати бяха 5 долара, държавата беше във фалит. Нека да сме наясно, че сме извървели своя път и продължаваме напред.
Водещ: Да, но хората наричат мафия всичко свързано с прехода. Как се разгражда такава мафия, как се разгражда това, което наричат по-прилично монополи, как и кога? Все пак някакъв хоризонт?
Росен Плевнелиев: Служебното правителство и президентът ще работят затова да се насочат прожекторите в правилната посока, да се дадат правилните приоритети и да зададем посоката. Разбира се не всичко може да бъде решено за два месеца и половина. Но ние ще работим заедно с гражданите.
Водещ: Вие казахте, че подкрепяте исканията на гражданите, на протестиращите граждани. Кои точно искания подкрепяте?
Росен Плевнелиев: Искам гражданите да дойдат с ясни и легитимни представители и да посочат какво точно искат.

1 comment for “Предсрочни избори април-май – служебно правителство от понеделник