Ранени и арестувани, полицията вече използва сила – протеста продължава – утре атакуват и Синода

По време на днешния протест полицията за пръв път използва сила. Ранени бяха около 7-8 души, съобщи TV7.

По време на днешния протест полицията за пръв път използва сила. Ранени бяха около 7-8 души, съобщи TV7.”Кажете им, че биеха хората полицаите, кажете им, че ни бият”, крещяха протестиращите пред журналистите. Протестираща с рана на главата разказва, че е ударена със счупена палка. От главата й течеше кръв. “Без да съм ги провокирала, започнаха да ме бият”, каза тя. Тя е от Перник и е дошла да протестира мирно в София. “Да се махат от тази държава, защото народът е подложен на геноцид. Да се махат от тази държава – крадци”, коментира протестиращата. 25 души са отведени тази вечер по време на протеста в различни районни управления на МВР София.

ПРОТЕСТ 2013

“Вече е минал е периодът за българина, в който тайно гладува в къщи и се самоунижава.” 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ДНЕС

ЗА ТУПАНА И БОЛКАТА

19 февруари 2013г. Няколко ранени, в т.ч. и полицаи, 25 арестувани и няколко изпотрошени полицейски превозни средства, като за първи път полицията използва и сила – това е днешната равносметка от продължавищия протест срещу монополите и високите цени на тока в София.

Броят на ранените при сблъсъците с полицията в София достигна 8 души, съобщава ИТАР-ТАСС. В „Пирогов” са постъпили 14 души, пострадали при тежките сблъсъци между жандармерията и протестиращите, съобщи Дарик радио. На мястото на сблъсъците са били изпратени 7 линейки, съобщават от здравното министерство. Няма информация за състоянието на ранените.

Правоохранителните органи в България за пръв път използваха сила.

Ранени бяха около 7-8 души, съобщи TV7.”Кажете им, че биеха хората полицаите, кажете им, че ни бият”, крещяха протестиращите пред журналистите. Протестиращ нападнал в гръб един от жандармеристите и го напръскал със сълзотворен спрей, като веднага се е скрил в тълпата. Протестираща с рана на главата разказва, че е ударена със счупена палка. От главата й течеше кръв. “Без да съм ги провокирала, започнаха да ме бият”, каза тя. Тя е от Перник и е дошла да протестира мирно в София. “Да се махат от тази държава, защото народът е подложен на геноцид. Да се махат от тази държава – крадци”, коментира протестиращата.

25 души са отведени тази вечер по време на протеста в различни районни управления на МВР София, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от Фокус. В резултат на протестните действия са нанесени сериозни материални щети на 3 полицейски буса, 2 джипа и 3 леки автомобила. Пострадали са и двама полицаи, като единият е бил откаран към болница, другият е бил прегледан на място. Полицейските сили се намесиха след провокиране от страна на протестиращите с хвърлени бомбички, камъни и други предмети.

Във Варна, където вече 10 дни поред се провеждат протести, днес над 2000 бяха демонстрантите, като някои от тях замеряха с камъни сградата на електроразпределителното дружество.

Събитията от днешния ден спомогнаха още повече за по-големия срив на Софийската фондова борса, за който ви съобщихме вчера. Също така стана ясно, че проблемите на ЧЕЗ в България са рефлектирали върху представянето на чешката компания и на родната му Пражка фондова борса, където акциите на дружеството паднаха с 2,2% до 602,5 крони, което е най-ниското им ниво от октомври 2008 г. насам, съобщи агенция “Блумбърг”.

Днес продължиха протестите срещу монополите и цените на тока и в други градове на България.

Утре пък 4000 вярващи излизат на протест пред Синодалната палата, за да изразят недоволството си от нелегитимно пробутаните кандидати за патриарх. Това съобщи адвокат Косьо Стефанов, който е един от координаторите на православните християни, обединили се в социалните мрежи, цитиран от Монитор. Както ви съобщихме по-рано от bulgarica.com по време на гласуването членовете на Светия синод са се съгласили – изборът да бъде не 10 десет решаващи гласа, които се оказали непостижими, а само с 9 гласа.(виж тук: Патриарх на България – кой от тези тримата?)

В подписка участниците, които са се нарекли Общество „Приятели на християнския свят”, настояват архиереите да прегласуват решението си и да насрочат нова дата за събора в противен случай  да подадат оставките си вкупом. Само за ден и половина те са събрали 2000 подписа от столичани, като се очаква от страната в инициативата да се включат още много хора.

Според Устава на БПЦ патриаршеският събор няма правомощия да се занимава с нищо друго, освен с избора на патриарх, коментира доц. Дилян Николчев – завеждащ катедрата по канонично право в Богословския факултет на СУ. Ако архиереите пробутат хода си и делегатите го гласуват в неделя, ще заложат възможности всяко тяхно последващо решение да бъде атакувано в съда от всеки един български гражданин, допълни доц. Николчев пред Монитор. Уставът на БПЦ сочи, че новият патриарх подписва пълномощни на митрополитите, с които удостоверява, че те са легитимните представители на църквата и така ги “бетонира”, дори и да са били агенти на ДС. След като обаче кандидатурата на новия патриарх е издигната в нарушение на Устава на БПЦ, това по същество го прави нелегитимен. Така всяко последващо негово или на митрополит решение може да бъде атакувано в съда като издадено от нелегитимно лице.

„Всеки може да оспори избора на патриарх.” Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател на синода. „Не може да се зачеркнат близо 30 тура за избор на кандидатите за патриарх и на втория ден да се променят правилата. Това не нито канонично, нито е правомерно”, допълни владиката. Вчера във Варна той беше домакин на международната конференция “Традиционни ценности и демократични свободи в съвременния свят”. Напълно възможно е това, което става в държавата, да се случи и в църквата, щом има такива личности, допълва Владиката от Варна.

КОМЕНТАР

„Хората са там, заради това, което чувстват в ежедневието си. Те не са там, защото са им разкрити крупни злоупотреби или им е било разкрито, че има ширеща се корупция. Те са там наистина, защото не могат да си платят сметките за ток или сметките за парно”. Това заяви в извънредното коментарно студио по Нова Телевизия политологът Румяна Коларова. “Истината е, че скокът е заради тези разходи, които са неизбежни. Това е причината за масовия протест и ги кара да излязат на улицата. Така се чувстват общност. Всички го усещат, няма разлика между тях в това отношение”,допълни тя.

От своя страна политическият психолог Антоанета Христова определи случващото се по улиците на столицата и останалите градове по следния начин: „Може би правителствата се бяха научили на това, че има едно нещо, за което излиза българинът и това е онази материална, финансова мяра, прагът, в който осъзнава, че не е в състояние да си плати сметките и тайно гладува вкъщи. Минал е периодът, в който тайно гладува вкъщи и се самоунижава. Следващата фаза е тоталната депресия”, категорична бе Христова.

КОМЕНТАР НА РЕДАКЦИЯТА – ЗА ТУПАНА И БОЛКАТА – ЕДНАКВИ ЗА БЪЛГАРИНА И В РОДИНАТА И ЗАД ГРАНИЦА

Ние българите сме една от най-нещастните нации в света, това показа преди време проучване на World Happiness Report. По-щастливи от нас са държави като Руанда (бедна откъм природни ресурси и с гражданска война, в която през 94-а загинаха почти 1 милион души), Мианма (където в края на миналата година имаше протести, земетресение с жертви и едва сега преминават от военен режим към демокрация) и Джибути (където 60% от жителите в градовете и 80% от тези в селата нямат работа).

Защо са тези изследвания, се пита журналиста Антон Андонов. Защото за нас те вече не са нещо необичайно. Но и не правим нищо, за да променим цифрите в таблиците. И знаете ли – май така ни харесва.

Ние обичаме да ни боли. Харесва ни да сме бедни. Искаме да ни е зле. Някои му казват мазухизъм. И малцина са онези, които се борят да променят живота си. Дори каузите ни не събират толкова хора, колкото в някои от гореизброените държави.

Същото положение е и с българите в Лос Анджелис – искаме да ни е зле.

Гледаме как и двете наши Православни Църкви не признават нашият Синод и Патриарх, не са канонични от тази гледна точка. И двете нямат Патриарх – попитайте свещениците кой е той. Но внимателно, защото и двамата свещеници са изпаднали в момента в някаква беда. Простете ми, Прости ми Господи, но не мога да изрека фактите, имената, това, което ме спира да целуна ръката на тези Свети хора. Нека поне оставим капка свенна светлинка в очите ни, на тези, които все още вярваме “че ще се оправим”, поне защото сме на хиляди километри от Родината. Аз лично за 8 години, гледах от близо и ме заболяха очите. Ставаш разноглед от групи, групички и групировки. Разноух, от клюки, сплетни и слухове.

Да не говорим, че единият Храм не признава никакви Български синоди, беше към несъществуващия “Алтернативен”, сега е “във въздуха”, както и Свещеникът му. Съдиха се с бивш поп, полиция идва в Храма, с адвокати гониха президенти на настоятелството и “назначаваха” нови, мъжки член на ръководството публично в интернет се обяви с тескт и снимки за различен, гониха хора, 12 пъти вдигнаха таксата за членство, нови желаещи съответно няма.

Другият наш Храм, той пък към Американската Обединена Църква. Кланя се на руски Влдика в Америка. Свещеникът стана и Президент на т.нар. “български клуб”, а е затрупан от свои лични трудни проблеми.

Уви, и “клубът” почива. И там имаше съдебни дела, гониха хора, затворен стои. Сега прекрасната сграда е библиотека, смениха табелата дори, в която нито ще намериш книги, нито библиотекар, а само празна красива зала с удобни сцена и места, оборудвани кухня и бар.

Генералното консулство – техническа служба да, но все пак има и политическо лице, което да създава имидж. Нещата сигурно ще се подобрят, след като вече държавата плаща и за търговско аташе. Дано бизнеса донесе и още нещо. Все пак дипломатическият офис бе добър транплин за негови служители, които успяха да се задомят на Американска земя, те пък сега ще погледнат и към гражданите им сънародници. Поне с едното око, надявам се. Защото от България не ни виждат!

И така години наред! Всички тези места са Свети места за българина и лице на България за Американеца! Това ни остана – и К’во?

И това са Свети места, където да Кръстиш детето си, да чуеш молитва за починал родител, или просто да се почувстваш по-възвишен и успокоен. Накъде без вяра, оставете религията! Но да загубиш вяра в най-верното е равносилно на пълно безразличие.

Това бе ясно показано на сериозната част Референдума в САЩ, който грозно увисна, а в България дори се оказа невалиден

Това показа и празникът – Празната Коледа в Лос Анджелис.

А идват избори …

където и да е … в България, в Църквите, в Клуба ..

Някои избират у дома …

 

1 comment for “Ранени и арестувани, полицията вече използва сила – протеста продължава – утре атакуват и Синода

  1. Pingback: | Бойкот