Борисов позванил Путин

13 ноември 2010г. След куче лабрадор, подарено му през 2000 г. от министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, бялата коза от бившият вече кмет на Москва Юрий Лужков и чистокръвните жребци от краля на Йордания, на 13 ноември 2010г. Путин взе и овчарка. Не по-малко знаков се оказа приятелският жест на Борисов – той подари на Владимир Путин българската овчарка Йорго. Руският премиер тогава хареса подаръка и прие кученцето с топла усмивка, като го притисна към гърдите си, и няколко пъти го целуна по главичката. Йорго е роден в личния развъдник на българския премиер, който изрази надежда, че тази типично българска порода ще носи радост на руския му колега от татамито, службите и политиката. Всички руски издания и информационни сайтове съобщиха тогава, че българският премиер Бойко Борисов е подарил на Путин каракачанско куче и отбелязват, че това е издръжлива, типично българска порода.

19 февруари 2013г. По инициатива на българската страна днес се е провел телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и премиера на България Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Кремъл (Телефонный разговор с Премьер-министром Болгарии Бойко Борисовым). По време на разговора са били обсъдени актуални въпроси от руско-българското сътрудничество, в това число в енергийната сфера, както и плановете за контакти на високо ниво.

Путин е поканил Борисов да посети в Москва, за да бъде обсъден въпросът за съдебния иск в размер на 1 милиард евро на „Атомстройекспорт” срещу българската страна заради АЕЦ „Белене”. Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов по време на пресконференция в София, предаде ИТАР-ТАСС. „Ще обсъдим по какъв начин може да бъде избегнат съдът и да се стигне до решение за продажбата на реактори или за строителство на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Ние трябва да се споразумеем, а не да ходим по съдилища”, каза Борисов. (Путин пригласил Борисова в Москву для решения вопроса по иску “Атомстройэкспорта” к болгарской стороне в 1 млрд евро).

ПРИПОМНЯМЕ:

Бойко плаши Путин – сантасе, белот или партия бридж : … не чак толкова отдавна в средата на декември 2012г. премиерът Бойко Борисов каза: „Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за „Южен поток“. Тогавашният вицепремиер Симеон Дянков каза: „Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме! Исканията са смешни … Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас!“. … Сега Дянков е уволнен от Борисов. … В играта на бридж е важно да има съчетание на умение да играеш добре и да намериш верният партньор

Какво се случи – Путин в България

Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

Черешка на торта, коте в чувал и двама премиери

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим