Бойко реже пипалата на ЕС

Бойко реже

Борисов отряза едно от пипалата на ЕС в България, което умело контролираше един от стратегическите отрасли на икономиката – енергетиката, като както се оказа така добре тероризираше българският народ с високи сметки на тока – нещо без което не може. Кабелите превърнали се в пипала за смучене на милиони и нагорещени до дупка са основата на конфликта между правителството и компаниите, приватизирали още при предишното правителство.

19 февруари 2013г. Още в рамките на днешния ден ЧЕЗ (CEZ Group – ČEZ, a.s. – Skupina ČEZ České Energetické Závody) ще остане без лиценз за работа в България, заяви днес премиерът Бойко Борисов, а от централата на чешката компания в Прага определиха изявлението му и предприетото срещу дружеството разследване като “сериозно нарушение на законите на България като държава-членка на ЕС“.

Така Борисов отряза едно от пипалата на ЕС в България, което умело контролираше един от стратегическите отрасли на икономиката – енергетиката, като както се оказа така добре тероризираше българският народ с високи сметки на тока – нещо без което не може. Кабелите превърнали се в пипала за смучене на милиони и нагорещени до дупка са основата на конфликта между правителството и компаниите, приватизирали още при предишното правителство.

Новината за предприемането на тези крайни действия бе обявена от Борисов на извънредна пресконоференция, която му е първата след масовите протести, които започнаха като антимонополни и прераснаха в антиправителствени, като премиерът е цитиран от БТА и всички медии в България.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се “върже на играта на Костов” и няма да подаде оставка заради Станишев и Доган, а ще се бори с тях до край. Въпреки че”за ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални, информира БТА. Все още на мен ми е по-мила държавата от партията”, заяви Борисов на първата си пресконференция след масовите протести срещу правителството и рокадите в кабинета. Той заяви, че няма “никакви притеснения от политическите партии”. “Аз съм притеснен от ниските доходи и от цените”, посочи Борисов.

“Единственият орган, който има правомощието да вземе решение за започване на процедура за отнемане на лиценза, е независимата агенция за енергийно регулиране. Не сме получили никаква официална информация за намерение да се предприема подобна стъпка”, съобщи говорителката на “ЧЕЗ а.с.“ Барбора Пулпанова в комюнике, цитирано от АП. Уебсайтът на ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ на български език днес не работеше

В него чешката компания допълва, че “изпълнява изцяло всичките си задължения” и “категорично отрича да е извършвала нередности, които теоретично биха могли да доведат до процедура за отнемане на лиценза”.

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме от двете дружества на ЧЕЗ лицензите за извършване на електроразпределителна и електроснабдителна дейност. Атаката моментално срина акциите на “ЧЕЗ Разпределение“ на Българската фондова борса и в 12.45 часа б.вр. търговията им беше спряна. Акциите на дружеството поевтиняха със 17.58% до 1200 лв. за дял. Продължи спадът и на акциите на компанията майка ЧЕЗ на борсата в Прага.

Говорителят на Европейската комисия по енергийните въпроси Марлене Холцнер заяви, че право на държавите от Европейския съюз и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи.

Протестите са резултат от енергийната бедност в страната – в България има доходи, при които хората не могат да управляват разходите си за енергия, каза Йорг Золфелнер, регионален мениджър на другата чужда компания, която попадна в списъка на протестиращите българи и в полезрението на премиера Ботрисов  – австрийската ЕВН. Золфелнер обясни още, че дейността на дружеството пряко зависи от международните пазари на въглища и на газ и то може само да се опитва да работи максимално ефективно в тези условия. Золфелнер обяви още, че по-късно през деня на сайта на дружеството ще бъдат публикувани приватизационните договори от края на 2004 г., когато австрийската компания купи ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора и после ги окрупни. От ЧЕЗ обявиха още в понеделник, че техните договори за приватизация са публикувани още през 2005 г. (Договорът е достъпен на този линк: SEC Info – Cez As – 20-F – For 12/31/04 – EX-4.2 („Share Privatization Sale Agreement”). ЧЕЗ декларира, че е изпълнила всички свои задължения по този приватизационен договор. Договорът за приватизация на електроразпределителни дружества в България е подписан на 19 ноември 2004 г. от ЧЕЗ и Агенция за приватизация, който е единственият държавен орган, който продава държавни активи и имоти – частна държавна собственост.

В момента чешкият концерн е един от трите най-големи дистрибутори на електроенергия в България. През 2004 г. ЧЕЗ закупи 67% от акциите на три български енергийни компании за около 450 милиона долара. И двете компании са подписали договорите за приватизация и те са били потвърдени по време на правителството на Сергей Станишев /БСП/(Правителство на България (86). Тогава министър на енергетиката е Румен Овчаров (БКП, БСП). Заради скандалните обвинения в корупция, на 5 май 2007г. Овчаров подава оставка и излиза в отпуск. Премиерът Сергей Станишев приема оставката на 2 юни същата година, като уволнява и двамата зам-министри, замесени в скандала – на икономиката Корнелия Нинова и на бедствията и авариите Делян Пеевски. Според Овчаров и Станишев, зад скандала стоят кръгове от БСП, свързани с ДС-бившите тайни служби, чиито икономически интереси са били накърнени. По това време Главен секретар на МВР е сегашният премиер Бойко Борисов, който през 2004 година с указ на Президента Георги Пырванов /БСП, БКП/  е удостоен със званието “Генерал-лейтенант”. Борисов напуска МВР на 19 септември 2005 г. след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков /БСП/, а през октомври е избран за кмет на София.

2 comments for “Бойко реже пипалата на ЕС

 1. 02/19/2013 at 16:27

  БСП обмисля варианта да напусне парламента, ДПС са готови за властта
  DARIK RADIO

  БСП обмисля варианта да напусне парламента. Това стана ясно след заседанието на ръководството на партията. Лидерът на социалистите Сергей Станишев подчерта, че личното му мнение е, че това трябва да се случи, но първо ще се допитат до хората по места.

  Междувременно от ДПС отново призоваха за оставката на министър-председателя и провеждането на предсрочни избори.

  Не само правителството, но и мнозинството в парламента вече е с изчерпан кредит на доверие, смятат социалистите и по тази причина утре няма да участват в гласуването на кадровите промени в кабинета. Според лидера на левицата Сергей Станишев премиерът е готов на всичко, за да се задържи на власт и да може ГЕРБ да организира предстоящите избори. По тази причина социалистите вече обмислят кардинални стъпки.

  „Днес Изпълнителното бюро препоръча да не участваме в гласуването, да направим срещи с хората, да не бъдем в пленарна зала тази седмица. Аз смятам, че в този парламент няма какво да правим”, заяви Станишев.

  На същата позиция – че хората не вярват не само в правителството, но и в парламента, застана и ДПС. „Готови сме да участваме при взимането на тези отговорни решения и от това 41-во Народно събрание, но при едно условие. Условието е кабинетът да подаде оставка и всички политически сили да поемат ясен ангажимент, че няма да направят опит за съставяне на второ правителство в рамките на 41-вото Народно събрание”, коментира лидерът на движението Лютви Местан.От движението разчетоха като грешен опит на ситуацията и проява на политическа безотговорност отказа на премиера да си подаде оставката.

  Междувременно от Движение „България на гражданите” също застанаха на позицията, че правителството трябва да си подаде оставката и да бъде сформирано служебно правителство. Същата теза застъпиха и от ВМРО.

 2. 02/19/2013 at 16:28

  Опозицията бойкотира заседанието на енергийната комисия в парламента

  Опозицията бойкотира заседанието на енергийната комисия в парламента. Депутатите от Коалиция за България, ДПС и Атака напуснаха заседанието, в което трябваше да бъдат гласувани промени в Закона за енергетиката, с които председателят и членовете на ДКЕВР да се избират от парламента. Въпреки това решението бе прието принципно.

  Въпреки бойкота на опозицията, заседанието на енергийната комисия се проведе. Заради липса на кворум не е приета т. нар. „такса за достъп” до мрежата. Защо обаче опозицията напусна? Венцислав Лаков от Атака бе категоричен, че предложенията на партията „прашасват” от година в Народното събрание. „След изявлението на премиера в Министерския съвет стана ясно, че е излишно да се говори за национализация. Той категорично отрече това, за което ние, а и голяма част от протестиращите тези дни се обявяват. Така че не виждаме смисъл да помагаме на ГЕРБ в една каша, която те самите са си забъркали”, каза народният представител от „Атака”.

  Според Румен Овчаров от Коалиция за България червените от дълго време настояват енергийният регулатор да се избира от парламента. „Те не ни чуха тогава. Не ни чуха и преди месец, когато внесохме отново предложенията. Даже миналата седмица не ни чуха, а сега изведнъж ни чуха. Защо ни чуха? Защото трябва да проведем някакви бойкоспаставащи мероприятия. Няма да участваме в подобно нещо”, увери социалистът. Овчаров е категоричен, че единственото решение е незабавна оставка на правителството. Подобни са мотивите и на ДПС. Мартин Димитров, който е съпредседател на Синята коалиция и председател на енергийната комисия в парламента, каза, че не одобрява напускането на опозиционните депутати, като припомни, че преди година ГЕРБ са отказали да приемат принципа, предложен тогава от Синята коалиция – съставът и председателят на ДКЕВР да се избират от парламента. Тогава не се прие по вина на ГЕРБ, а сега имаше опасност да не се приеме по вина на БСП, ДПС и Атака, които напуснаха, каза Димитров.

  След като решението е прието принципно в комисията, ще бъде направен опит още утре да влезе и в пленарната зала.