Бойко реже пипалата на ЕС

Бойко реже

Борисов отряза едно от пипалата на ЕС в България, което умело контролираше един от стратегическите отрасли на икономиката – енергетиката, като както се оказа така добре тероризираше българският народ с високи сметки на тока – нещо без което не може. Кабелите превърнали се в пипала за смучене на милиони и нагорещени до дупка са основата на конфликта между правителството и компаниите, приватизирали още при предишното правителство.

19 февруари 2013г. Още в рамките на днешния ден ЧЕЗ (CEZ Group – ČEZ, a.s. – Skupina ČEZ České Energetické Závody) ще остане без лиценз за работа в България, заяви днес премиерът Бойко Борисов, а от централата на чешката компания в Прага определиха изявлението му и предприетото срещу дружеството разследване като “сериозно нарушение на законите на България като държава-членка на ЕС“.

Така Борисов отряза едно от пипалата на ЕС в България, което умело контролираше един от стратегическите отрасли на икономиката – енергетиката, като както се оказа така добре тероризираше българският народ с високи сметки на тока – нещо без което не може. Кабелите превърнали се в пипала за смучене на милиони и нагорещени до дупка са основата на конфликта между правителството и компаниите, приватизирали още при предишното правителство.

Новината за предприемането на тези крайни действия бе обявена от Борисов на извънредна пресконоференция, която му е първата след масовите протести, които започнаха като антимонополни и прераснаха в антиправителствени, като премиерът е цитиран от БТА и всички медии в България.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се “върже на играта на Костов” и няма да подаде оставка заради Станишев и Доган, а ще се бори с тях до край. Въпреки че”за ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални, информира БТА. Все още на мен ми е по-мила държавата от партията”, заяви Борисов на първата си пресконференция след масовите протести срещу правителството и рокадите в кабинета. Той заяви, че няма “никакви притеснения от политическите партии”. “Аз съм притеснен от ниските доходи и от цените”, посочи Борисов.

“Единственият орган, който има правомощието да вземе решение за започване на процедура за отнемане на лиценза, е независимата агенция за енергийно регулиране. Не сме получили никаква официална информация за намерение да се предприема подобна стъпка”, съобщи говорителката на “ЧЕЗ а.с.“ Барбора Пулпанова в комюнике, цитирано от АП. Уебсайтът на ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ на български език днес не работеше

В него чешката компания допълва, че “изпълнява изцяло всичките си задължения” и “категорично отрича да е извършвала нередности, които теоретично биха могли да доведат до процедура за отнемане на лиценза”.

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме от двете дружества на ЧЕЗ лицензите за извършване на електроразпределителна и електроснабдителна дейност. Атаката моментално срина акциите на “ЧЕЗ Разпределение“ на Българската фондова борса и в 12.45 часа б.вр. търговията им беше спряна. Акциите на дружеството поевтиняха със 17.58% до 1200 лв. за дял. Продължи спадът и на акциите на компанията майка ЧЕЗ на борсата в Прага.

Говорителят на Европейската комисия по енергийните въпроси Марлене Холцнер заяви, че право на държавите от Европейския съюз и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи.

Протестите са резултат от енергийната бедност в страната – в България има доходи, при които хората не могат да управляват разходите си за енергия, каза Йорг Золфелнер, регионален мениджър на другата чужда компания, която попадна в списъка на протестиращите българи и в полезрението на премиера Ботрисов  – австрийската ЕВН. Золфелнер обясни още, че дейността на дружеството пряко зависи от международните пазари на въглища и на газ и то може само да се опитва да работи максимално ефективно в тези условия. Золфелнер обяви още, че по-късно през деня на сайта на дружеството ще бъдат публикувани приватизационните договори от края на 2004 г., когато австрийската компания купи ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора и после ги окрупни. От ЧЕЗ обявиха още в понеделник, че техните договори за приватизация са публикувани още през 2005 г. (Договорът е достъпен на този линк: SEC Info – Cez As – 20-F – For 12/31/04 – EX-4.2 („Share Privatization Sale Agreement”). ЧЕЗ декларира, че е изпълнила всички свои задължения по този приватизационен договор. Договорът за приватизация на електроразпределителни дружества в България е подписан на 19 ноември 2004 г. от ЧЕЗ и Агенция за приватизация, който е единственият държавен орган, който продава държавни активи и имоти – частна държавна собственост.

В момента чешкият концерн е един от трите най-големи дистрибутори на електроенергия в България. През 2004 г. ЧЕЗ закупи 67% от акциите на три български енергийни компании за около 450 милиона долара. И двете компании са подписали договорите за приватизация и те са били потвърдени по време на правителството на Сергей Станишев /БСП/(Правителство на България (86). Тогава министър на енергетиката е Румен Овчаров (БКП, БСП). Заради скандалните обвинения в корупция, на 5 май 2007г. Овчаров подава оставка и излиза в отпуск. Премиерът Сергей Станишев приема оставката на 2 юни същата година, като уволнява и двамата зам-министри, замесени в скандала – на икономиката Корнелия Нинова и на бедствията и авариите Делян Пеевски. Според Овчаров и Станишев, зад скандала стоят кръгове от БСП, свързани с ДС-бившите тайни служби, чиито икономически интереси са били накърнени. По това време Главен секретар на МВР е сегашният премиер Бойко Борисов, който през 2004 година с указ на Президента Георги Пырванов /БСП, БКП/  е удостоен със званието “Генерал-лейтенант”. Борисов напуска МВР на 19 септември 2005 г. след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков /БСП/, а през октомври е избран за кмет на София.

2 comments for “Бойко реже пипалата на ЕС