Промените “по върховете” в САЩ продължават

John Kerry's Confirmation Hearing to be the next Secretary of State in Washington

Кери започва официално работа от понеделник, като наследява на поста Хилари Клинтън, която напусна след спечелването на втори президентски мандат от Барак Обама с мотива, че се чувства преуморена и се нуждае от почивка. Процедурата по утвърждаването на Джон Кери дойде само ден след като на 24 януари 2013г. досегашният държавен секретар Хилари Клинтън пое цялата отговорност за атентата от 11 септември м.г. по US мисията в Бенгази. Фото: globallookpress.com

4 февруари 2013г. Промените “по върховете” в САЩ продължават след атентата, при който на 11 септември 2012 г. в Бенгази бяха убити американския посланик Крис Стивънс (J. Christopher Stevens) и трима други служители на посолството на САЩ, и след президентските избори на 6 ноември 2012г., на които Барак Обама отново застана на върха.

След като шефът на ЦРУ подаде оставка в края на ноември 2012г., то сега местата на още двама висши представители на властта ще бъдат заети от нови ръководители. /Припомняме: Всичко е вътре – шефът на ЦРУ e вън/

Първата промяна е най-високото място в Президентсвото и Правителството на САЩ, където Джон Кери (John Kerry) положи клетва и така официално встъпи в длъжност като държавен секретар на САЩ, отговарящо на външен министър. По-рано Сенатът одобри с голямо мнозинство назначаването на 69-годишния Джон Форбс Кери за дипломат No 1 на САЩ – с 94 гласа „за” и едва 3 „против”. Кери е един от най-богатите сенатори в САЩ и обеща да се откаже от своите активи в компании, които може да го поставят в ситуация на конфликт на интереси като първи дипломат на Америка. Става дума предимно за компании, които имат бизнес с американското правителство. Личното състояние на Джон Кери през 2011 г. е около 320 милиона долара. Според класацията Forbes 400 през 2004г. личното състояние на втората му и сегашна съпруга Тереза Хайнц Кери е 750 милиона,  а в-к Лос Анджелис Таймс го определя на 3.2 милиарда долара. Родената през 1938г. в Мозамбик в португалско семейство Тереза Кери (Teresa Simões-Ferreira Heinz) е вдовица на сенатора републиканец Джон Хайнц (H. John Heinz III), в чиято партия тя членува от 1966г. до 2003г., когато преминава към Демократите. През 1971г. пет години след първата си женитба (1966г.) Тереза получава американско гражданство. Тя е изцяло наследник на всички фондове на бившия си съпруг от известната марка за кетчуп H. J. Heinz Company.

Джон Кери получи щедри похвали от своите колеги на изслушване в Сената. Кери, който е пети мандат сенатор от щата Масачузетс и ветеран от войната във Виетнам и неен зъл противник по онова време и на тази в Ирак, беше похвален и от демократи, и от републиканци при явяването си пред сенатската комисия по външните работи, на която той е председател през последните четири години. Доскорошният сенатор Кери бе кандидат на Демократическата партия на президентските изборите през 2004 г. Тогава Кери загуби от бъдещия президент Джордж Буш-младши.

Кери започва официално работа от днес 4 февруари (понеделник), като наследява на поста Хилари Клинтън, която напусна след спечелването на втори президентски мандат от Барак Обама с мотива, че се чувства преуморена и се нуждае от почивка. Процедурата по утвърждаването на Джон Кери дойде само ден след като на 24 януари 2013г. досегашният държавен секретар Хилари Клинтън пое цялата отговорност за атентата от 11 септември м.г. по US мисията в Бенгази. “Поемам отговорността”, бяха думите й на изслушванията пред сенатската комисия за обстоятелствата около атаката, в която загинаха четирима американци, сред които и посланикът Крис Стивънс.

Още през октомври м.г., близо месец след атентата в Бенгази, Хилъри Клинтън официално оповести новината, че след президентските избори в САЩ, които ще се проведат на 6 ноември, се готви да напусне поста си на външен министър на Щатите. „Ще остана, докато се намери най-подходящия човек, който да заеме поста ми. Но това по никакъв начин не означава, че смятам да чакам до безкрай”, каза още Хилари Клинтън пред в-к Washington Post.

За времето, през което Съливан бе начело на Сикрет Сървис, службата осигури наблюдението и охраната на 23 събития от национална значимост, включително и церемонията по официалното встъпване във втори мандат на президента Барак Обама. ФОТО: Сикрет Сървис - secretservice.gov

За времето, през което Съливан бе начело на Сикрет Сървис, службата осигури наблюдението и охраната на 23 събития от национална значимост, включително и церемонията по официалното встъпване във втори мандат на президента Барак Обама. ФОТО: Сикрет Сървис – secretservice.gov

Втората голяма промяна е в силово ведомство – Сикрет Сървис. Марк Съливан (Mark J. Sullivan), директор на разузнавателната агенция на САЩ, се оттегля на 22 февруари поради изтичане на мандата му, започнал през май 2006 г. Краят на неговия мандат бе белязан от серия скандали. През април м.г. се разкри, че агенти на службата са си поръчвали проститутки, докато са били в Колумбия за срещата на Америките в Картахена, за който съобщи Си Ен Ен (Investigation revisits Secret Service prostitution scandal – CNN). На срещата присъстваше и президентът Обама. „Искам да благодаря на Марк Съливан за отдадените близо 30 години на службите и изобщо на държавата. С него начело, Сикрет Сървис се грижеше за безопасността на първите петмейства в САЩ, включително и моето собствено”, заяви Обама.

Партньорството е най-важно в борбата с киберпрестъпността, каза директорът на Сикрет сървис Марк Съливан след среща с премиера Бойко Борисов през ноември 2011г. Съливан тогава подчерта, че партньорството с България не е било толкова силно никога досега. Директорът на Сикрет сървис е в София за участие в Международната конференция за борбата с киберпрестъпността. Пред медиите премиерът Борисов представи Марк Съливан като шеф на службата, която охранява двете най-важни неща в Съединените щати – американския президент и долара.

Една година по-късно по време на визитата си във Вашингтон и българският вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов се срещна с директора на „Сикрет Сървис”, като изразиха общо становище, че нивата на сътрудничество между МВР и „Сикрет Сървис” са на изключително високо ниво. Марк Съливан изрази висока оценка за ролята и мястото на звеното по противодействие на киберпрестъпленията в ГДБОП – МВР. Израз на такава висока оценка е взетото решение и стартиралата подготовка за създаване на съвместна оперативна група, състояща се от паритетен брой агенти на „Сикрет Сървис” и служители на ГДБОП, които да работят от България по противодействието на кибер-престъпления.