Избори на 7 юли 2013 – българите в чужбина пак без глас

Българите в чужбина пак ще бъдат на

Българите в чужбина пак ще бъдат на “6-ти глух коловоз” гласовете им за пореден път ще приличат на езичето на камбана, направено от перо, което единственият звук който може да постигне е “шумът на вятъра на промяната”. И той като перо-вота на българина в чужбина е тих, дребен, постоянен и невалиден. Карикатура: Анатоли Станкулов

Българите в чужбина пак ще бъдат на “6-ти глух коловоз”

2 февруари 2013г. Парламентарните избори в България ще се проведат на 7 юли, обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, потвърждавайки прогнозата, която направи по-рано премиера Бойко Борисов.

„7 юли е една прекрасна дата, защото тя съвпада с изтичането на мандата на сегашното правителство,” посочи Цветан Цветанов пред „Дарик радио” и прогнозира тежка битка на изборите за 42 Народно събрание.

Управляващата партия ГЕРБ и опозицията подновиха в края на януари диалога помежду си по поправките в Изборния кодекс.

Предстоят много важни и съдбоносни избори през идващата 2013 г., като голямата борба е съставянето на новото правителство на Р България за следващите 4 г.  Ще се видят и насоките в които ще поеме държавата и какво ще се случи с наболялите проблеми на обществото. Ще стане ясно дали българите ще станат жертва на собствените си управници, на геополитика или интересите на някой, който е достатъчно далеч от България.

В момента основно прогнозите на социолозите за избори 2013 са, че те няма да бъдат спечелени с гласуване и свободата на този, който има най-много гласове, а от това той да реши дали да се коалира с някой, който е спечелил много по-малко.

С пряко гласуване на национално ниво в България се избират парламентът (депутатите в Народното събрание, 7 юли 2013), президентът (2011г.) и представителите в Европейския парламент (евро депутати, 2014г.).

Парламентът включва 240 народни представители, които имат 4-годишен мандат. От изборите през 2009 г. избирателната система е смесена. Така, 209 народни представители се избират по старата система – пропорционалната, която бе валидна през периода 1991 – 2005 г. с минимален праг за участие на партиите от 4%, като местата се разпределят чрез 31 районни листи. Останалите 31 места се избират по мажоритарна система от получили най-много гласове във всеки от 31 избирателни района в България.

Българите в чужбина пак ще бъдат на “6-ти глух коловоз” и вотът им за пореден път ще прилича на езичето на камбана, направено от перо, което единственият звук който може да постигне е “шумът на вятъра на промяната”. И добре обгриженото нежно езиче, като перо-вота на българина в чужбина е тихо, дребно, постоянно и невалидно. 

Българите зад граница са една демократична притурка към изборите, превръщайки ги в мижитурка, които нямат свой собствен избирателен район, а гласовете им уважително и принудително се “закачат” към някой район в България. Над 1,500,000 са прокудени от продължаващата десетилетия политическа порнография и дребни сметки в Родината си, но все още, и все така обичат и са загрижени за своят корен. Освен това гласуването в интернет така и не бе прието, въпреки че разстоянията не позволяват на сънародниците ни да упражнят законовото си право на глас, дори и да искат. В крайна сметка, както и винаги до сега, от гласовете в чужбина няма да зависи каквото и да било за избора на ново управление на Р България, както и съдбата на собствената им Родина. Доказаха го всички избори до сега и последният Референдум, който увисна в САЩ увисна, а в България дори се оказа невалиден.

КОМЕНТАР:  “Все едно, хората ще получат някаква садистично-мазохистична стойност от това да вкарат някого в парламента и до това ще се ограничи целият смисъл на занятието. Със сегашната конфигурация, изборите през 2013 са до голяма степен безсмислени от гледна точка на какво ще произведе следващият парламент. В икономиката има един ключов термин – алтернативна цена. Той разглежда не толкова какво ще получиш, когато правиш даден избор, а от какво се отказваш, т.е. какво би могъл да получиш чрез останалите алтернативи. На избори 2013 явно отиваме да избираме между големи партии, които не предлагат това, от което имаме нужда, а спрямо идеологията и личностна корист, флиртуват с опасни идеи да разрушат и малкото добри неща, които имаме.” Владимир Каролев (р.1961г.), управляващ съсобственик на Балканска Консултантска Компания за корпоративни финанси и чуждестранни инвестиции. Преподава “Управление на инвестициите” в Магистърската програма на City University of Seattle.

ДИРЕКТНА ВРЪЗКА: Портал на изборите в Република България