Български референдум в Ел Ей – що е то, кога и къде

Това е един безмислен неконкретен референдум от който не зависи абсолютно нищо за всички български граждани и съдбата на енергетиката в България. Единствено ново поредно

Това е един безмислен неконкретен референдум от който не зависи абсолютно нищо за всички български граждани и съдбата на енергетиката в България. Единствено ново поредно “разкъсване на трибагреника” – романтично казано, и директно заявен чист Пи Ар и проучване за предстоящите парламентарни избори тази година, които ще се опитат да задържат трибагреника цял. Карикатура: Анатоли Станкулов

Всеки желаещ може да упражни правото си на глас, дори името му да не фигурира в предварителният избирателен списък, достатъчно е само да носи български документ за самоличност

Кой е подал заявления в Лос Анджелес и САЩ?

Генералният консул Марин Димитров”Трябва да хвърляме шапките, ако прескочим 40-50 човека!”

В офиса на Генералното консулство на Р България в Лос Анджеле ще се проведе български референдум. Това тази седмица ни съобщи генералният консул Марин Димитров. Въпросът на който трябва еднозначно да отговорят българските граждани е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?, става ясно от уебсайта на Министерство на Външните Работи (МВнР).

По дефиниция Референдум е форма на пряка демокрация, или по-просто казано “допитване до народа”, и е едва 4-ят в България. /Вижте по-долу законови подробности и какво се е случвало в България/

Референдумът ще се проведе на 27 януари 2013 г. (Неделя), като изборният ден ще продължи фаталните 13 часа. Старт ще бъде даден в 6,00 ч. и ще завърши в 19,00 ч. местно време, но не по-късно от 20,00 ч., допълват от ведомството. Това е 10 часа по-късно от провеждането му в България и реално времето няма да бъде така фатално за българите тук. Така както се получаваше и по времето на Избори тук, резултатите в България и този път ще бъдат ясни предварително и развитието на гласуването можем да наблюдаваме в интернет.

СЛЕДЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ПОД СТАТИЯТА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ГЛАСУВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА!

Според решение на ЦИК от 14 ноември 2012 г. гласуването на националния референдум в чужбина ще се провежда само в дипломатическите и консулските представителства на Р България, като са подадени и предварителни заявления.

Последното място на Света, където ще се гласува е Лос Анджелес, където най-нетърпеливите са 23, което надвишава условната цифра от 20, която според закона дава право да бъде отворена въобще секция. Списъкът на записалите се е публичен и може да се види на сайта на МВнР (вижте тук:Лос Анджелис). Според нашите изчисления, ако за урната не се бяха записали четирите служители на генералното консулство и техните семейства (общо 5), то бе възможно да не бъде разрешено секция въобще да бъде отворена. Към сигурните гласуващи може да бъдат добавени и представители на фирми, чиято дейност е свързана по някакъв начин с работата на Генралното консулство. Най-много представители имат семействата Костови (2, член-комисия), Хаджииванови (2) и Лефтерови, общо 6. Между останалите 12 записали се личат и имена на наши уважавани професионалисти. Между записалите се за гласуване и комисията за изборите в Ел Ей не открихме имена на нито един представител на добре познатите ни български организации, като трите български Църкви и т.нар. “български клуб”.

В останалите три секции в САЩ предварително записани са общо 126 сънародници, в т.ч. 26 в Ню Йорк, 54 в “Столицата на България в САЩ” Чикаго и “на равно” с Ел Ей 23 в Американската столица Вашингтон, където е нашето посолство. В Канада нетърпеливите са 59. От които 27 са в Отава. 32-ма са записалите се в Торонто, където ръководител на консулството е бившият гнерален консул в Ел Ей Иво Мускуров, който през август 2009г. няколко дни преди да напусне “Градът на Ангелите” се ожени за симпатична американска гражданка

Или, общо за континента Северна Америка предаврително записали се за референдума са 185, при наличието на над 400,000 българи. Очакваната активност е изключително ниска, като в Лос Анджелес

“трябва да хвърляме шапките, ако прескочим 40-50 човека,”

според генералния консул Марин Димитров. “Все пак това е референдум, а не избори. Трябва да се има предвид и естеството му, както и това, че все още няма гласуване по интернет,” добави дипломата. Ние ще добавим, че дори при провеждането на Избори в миналото в Ел Ей окончателната бройка на реално гласувалите, а не на желаещите, не е прескачала 150 човека.

Образувани са специални секционни комисии, поясняват от МВнР. В комисията в Ел Ей влизат четиримата служители на Ген. консулство плюс още един външен човек, съобщи ген. консул Марин Димитров.

Всеки български гражданин може да гласува, ако има постоянен адрес на територията на Р България към 09.11.2012 г., навършил е 18-години към 27 януари 2013г. включително и не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Регистрацията чрез писменото заявление не е задължителна и всеки желаещ може да упражни правото си на глас на място, дори името му да не фигурира в предварителният избирателен списък, достатъчно е само да носи български документ за самоличност.

Най-нетърпеливите ще намерят линкове за заявления най-долу. За да гласува, всеки трябва да представи документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите) и декларация по образец. Ако срокът за валидност на паспорта или личната карта на гласоподавателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на Р България, че е подал заявление за продължаване на срока на валидност или за издаване на нови документи за самоличност. Името на гражданинът с документи с изтекъл срок се добавя към избирателния списък, както и в графа “Забележки”.

Това е един безмислен неконкретен референдум от който не зависи абсолютно нищо за всички български граждани и съдбата на енергетиката в България. Единствено ново поредно “разкъсване на трибагреника” – романтично казано, и директно заявен чист Пи Ар и проучване за предстоящите парламентарни избори тази година, които ще се опитат да задържат трибагреника цял. Дори самият въпрос е неопределен – просто някаква си нова АЕЦ. Освен това, според изчисленията и мнението на експертите гласовете в чужбина не означават нищо, освен че няма и самостоятелен окръг за гласуван, а те се прикачат към някой окръг в България. Както и това, че ние в чужбина, осбено в САЩ, така и няма да имаме възможност да гласуваме в интернет, което според мен и голямата част от сънародниците ни в чужбина е единствената реална възможност, която максимално улеснява хората и икономисва стотици хиляди долари на правителството и стотици долари на българските граждани в чужбина. Сегашният начин на гласуване е само една демонстрация на демокрация, която води само до едно – гласове от българите в чужбина да не се получават и от тях да не зависи каквото и да било. Както е било, е и ще бъде!

ОЩЕ ЧЕТЕТЕ ТУК: България – Идилията “Референдум” за Цирка “АЕЦ”

ЩО Е РЕФЕРЕНДУМ И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?

По дефиниция Референдум е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение в конституцията, закон или определено правителствено решение, и е форма на пряка демокрация. По-просто казано “допитване до народа”. Това е едва 4-ят референдум в България. Първият е референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи през 1922г., когато управляващите земеделци от БЗНС съдят своите предшественици и получават 75% одобрение от масите, чията активност е много слаба – 647,313 гласували. Вторият е референдум за преминаване от монархия към република през 1946г., когато комунистите получават 95,6%, а избирателна активност достига до 91,7%. Третият е референдум за приемане на нова конституция през 1971г., когато народа одобрява нова конституция (т.нар. Живковска Конституция), чиято първа статия отбелязва “водещата роля” на БКП, а резултатите поставят своебразни рекорди: резултати близки до 100% – 99,7% “за” с избирателна активност от 99,7% (6,135,218 гласували), както и това, че изпреварваме Братския Съветски Съюз, като там впоследствие, същата норма се появява в Конституцията на СССР чак през 1977 г.

ЗА НАЙ-НЕТЪРПЕЛИВИТЕ И ПРЕСМЕТЛИВИТЕ

Можете да заявите желанието си да гласувате извън страната пред дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.. Това става в писмена форма чрез заявление по образец не по-късно от 01.01.2013 г. включително (25 дни преди датата на референдума), подписано саморъчно и подадено лично или чрез писмо. Възможно е заявлението да бъде изпратено и в електронна форма, като сканираното изображение вPDF или TIFF – формат се изпраща на e-mail адреса на българското дипломатическо или консулско представителство.

В едно заявление може да е вписано само едно лице. В заявлението задължително се посочват собственото, бащиното и фамилното име по паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), единен граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, постоянен адрес в Република България и населеното място, в което се намира дипломатическото или консулското представителство на Република България, в което лицето желае да гласува. Обръщаме внимание на правилното попълване на заявлението, като всички горепосочени данни са задължителни, за да бъде заявлението валидно и да бъде признато от дипломатическото или консулското представителство.

  • СПРАВКА ПО ЕДИНЕН ГРАЖДАНСКИ НОМЕР В ГРАО
    Всеки гражданин може да провери адреса си за гласуване в избирателните списъци. Главна Дирекция “Гражданска Регистрация и Административно Обслужване” предоставя възможност за справка по единен граждански номер. Промяната в резултат на подадените заявления за гласуване зад граница ще бъде отбелязана след 11 януари 2013 г., когато данните ще бъдат предадени на ГРАО. Справка по ЕГН може да се направи ТУК.Образец на заявление за гласуване извън страната за гласуване за националния референдум на 27 януари 2013 г. (по чл. 44, ал. 2 от ИК във вр. с § 2 от ЗПУГДВМС) в PDF формат можете да изтеглите от ТУК.
  • Образец на заявление за гласуване извън страната за гласуване за националния референдум на 27 януари 2013 г. (по чл. 44, ал. 2 от ИК във вр. с § 2 от ЗПУГДВМС) в DOC формат можете да изтеглите от ТУК.Регистрацията чрез писменото заявление не е задължителна, Вие може да упражните правото си на глас и когато името Ви не фигурира в избирателния списък. КЪДЕ НА РЕФЕРЕНДУМ в СЕВЕРНА АМЕРИКА?КАНАДА

    Отава
    Посолство на Република България в Отава
    Адрес: 325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, CanadaТоронто
    Генералното консулство на Република България в Торонто
    Адрес: 65, Overlea blv. Suite 230, Ontario М4Н 1Р1, TorontoСАЩ
    Вашингтон
    Посолство на Република България в САЩ
    Адрес: 1621 22nd St., NW, Washington DC 20008, USAНю Йорк
    Генерално консулство на Република България в Ню Йорк
    Адрес: 121 East 62nd Street,Nеw York, NY 10021, USAЛос Анжелис
    Генерално консулство на Република България в Лос Анджелис
    Адрес: 11766 Wilshire Blvd., Suit 440, Los Angeles, CA 90025Чикаго
    Генерално консулство на Република България в Чикаго
    Адрес: 737 North Michigan Ave., suit 2105, Chicago, IL 60611, USA

  • Как се образува избирателна секция?1. В населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, избирателни секции се образуват при наличие на не по-малко от 20 гласоподаватели, заявили желание да гласуват, не по-късно от 01.01.2013 г. (25 дни преди датата на референдума).2. Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова избирателна секция в съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България.3. Централната избирателна комисия не по-късно от 05.01.2013 г. (21 дни преди датата на референдума) определя с решение дипломатическите и консулски представителства на Република България, в които ще се образуват избирателни секции, като решението за това също се публикува на интернет страниците на Министерството на външните работи и на съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България.

    В изпълнение на решението на ЦИК ръководителите на дипломатическите и консулските представителства образуват избирателните секции.

2 comments for “Български референдум в Ел Ей – що е то, кога и къде