Фискалната пропаст – къде е и какво ще/се случи?

Падането във

Падането във “фискалната пропаст” в крайна сметка беше предотвратено, но посоката надолу за сега остава. САЩ може да се окажат изправени на ръба на следваща криза още в края на февруари, когато м-вото на финансите вече няма да може да взема пари назаем и ще се обърне към Конгреса с молба за вдигане тавана на дълга, който ще достигне супер рекордните 16.4 трилиона долара. ФОТО_КОЛАЖ:.www.discovery.com

Преодоляването на “фискалната пропаст” – благополучно завърши в първия ден на Новата година с президентски подпис и след гласуването в Конгреса в последните минути на старата година и предпазиха от увеличаване данъци и съкращаване на бюджетни разходи и заплахата да върне страната в рецесия

2 януари 2013г. Най-дискутираното жизнно важно събитие за САЩ по време на Коледните и Новогодишни празници – преодоляването на “фискалната пропаст” – благополучно завърши в първия ден на Новата година с президентски подпис и след гласуването в Конгреса в последните минути на старата година.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона за избягване на т.нар. “фискална пропаст”, с който се увеличават данъци и съкращават бюджетни разходи и заплашваше да върне страната в рецесия, съобщиха американските медии, които непрекъснато следяха събитията около “елхата” на Белия дом.

Камарата на представителите одобри мярката с 257 срещу 167 гласа късно вечерта във вторник, почти 24 часа след като Сенатът я прие с 89 срещу 8 гласа, видяхме в директното предаване на телевизията Си Ен Ен.

“Към Земята се е насочил астероид. Ние сме го създали и сме го изстреляли срещу самите нас, защото в противен случай никога нямаше да положим големите усилия, необходими за да се защитим от астероиди.” Така комикът Джон Стюарт, водещ на популярното сатирично предаване The Daily Show, определя т.нар. “фискална пропаст”, която бе прескочена, макар и два часа след крайния срок и благодарение на извънредни заседания на парламента в празничните дни.

От 35% на 39.6% се увеличава данъкът върху доходите на най-богатите американци. Това беше и едно от предизборните обещания на Обама, но в хода на преговорите той отстъпи от исканията си прагът за облагане да бъде 250 хил. долара. Сега той се повишава на 400 хил. долара годишно за физическо лице или 450 хил. долара за семейство.

Над този праг доходите от дивиденти ще се облагат вече не с 15, а с 20 на сто. От днес влиза в сила и 3.8% данък върху инвестициите, свързани с програмата на Обама за здравна реформа. По този начин приходите от дивиденти ще се облагат с близо 24%

Под 250 хил. долара са годишните доходи на над 100 млн. домакинства в САЩ, което означава, че по този начин те ще бъдат защитени от автоматичното вдигане на данъците им от 1 януари. Отпадат някои данъчни облекчения за физическите лица, печелещи между 200 и 400 хил. долара годишно и за домакинство с доходи от 250 хил. до 450 хил. долара.

Данък наследство за имот на стойност над 10 млн. долара се повишава до 40%. Но необложени ще продължават да бъдат наследени имоти до 5 млн. долара за физическо лице и до 10 млн. долара за домакинство. Освен това републиканците наложиха прагът да се актуализира според инфлацията – така към 2020 г. той ще стане 7.5 млн. долара за физически лица и 15 млн. долара за семейства.

Удължават се с 1 година застраховките срещу безработица на 2 млн. души. Още 5 години ще действат правилата за данъчни облекчения на семейства с деца и на кредит за следване в колеж за по-бедни домакинства, от които се ползват около 25 млн. семейства.

Бизнесът ще ползва и през тази година данъчни облекчения за изследвания и развойна дейност или за инвестиции, които подобряват ефективността на производството.

Няма да се задейства предвиденото за 1 януари съкращаване с 27% на сумите, които здравната програма Medicare плаща на лекарите, работещи по нея.

Агенция Reuters отбелязва, че договорката постига някои от целите на корпоративна Америка за данъчната политика, но оставя редица проблеми нерешени, включително най-големия – намаляването на дълга и дефицита, както и отлага с два месеца големите съкращения във федералния бюджет. Затова анализаторите предупреждават, че САЩ може да се окажат изправени на ръба на следваща криза още в края на февруари, когато м-вото на финансите вече няма да може да взема пари назаем и ще се обърне към Конгреса с молба за вдигане тавана на дълга, който ще достигне супер рекордните 16.4 трилиона долара.

Двете най-големи рейтингови агенции в САЩ – Муудис и Стандард енд Пуурс – подканиха Конгреса да продължи отвъд границите на постигнатото споразумение за избягване на т. нар. фискална пропаст и да предложи план за намаляване на дефицита във федералния бюджет.

Муудис разпространи изявление, в което се изтъква, че през следващите месеци Конгресът на САЩ трябва да предприеме допълнителни мерки за намаляване на дефицита във федералния бюджет, който на годишна основа през последните четири години надхвърля сумата от 1 трилион долара, пише БТА. Ако тази цел не бъде постигната, рейтингът на американските държавни ценни книжа, който в момента е “Ааа”, ще бъде застрашен от понижаване.

В отделно изявление Стандард енд Пуурс предупреждава, че постигнатото споразумение не постига задължителната цел “правителствените финанси да бъдат поставени на по-устойчива основа”.

През август 2011 г. рейтинговата агенция понижи оценката си за дългосрочния държавен дълг на САЩ от ААА на АА+. “Управлението и политиката на Вашингтон са станали по-нестабилни, по-малко ефективни и по-малко прогнозируеми”, се казва в съобщението на Стандард енд Пуурс, посочва АП.

Международният валутен фонд (МВФ) също подканиха Конгреса да продължи отвъд границите на постигнатото споразумение, за да се избегне дерайлирането на крехкото икономическо възстановяване на най-голямата икономика в света.

“По-конкретно, възможно най-скоро трябва да се одобри цялостен план, който подсигурява както по-високи приходи, така и ограничаване на разходите в средносрочен план. В допълнение е от решаващо значение бързо да се повиши тавана на дълга и да се премахнат оставащите неясноти около бюджетните съкращения и законите за държавните разходи”, заяви говорителят на МВФ Гери Райс.

Индексите и търговията по фондовите пазари изхвърчаха нагоре след като Вашигтон избегна в последния момент пропадането във фискалната пропаст.

7 comments for “Фискалната пропаст – къде е и какво ще/се случи?