Следят телефони и имейли на чужденците в САЩ без съд

Още 5 години няма да е необходимо разрешение от специализиран съд, а министерството на правосъдието и директорът на националното разузнаване на САЩ ежегодно ще продължат да получават разрешително за проучване на определени категории чуждестранни граждани. Според съдебната система на САЩ американските спецслужби имат нужда от съдебно разрешение само за наблюдение на американски граждани. Някои законодатели - както демократи, така и републиканци - изказаха опасения, че при подслушването на телефонните разговори и преглеждането на електронната поща на чужденците може да бъде нарушено правото на неприкосновеност на частния живот и на самите американци. ФОТО: www.worldaccessnet.com

Още 5 години няма да е необходимо разрешение от специализиран съд, а министерството на правосъдието и директорът на националното разузнаване на САЩ ежегодно ще продължат да получават разрешително за проучване на определени категории чуждестранни граждани. Според съдебната система на САЩ американските спецслужби имат нужда от съдебно разрешение само за наблюдение на американски граждани. Някои законодатели – както демократи, така и републиканци – изказаха опасения, че при подслушването на телефонните разговори и преглеждането на електронната поща на чужденците може да бъде нарушено правото на неприкосновеност на частния живот и на самите американци. ФОТО: www.worldaccessnet.com

Разрешението се прилагаше през последните 5 години, но срокът му на действие ще изтече в края на тази година и сега е възобновено за същия срок, през който няма да е необходимо разрешение от специализиран съд, а министерството на правосъдието и директорът на националното разузнаване получават разрешително за проучване на определени категории чуждестранни граждани, които са заподозрени в шпионаж и тероризъм

30 декември 2012г. Конгресът на САЩ одобри удължаването на срока на закон H.R.5949, позволяващ на американските спецслужби да подслушват телефонни разговори и преглеждат електронната поща на чужденци, които са заподозрени в шпионаж и тероризъм, съобщи Асошиетед Прес (АП), цитирана от американските и световни медии и от Българската Телеграфна Агенция (БТА).

На 30 декември 2012г. прес-секретарят на Белия дом направи специално съобщение: Statement by the Press Secretary on H.R. 5949 | The White House.

Сенатът поднови статута за следене от ерата на Буш, озаглави материала си Блумберг. Друга американска медия написа, че “дебатите са потвърдили, че Сенатът не го е грижа за вашия личен живот”.

Нека добавим, че иначе винаги медиите са виновни за “намесата в личното пространство”, и да си зададем въпросът – но на кого? Ако медиите търсят гнилото в един много малък процент от народа – високо публичните личности, то Сената търси “мушмулите” във всеки дом. /вижте по-долу линкове към оригиналните публикации/

Документът получи мнозинството от гласовете в Сената, след като по-рано беше одобрен от Камарата на представителите. Очаква се президентът Барак Обама да подпише закона, който е смятан за много важен за гарантирането на националната сигурност.

Такова разрешение се прилагаше през последните пет години, но срокът му на действие ще изтече в края на тази година. По този начин то да бъде възобновено за същия срок. За целта не е необходимо разрешение от специализиран съд, а министерството на правосъдието и директорът на националното разузнаване ежегодно получават разрешително за проучване на определени категории чуждестранни граждани.

Според съдебната система на САЩ американските спецслужби имат нужда от съдебно разрешение само за наблюдение на американски граждани.

Противоречието между интересите на националната сигурност и човешките права предизвика разгорещени дебати при обсъждането на законопроекта, отбелязва агенцията. Някои законодатели – както демократи, така и републиканци – изказаха опасения, че при подслушването на телефонните разговори и преглеждането на електронната поща на чужденците може да бъде нарушено правото на неприкосновеност на частния живот и на самите американци.

Противниците на тази мярка обаче се оказаха малцинство – само 23 души не подкрепиха документа, а 73-ма гласуваха в негова полза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Октоподът ФСБ и неговият дресьор – ИМА ЛИ ПРИЛИКИ В РАБОТАТА НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ ПО СВЕТА? Службата-наследник на зловещия КГБ контролира цялата страна … Един новоприет закон дава огромни права на ФСБ. Занапред службата ще може да привиква всеки гражданин, стига срещу него да има подозрение, че евентуално в бъдеще ще се окаже замесен в престъпление.

В АМЕРИКАНСКИТЕ И ДРУГИ МЕДИИ ЩЕ НАМЕРИТЕ НА ТОЗИ ЛИНК: 593 сродни статии »

Някои от тях:

БЛУМБЕРГ: Senate Clears Bill to Renew Bush-Era Surveillance Statute

ЕЛ ЕЙ ТАЙМС: Senate votes to extend electronic surveillance

ФОКС:Congress extends foreign surveillance law

НЮ ЙОРК ТАЙМС:Federal Power to Intercept Messages Is Extended

УОЛ СТРИЙТ ДЖЪРНЪЛ:Senate Clears Surveillance-Law Extension

УАШИНГТЪН ТАЙМС: Congress renews surveillance law

РЕДЖИСТЪР:Senate votes to continue FISA domestic spying through 2017

УЕБ ПРО НЮЗ:The FISA Debate Proves That Congress Doesn’t Care About Your Privacy