Звезди и кметове пред дулата на оръжията

В САЩ премина четиридневен траур, а националните знамена бяха свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. Тялото на 20-годишния убиец  Адам Ланза беше намерено в сградата на училището. До него са открити 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”, въпреки възрастта на убиеца и контролът, който властите декларират, че осъщестяват. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля.  Всичките оръжия са законни. Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

В САЩ премина четиридневен траур, а националните знамена бяха свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. Тялото на 20-годишния убиец Адам Ланза беше намерено в сградата на училището. До него са открити 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”, въпреки възрастта на убиеца и контролът, който властите декларират, че осъщестяват. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля. Всичките оръжия са законни. Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

Гласувайте срещу потенциалните убийци на вашите деца

ВИЖТЕ ВИДЕО

22 декември 2012г. Кино и телевизионни звезди подкрепиха призива на 750-те кмета за регламентиране на продажбите на оръжия в САЩ и за предотвратяване на трагедии като тази в началното училище в Кънектикът, където грозно бяха убити 20 деца и 6 възрастни  … и пак същото остана за живите.

В призива, който бе обявен от повечето големи американски медии се включиха супер имена като “черната перла” Бионсе, топ-актрисите Джулиан Мур, Дженифър Анистън, Рийз Уидърспуун, Гуинет Полтроу и Мишел Уилямс, актьорите Джейми Фокс, Стив Каръл и др.

Звездната гилдия засне 22 секунден клип в черно и бяло, в който изброяват местата, на които се разиграха подобни на Нютаун трагедии. “Достатъчно”, казват накрая артистите и искат политическа програма, за да се сложи край на масовите разстрели в САЩ. Така те подкрепиха и кметовете за инициативата Demand a Plan, която събира подписи за спиране на лудото разпространение на оръжие в САЩ, като на линка ще откриете сайт, където всеки един от вас може да даде своят глас.

“Нашите усилия няма да върнат 20-те невинни деца от Нютаун, нито 34-те души, застрелвани всеки ден в САЩ, но ние можем да попречим в бъдеще да се случват подобни трагедии като приемем закони в тази насока”, пък се казва в призива на 750-те американски кметове, които са подкрепени от още 750 000 души.

Както споменахме по-горе зовът на Звездите бе качен в специален уебсайт, наречен demandaplan.org, чието име в превод означава “Искаме план”. Кметовете и артистите настояват при всяка продажба на пистолет да се проверява съдебното минало на купувача, както и да бъдат забранени продажбите на щурмови оръжия и на пълнители с голям капацитет. Кметовете и артистите искат и трафикът на оръжия да бъде третиран като федерално престъпление.