Почина актьорът-легенда Георги Калоянчев

kaloian4ev“А сега няма, никой няма…”

“Имаше някои от старите артисти умряха на самата сцена. По-щастлив от този момент няма”

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ ФИЛМ “Бай Ганьо” – в главната роля е Калата

„Искам да кажа да продължат да ме обичат. И в театъра, и в живота, и на улицата. Навсякъде. Защото аз не съм изневерил на публиката. Аз я обичам публиката или сега по модерно казано – феновете. Обичам ги и ще продължа да ги обичам. Да!”

18 декември 2012г. Днес почина един от най-големите български актьори Георги Калоянчев, съобщи БТА, позовавайки се информация от Съюза на артистите.

Актьорът-легенда – Калата, както го наричаха, слезе от театралната сцена през лятото на 2007 г., защото “не искал да става за смях пред публиката, която го обича,” както казваше той.

87-годишният актьор възраст признаваше обаче, че всяка вечер преди да заспи се връща в спомените си за най-силните години на Сатиричния театър, на който е един от основателите.

Мнозина наричаха Георги Калоянчев актьорозавър. Заради способността му да играе всичко – и в театъра и в киното.

Георги Тодоров Калоянчев (Калата) е роден в Бургас на 13 януари 1925. Държавното висше театрално училище завършва през 1952 г. Веднага след това го взимат в трупата на Народния театър. Първият му филм е от 1951 г. – „Утро над родината”.
Няколко години след това Калоянчев преминава в трупата на новосъздадения Сатиричен театър.
Следват поредица от незабравими образи в незабравими филми – Спиро в „Специалист по всичко”, инспекторът в „Инспекторът и нощта”, Езоп в „Езоп”, Ганьо Балкански в „Бай Ганьо”…

В последните няколко години Георги Калоянчев, който винаги е умеел да ни разсмива, плачеше много, раказват от ДАРИК РАДИО. Чувстваше се сам. Усещаше, че е забравен. Беше му истински мъчно за отминалите години. Болеше го заради това, че не може да работи както преди. От смъртта признаваше, че го е страх, но казваше, че му е време за нея.

Ето с какви думи го описват други наши звезди в изкуството.

Актьорът Славчо Пеев: „Той е извън мерки. Господ много му е дал. На сцената аз съм играл с него над 550 пъти „Сако от велур”. Ние тогава сме спирали, за да го гледаме как играе. Магия е. Той ни омагьосваше”.

Актрисата Мартина Вачкова го нарече „учителят”: „Той е учителят. Той не учи с думи, не учи с лекции, той учи с това, което показва на сцената. Гледаш и ако можеш. И той го казва това: Който може, той остава. И казва, че трябва да има някаква Божия искра и голям шанс, голям късмет. И че много хора пропускат този късмет”.

Певицата Йорданка Христова: „Калоянчев е епоха. Калоянчев е символ. Калоянчев е единствен, велик, голям. За мен той е един изключителен приятел. Колкото е голям, толкова е и скромен и велик като човек”.

В края на август т.г. журналистът от Дарик Радио Теодора Симова гостува в дома на Калата в Банкя. Тогава чрез нея той пожела да каже на всички, които обичат следното:

„Искам да кажа да продължат да ме обичат. И в театъра, и в живота, и на улицата. Навсякъде. Защото аз не съм изневерил на публиката. Аз я обичам публиката или сега по модерно казано – феновете. Обичам ги и ще продължа да ги обичам. Да!”.

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯТ ФИЛМ

Ето още от едно от последните интервюта с Георги Калоянчев:

В: Четох във вестниците, че сте сам, забравен се чувствате, така ли е?

О: Вярно е. Никой не идва! Като вратата се отвори, всички гледаме надолу да видим кой дойде. Обикновено са кучетата…Племенницата е в съседния двор, тя е певица в Музикалния театър, Eделина Кънева се казва. Слабост ми е тя. Балдъзата идва от време навреме.

В: Искате да идват по-често артистите?

О: Да, да говорим за театъра, да си спомним неща, които съм преживял, с които съм играл на сцената, с които съм радвал публиката. Тя е ставала на крака да ми ръкопляска. Ей за това искам да говорим. А сега няма, никой няма…

В: Видял сте много Българии, как изглежда сегашната?

О: Аз не съм ходил в сегашната България.Тук от двора в Банкя как изглежда? Тук е хубаво – зеленина, плодове, цветя. Ако така изглежда България, това е добре. Там е работата, че не изглежда така. Има много мръсотии, бой, убийства, кражби, изнасилвания…В последно време много големи артисти и интелектуалци си отидоха от този свят, от тази България…Да бе, сега на мен ми е редът…(смее се)

В: Може ли този свят на бездуховност и пошлост да се отрази физически на живота на артиста?

О: Сигурно се отразява. Но там е работата, че след като почине актьорът, тогава го дават. А преди това какво е работил, с какво се е занимавал, не го дават.

В: Страхувате ли се от такава забрава?

О: Не мисля, че са ви забравили хората…Страхувам се, разбира се. Като изляза навън по улиците, това рядко се случва, хората ме спират, усмихват ми се насреща. Така разбирам, че този човек ме е гледал в големите ми роли.

В: Като се сетите за някоя роля и се натъжавате много…

О: Натъжавам се, защото си спомням какво е било. Да накараш цялата публика да затихне в гробна тишина и само твоят глас да звучи на сцената, това малко ли е, а?!?

В: Кога един артист трябва да слезе от сцената? Някои казват, че искат да умрат на сцената.

О: Да! Помня. Имаше някои от старите артисти от Народния театър умряха на самата сцена. По-щастлив от този момент няма.

В: Такава ли е мечтаната смърт за актьора, на сцената?

О: Да, хубаво е да умреш на сцената, словото ти да умре там…

Поклонението пред Георги Калоянчев ще бъде в петък (21 декември) от 12.00 ч. в Сатиричния театър.

1 comment for “Почина актьорът-легенда Георги Калоянчев

  1. 12/18/2012 at 16:22

    Georgi Kaloyanchev, one of Bulgaria’s most prominent and beloved actors, passed away at the age of 87 on Tuesday.

    “Loved and revered by the audience, his colleagues and friends, George Kaloyanchev will remain forever in our hearts with his bright talent and charismatic actor’s presence in theatre and cinema”, the Union of Bulgarian Actors said in a statement, circulated to the media.