Тръгват по следите на оръжията в щата – Обама пристига в градчето Нютаун

САЩ обявиха четиридневен траур, а националните знамена са свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. Тялото на 20-годишния убиец  Адам Ланза беше намерено в сградата на училището. До него са открити 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”, въпреки възрастта на убиеца и контролът, който властите декларират, че осъщестяват. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля.  Всичките оръжия са законни. Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

САЩ обявиха четиридневен траур, а националните знамена са свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. Тялото на 20-годишния убиец Адам Ланза беше намерено в сградата на училището. До него са открити 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”, въпреки възрастта на убиеца и контролът, който властите декларират, че осъщестяват. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля. Всичките оръжия са законни. Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

16 декември 2012г. Докато екипът на президента Барак Обама подготвя посещението му днес в 27-хилядното градче Нютаун, за да се отдаде почит на загиналите в масовото убийство в началното училище в града, по време на обявения 4-дневен национален траур за убитите, то федералните агенти са планирани посещения на десетки оръжейни магазини и стрелбища в целия щат Кънектикът, като се надяват да хвърлят повече светлина върху живота на убиеца Адам Ланза. Това пише “Стар Трибюн” в днешното си издание.

Кънектикът (Connecticut) има население от 3 501 252 жители (2008). В щата са родени известни личности, като писателите търсещи правата на хората Хариет Бичър Стоу и Марк Твен, както и Президента Джордж Буш – младши. Вижте по-долу интересни подробности за тези изявени американци, както и за оръжейните лобита на САЩ.

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна днес в Кънектикът, за да участва в траура за 20-те деца, убити в петък, предаде Ройтерс. В специално обръщение президентът се обяви за приемането на ефикасни мерки за предотвратяване в бъдеще на масови убийства на хора с огнестрелно оръжие.
“Трябва заедно да се съберем и да приемем конструктивни мерки, за да се предотвратят подобни трагедии, това не трябва да зависи от политиците” – цитира “Вашингтон Пост” думите на Обама.

Днешната статия на Стар Трибюн продължава с въпросите: Защо майка му, която е заможна разведена майка  е поддържала толкова високо ниво на оръжия в къщата? Какъв опит е имал убиецът Адам Ланза с тези пушки? И преди всичко, какво го е накарало да стреля и да убие само за минути 20 деца, заедно с 6 възрастните, всичките жертви застреляни с пушка, простреляни повече от веднъж?

Всичките 6 възрастни убити в училището са жени, а от 20 деца на възраст 6-7 години, 8 са момченца и 12 са момиченца. Родителите са идентифицирали децата си чрез снимки, а не с посещение на моргата, за да бъдат пощадени от шока при вида на техните дечица, каза главният щатски медицински експерт д-р Х. Уейн Карвър, цитиран от Стар Трибюн.

Вече станаха известни ужасни подробности за последните мигове на невинно загиналите, след като властите обявиха техните имена и възраст. Между които Ана Маркес Грийн, малко момиче, което току-що се преместило в Нютаун от Канада и Виктория Сото, 27-годишният учителка, която е починала, докато се опитвала да скрие своите ученици.

Трагедията е потопила Нютаун в траур и добави нов черен щрих на мрачната карта на градовете, където масови разстрели през последните години успяха да възродят националния дебат за контрола върху оръжията, но които доведоха до малки промени, пише Стар Трибюн.

В епископална църква на “Св. Йоан”, 54-годишната Дона Денър, която е учител в начално училище, чиято класна стая била заключена след стрелбата, каза, че се “чувства по същия начин, както след 11 септември 2001г., но не е сигурна дали това се отнася за останалата част от народа”.

“”Животът продължава, но не е едно и също за останалата част от страната – за хората които трябва да се погрижат за ежедневните си проблеми това е просто поредната новина за тях?”

Бащата на стрелеца, Питър Ланза направи изявление в събота, свързано с мъката на собственото си семейство, цитирано Стар Трибюн, в което се казва: “Нашето семейство скърби заедно с всички онези, които са били засегнати от тази огромна трагедия. Ние сме в състояние на неверие и се опитваме да намерим отговори. Ние също се питаме защо …”

ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ НА КЪНЕКТИКЪТ

Писателката, учителка и майка на 7 деца, една от най-известните жени в Америка Хариет Бичър Стоу, автор на добре известната книга и бестселър “Чичо Томовата колиба” (1851-52). Робството е жестоко, според Стоу, защото разделя семействата и така прекъсва естествените връзки между родители и деца и – преди всичко – защото противоречи на християнското учение.

Друго “водещо перо” в Американската история също е родено в Кънектикът – Марк Твен (литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс, 1835-1910), 6-тото от 7-те деца в семейството муВ началото на 20 век журналистът, редактор и писател, професор от Оксфорд Марк Твен е смятан за „най-големият американски хуморист на своето време“. Твен започва кариерата си с лека, хумористична поезия, но впоследствие става хроникьор на суетите, лицемерието и убийствата на човек. Първият голям литературен успех за Марк Твен идва е разказа „Знаменитата скачаща жаба от окръг Калаверас“, излязъл в нюйоркския седмичник Сатърди Прес на 18 ноември 1865г. През 1867 г. като репортер в Сан Франциско Марк Твен пътува до Европа и пише поредица писма, които по-късно издава като “Глупаци в чужбина” (1869), в която са осмени и американците, и европейците с типичните им предубеждения едни към други. По-късно, точно по време на 17-годишния си престой в Хартфорд, столицатана щата Кънектикът (1874-1891) Твен създава и публикува най-известните си произведения, сред които „Приключенията на Том Сойер“ („The Adventures of Tom Sawyer“, 1876), „Принцът и просякът“ („The Prince and the Pauper“, 1881), „Животът по Мисисипи“ („Life on the Mississippi“, 1883), „Приключенията на Хъкълбери Фин“ („Adventures of Huckleberry Finn“, 1884) и “Един янки в двора на крал Артур” („A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court“, 1889). Твен е очарован от науката и научните изследвания и става близък приятел на изобретателите Никола Тесла и Томас Едисон. В свое есе писателят твърди, че “марк твен” е терминът, с който моряците оповестяват безопасната дълбочина. Тази, която Твен косвено търси в живота, за да покаже в своите произведения.

В щата Кънектикът е роден и Президента Джордж У. Буш (2001-2009), който е в Белия дом по времето на няколко масови убийства в учебни заведения в САЩ, за някои от тях ви показахме статистика: … и пак същото за живите от години. Преди да застъпи във Вашингтон, Буш е Губернатор на щата Тексас, а пък брат му Джеб на Флорида. Като губернатор Буш успешно спонсорира законодателството за закононарушителната реформа, увеличава финансирането на образованието, налага по-високи стандарти за училищата, реформира правосъдната система, разширява правителствения капитал и подкрепя религиозните организации, осигуряващи социални услуги за образованието и превенцията на алкохола и наркотиците както и намаляване на домашното насилие. Под негово ръководство Тексас екзекутира рекордните 152 затворника. През 2000 г. Буш печели президентските избори, като получава 271 срещу 266 електорални гласа, но въпреки това той загубва народния вот с почти половин милион гласа правейки го по този начин първият президент, който е избран без да получи болшинството от народните гласове от Бенджамин Харисън насам през 1888 г. И по “оръжейна” причина на президентските избори през 2000 г. демократът Ал Гор загуби вота в родния си щат Тенеси, където победи Джордж Буш-младши, който не възнамеряваше да налага каквито и да е ограничения върху “оръжейните права” на американците. А с победа там Гор влизаше в Белия дом. През 2004г. Буш е преизбран, като печели категорично мнозинство при народния вот ставайки по този начин първият президент сторил това от 1988 г. насам. Джордж Буш търсеше оръжията за масово поразяване в Ирак, които и така не намери, но остави възможността оръжията в собствената си държава да попадат и в ръцете на масови убийци. През периода 1994-2004 г. в САЩ действаше забрана върху бойното оръжие, включително за автомата AR-15, който произвежда 50-60 изстрела в минута. Какъвто бе използван от Джеймс Холмс при касапницата от 20 юли т.г. в киносалона на американския град Аурора, където Холмс без повод откри огън, уби 12 и рани 58 души.

ОРЪЖЕЙНОТО ЛОБИ НА САЩ 

В оръжейното лоби влизат няколко организации, обединяващи както любители, така и производители на оръжия. От тях най-мощни са две. Създадената още през 1871г. Национална асоциация на стрелците (NRA – National Rifle Association). И организацията с над 300,000 членове пълнолетни гласоподаватели “Собствениците на оръжия в Америка” (Gun Owners of America), чийто изпълнителен директор Лари Прат каза след трагедията в Кънектикът, че “има кръв по ръцете на защитниците на контрола на оръжията” и обвини властите в това, че “не разрешават учителите и служещите в училищата да носят оръжие, за да могат да спрат всеки, който се опита да да внесе и използва оръжие в учебните заведения”: вижте оригиналите: Gun Owners of America: Gun control advocates “have the blood of little children on their hands”, както и този: Executive Director of Gun Owners of America Says Armed Teachers Would Have Stopped Newtown Shooting.

Водеща е първата, която обединява 1 млн. притежатели на оръжия. Тя се издържа от членски внос и дарения, сътрудничи с армията и институциите. Само през 2011 г. тя е похарчила 2.6 млн. долара, за да прокарва в Конгреса интересите на членовете си. И ако в САЩ няма забрана за притежаване или носене на оръжия, ако правилата за притежаването и употребата им са толкова хлабави, това се дължи именно на тези организации. Те са толкова мощни, че с тях се съобразяват конгресмени и политици на щатско и федерално ниво. Публична тайна е, че те съставят списъци на кандидатите за президенти, за конгресмени и губернатори. Онези, които се обявяват срещу свободното притежаване и търговията с оръжията, попадат в черния списък и съответно губят изборите. Точно по тази причина вероятно и сегашният американски президент Барак Обама говори за затягане само на правилата, но не и за промяна на законите за оръжията, въпреки масовите убийства.

Авторитетното американско издание “Вашингтон пост” посочи през август 2012г.,  статистика от 2003 г. (Президент по това време е Джордж Буш – младши) на Световната здравна организация (СЗО) за смъртността от огнестрелни оръжия в 23 индустриално развити държави. 83% от смъртните случаи се падат на САЩ. Още по-зловеща е разбивката по категориите жертви. 87% от загиналите са деца до и под 14-годишна възраст и 86% са жени. В сравнение с развитите страни в Европа САЩ очевидно е “държава с необичайно високо насилие”, гласи едно от последните проучвания на американския университет “Дюк”, цитирано от “Хъфингтън пост”. Водещият Бил Мойерс от телевизия Пи Би Ес констатира, че в САЩ от огнестрелни оръжия са загинали много повече американци, отколкото във всички войни на Америка, взети заедно. Представлявайки само 4% от световното население, американците притежават 42% от 644-те милиона лични огнестрелни оръжия по света, гласи друга статистика, на която се позовава изданието. Италианският в. “Република” добавя, че смъртните случаи от огнестрелно оръжие в САЩ са 20 пъти повече в сравнение с другите развити държави.

Втора поправка на конституцията на САЩ (Second Amendment to the United States Constitutionгласи: “Доколкото една добре организирана милиция е необходима за сигурността на свободната държава, правото на народа да притежава и да носи оръжие не трябва да бъде нарушавано”. И макар тази поправка да е приета преди няколко епохи (през 1791 г.), оръжейните привърженици винаги я пускат в оборот. Те твърдят, че всеки пълнолетен американец има право да държи в къщата си или да носи оръжие, за да се защити от престъпник, който може да бъде обезвреден или ликвидиран преди появата на полицията, да се защити също от змия, койот или мечка гризли. За тях това е свято право на лична безопасност.

КАКВО МИСЛИ АМЕРИКАНЕЦА ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕТО СИ И КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ МАСОВИТЕ УБИЙСТВА С ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ?

Само в трите дни веднага след трагедията на 20 юли 2012г. в киносалона на американския град Аурора, където Джеймс Холмс без повод откри огън, уби 12 и рани 58 душис, с цели 43% са нараснали молбите в службата за проверка за криминалното минало – задължителна процедура за придобиване на лично оръжие. Анкета на авторитетния Пю рисърч сентър (Pew Research Center) тогава показа, че 67% от допитаните възприемат инцидента в Колорадо като изолиран акт на човек с проблеми, а не като доказателство за по-дълбок обществен проблем. Допитване на “Галъп” от ноември 2011г. показа, че 73% от жителите на САЩ се обявяват срещу ограничения за свободно притежаване на оръжия – най-високият показател в дебата за личното оръжие през последните 40 години. 53% пък са срещу по-строги мерки за продажба и притежаване на автоматично и бойно оръжие. Брайън Кларк, собственик на оръжеен магазин в Мичиган, разказа тогава как след избирането на Обама за президент американците се втурнали да изкупуват пистолети, автомати и боеприпаси, опасявайки се от негативното му отношение към свободната търговия, изразено по време на предизборната му кампания, цитиран от в-к Сега.

“Помня, че една жена ни учуди с това, че купи толкова много патрони, колкото не би могла да изстреля през целия си живот”. 

Не става ясно дали войнствено-настроената дама е родител и дали е губила някой в живота си, както и майката на убиеца от Кънектикът, която го учила да стреля!