Траур за убитите в Кънектикът … и пак същото за живите от години

САЩ обявиха четиридневен траур, а националните знамена са свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. Тялото на 20-годишния убиец  Адам Ланза беше намерено в сградата на училището. До него са открити 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”, въпреки възрастта на убиеца и контролът, който властите декларират, че осъщестяват. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля.  Всичките оръжия са законни. Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

САЩ обявиха четиридневен траур, а националните знамена са свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. Тялото на 20-годишния убиец Адам Ланза беше намерено в сградата на училището. До него са открити 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”, въпреки възрастта на убиеца и контролът, който властите декларират, че осъщестяват. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля. Всичките оръжия са законни. Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

Ще измие ли 4-дневният траур кръвта от лицата на многогодишно-безразличните политици?

САЩ обявиха 4-дневен траур, а националните знамена са свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище

Американската нация е най-въоръжената в света

2-та поправка на най-висшия закон – Американската конституция гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие

Ако не си навършил 21 години НЕ можеш да си купиш алкохол и цигари, НО можеш оръжие и марихуана, както и да отидеш на война

В изявлението си след трагедията президентът Обама не се произнесе категорично против свободното притежаване на лично оръжие, въпреки че се просълзи 

ВИЖТЕ ВИДЕО

15 декември 2012г. САЩ обявиха четиридневен траур, а националните знамена са свалени наполовина, заради трагедията в щата Кънектикът, където бяха убити 26 души, включително 20 деца, от 20-годишен олигофрен при пореден инцидент със стрелба в американско училище. 18 от децата са починали на място, а другите две са издъхнали в болницата, като загиналите малчугани са 6-7 годишна възраст. Първите снимки и имената вече бяха публикувани – вижте тук: First pictures of children killed in massacre released

Властите са идентифицирали всички жертви, а телата на децата са били изнесени от сградата на училището още през нощта, като родителите им са получили официално потвърждение за смъртта им.

„ Гледката беше трагична и съкрушителна… абсолютно ужасяваща! Детективите ни работиха цяла нощ. Рано тази сутрин разпознахме всички жертви,”  заяви пред американските медии говорителят на полицията в Кънектикът Пол Ванс.

“Казах на децата да бъдат абсолютно тихи, защото много ме беше страх да не влезе при нас. Казах им, че са дошли лоши хора и трябва да изчакаме да дойдат добрите и да ни изведат,” разказва преживяното Кейтлинг Ройг, една от учителките в съседен клас в „Санди хук”. „Сложихме ръцете на раменете на детето пред нас, учителката хвана първия за ръката и така ни изведе,” споделя ученичката Ела. ФОТО: www.shockmansion.com

Автор на кървавата идилия в началното училище “Санди Хук” в малкия град Нютаун бе само 20-годишният Адам Ланза, син на учителка, който отне и собствения си живот. Майката на Адам, която работи в същото училище, е открита мъртва в дома си, убита от собствения си син. Адам и майка му живеели в богат квартал на Нютаун – 27-хилядно градче на около 50 мили североизточно от Ню Йорк. Неговата леля разказала, че Адам и по-големият му брат Райън бил отгледани от грижовни родители, които се развели през 2008 г. Райън е посочил, че не поддържал връзка с Адам от 2010 г. Бащата работи в компанията “Дженеръл електрик”, но не е ясно дали самият Адам е работел.

Именно желанието да отмъсти на родителите си заради семейните вражди е подтикнало хладнокръвният 20-годишен убиец от Кънектикът да извърши отвратителното си дело, според първите анализи на мотивите за тежкото престъпление.

Тялото на Адам Ланза беше намерено в сградата на училището.

До него са открити оръжията 9-милиметров „Глог” и втори пистолет „Зиг Зауер”. В автомобила си е имал и автомат „Бушмастър”. Майката на убиеца, загинала също от неговите куршуми, сама го е учила да стреля.  Всичките оръжия са законни, съобразно местното законодателство в щата Кънектикът, като в повечето щати е и доста освободено, за да се открият места, където дори малолетни могат да си купят пистолет по напълно законен начин. Приблизително половината щати имат закони, които позволяват на собствениците на огнестрелни оръжия свободно да го носят дори на определени публични места, като повечето от тях позволят на хората да го използват в смъртоносна самозащита при заплаха, дори в когато няма насочено оръжие насреща.

Статистика на Си Ен Ен сочи, че над 45% от американските домакинства притежават над 270 млн. лични оръжия, което превръща Америка в най-въоръжената нация в света. Само през 2010 г. има над 30 000 смъртни случая, причинени от огнестрелни оръжия. Американската конституция си остава непроменена от над 200 години, като Втората поправка в нея гарантира сигурността на свободната страна, защитавайки правото на обикновенния гражданин да притежава оръжие.

Смъртоносните престрелки, превърнали се в запазена марка на Америка, изглежда не провокират властите да предприемат нови мерки за намаляване на щетите, а страната остава все така въоръжена, коментират авторите на анализа на Си Ен Ен.

В изявлението си след трагедията президентът Обама също не се произнесе категорично против свободното притежаване на лично оръжие. Въпреки че се просълзи от случилото се, държавният глава каза само, че трябва да се предприемат мерки, за да не се повтарят в бъдеще подобни инциденти. вижте Президента Обама и чуйте детенце от училището:

Казах на децата да бъдат абсолютно тихи, защото много ме беше страх да не влезе при нас. Казах им, че са дошли лоши хора и трябва да изчакаме да дойдат добрите и да ни изведат,” разказва преживяното Кейтлинг Ройг, една от учителките в съседен клас в „Санди хук”. „Сложихме ръцете на раменете на детето пред нас, учителката хвана първия за ръката и така ни изведе,” споделя ученичката Ела.

Разследващите органи на власта се опитват да разберат всичко за Ланза, но до този момент властите не са говорили официално публично за възможен мотив. Според живи свидетели стрелецът е мълчал и е убивал деца и други в училището. Като е стрелял в тях по няколко пъти, по данни на аутпсиращият екип, цитиран от Си Ен Ен. ‘Why? Why?’: 26 dead in elementary school massacre

Няма по-долно нещо от това да се убиват деца! Как така в

1612_parker_sp.ashx.jpg

 Америка, “световният арбитър”  полудяват хората и могат да достигнат до дъното на човешкото съзнание? Ако се е случило “случайно” и веднъж – ОК! Но наистина става система, която поставя “системата” на дъното на човешкото мислене и съществуване. Защо така грубо и глобални заключения – ето защо.

Ако не си навършил 21 години НЕ можеш да си купиш алкохол и цигари, НО можеш оръжие и марихуана, както и да отидеш на война

Мащабът на последната трагедия в САЩ е потресаващ и ужасаващото нападение се нареди на 2-ро място в черната класация на инцидентите, свързани със стрелба в американски учебни заведения, където се убиват млади абсолютно невинни хора.

С повече жертви е единствено масовото убийство в университета „Вирджиния тех” през 2007 г., когато бяха убити 33 души.

През последните години много американски учебни заведения, където се гради бъдещето на нацията бяха почернени при въоръжени нападения, превърнали се в „запазена марка” за страната. Въпреки деийствията за сигурност на властите инцидентите от подобен характер продължават, взимайки ежегодно десетки жертви сред подрастващите американци, и запечатвайки толкова грозни сцени и страх до смърт в съзнанието на бъдещети данъкоплатци. И всичко това е публично, но в същото време много лично, защото докосва до болка сърцата на основата на едно общество – семейството! Неговите родители и дечицата.

Ще ви дадем само няколко примера само за последните 5 години. Как е възможно подобни трагедии дори да се повторят, камо ли да станат “система” през 21 век в едно, имащо претенции за елит и развито общество?

От кое има повече смисъл? Да се правят краткосрочни всенардони траури за почитане на жертвите, след дългосрочни повторения на гнусни нападения? Или да се вземат генерални мерки, ако не в началото, поне след повторението на едно така трагично, и така рефлектиращо извращение с поколението? Нещо като българската поговорка “след дъжд качулка”, “преведена” на американски “след кръв бърсалка”.

След години проливен дъжд – вадиме чадъра … почти удавили се …

Преди да ви ги покажем, ще припомним, според нас, кога започна всичко, не чак толкова отдавна, само преди 12 години, когато при фрапираща престрелка в гимназия в Колорадо през 1999 г., 13 души станаха жертви на въоръжените нападатели.

– На 2 октомври 2006 г. в училището Никел Майнс, Пенсилвания, мъж взима най-малко 11 момиченца за заложници. Нападателят Чарлс Робърт убива пет от тях като други 6 са ранени. Малко след това той се самоубива. След инцидента училището е затворено.

– На 21 август 2008 г. 15-годишният Джамар Силър влиза в училище, насочвайки се към Раян МакДоналд, който спокойно обядва. Двамата имали стара вража. В следващия момент Силър прострелва смъртоносно съученика си. Нападателят е арестуван и задържан под стража. Когато става на 18, Силър получава 30 години затвор.

– На 15 септември 2009г. в гимназията Корал Гейбълс при “латино-свада” 17-годишният Джесъс Родригес пробожда смъртоносно своя връстник Хуан Карлос Ривер по време на сбиване. Училището е затворено след инцидента.

– На 5 януари 2011г. в гимназията Милард Саут, Небраска,17-годишният Робърт Бътлър открива стрелба срещу директора Къртис Кейс и зам-директора Вики Каспър. След инцидента, Милард се самоубива, а г-н Каспър умира по-късно в болница.

– По-рано тази година, на 27 февруари, в гимназията Шардън в Охайо 16-годишният Даниел Пармертър е убит и други 4 са ранени, след като 17-годишният Ти Джей Лейн открива стрелба. Една е от жертвите почива вследствие на раните си, а при другата настъпва мозъчна смърт.

Целият свят е шокиран от поредното кърваво извращение в училище в САЩ.

Българският президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до американския си колега, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Барак Обама, информират и от правителствената пресслужба. В нея Борисов изразява „дълбоката си покруса от новината за поредния акт на чудовищно насилие”.

Европейски лидери, присъединявайки се към хората от целия континент, изразиха ужаса си от нападението и поднесоха най-искрени съболезнования, съобщава Ройтерс.

От името на ЕС съболезнования до близките на жертвите, президента и народа на САЩ изказаха шефката на дипломацията Катрин Аштън и председателят на ЕК Жозе Барозу.

В открито писмо до Барак Обама френският президент Франсоа Оланд заяви, че е шокиран от случилото се и че изказва дълбоко съжаление от този акт на неописуемо насилие, довел до толкова много жертви.

Британският премиер Дейвид Камерън каза в своя декларация, че “мислите му са с наранените и онези, които са изгубили свои любими същества”.

Към изпратилите съболезнователни писма за скандалните убийства се присъединиха още главният секретар на ООН Бан Ки-мун, както и кралица Елизабет Втора.

ПУБЛИКАЦИИ:

The children killed by school massacre madman Adam Lanza were 6 and 7 years old; all 20 were shot more than once

Each Child Killed in Newtown Massacre Shot More Than Once

1 comment for “Траур за убитите в Кънектикът … и пак същото за живите от години