Живеем по-дълго, но болни – кой печели?

Kолко хапчета взима на ден един възрастен човек? Рецепрочно, млад човек. Виждали сте пълните прозрачни кутиийки с дневни надписи или евтина салфетка на нощното шкафче с разноцветни таблетки, които понякога дори недостигат. Разхвърляни празни блистери по масата. Ами за една година? Ами ако му удължим живота с още 10 години?

Kолко хапчета взима на ден един възрастен човек? Рецепрочно, млад човек. Виждали сте пълните прозрачни кутиийки с дневни надписи или евтина салфетка на нощното шкафче с разноцветни таблетки, които понякога дори недостигат. Разхвърляни празни блистери по масата. Ами за една година? Ами ако му удължим живота с още 10 години?

Дали  има по-добра формула за дългосрочни печалби на фармацевтичните компании с помощта на финансови компании и правителства?

“През последните 20 години продължителността на живота се е увеличила с 5 години, но само 4 от тях са в добро здраве”

Продължава растежа на здравната помощ в световен мащаб с публично и частно финансиране 

14 Декември 2012г. Хората днес живеят със средно 10 години по-дълго, отколкото през 1970 г., но се борят по-продължително време с тежки заболявания, се казва доклад, изготвен въз основа на резултатите от широкомащабно изследване на Университета в Сиатъл “IHME | Institute for Health Metrics and Evaluation“, цитиран днес и в публикация на Агенция РОЙТЕРС.

Значително увеличение през последните три години има на заболяванията от рак и засегнатите от хронични болести на определена възраст, свързана със стареенето и намаляването на преждевременната смъртност.

Човек нормално си задава въпроса ЗАЩО И КОЙ ПЕЧЕЛИ? Ние бихме отговорили с въпрос, дали е възможно да има по-добра формула за дългосрочни печалби на фармацевтичните компании с помощта на финансови компании и правителства? Всичко в “името на спасяването на човечеството” … и на контрола. Има една стара българска улична поговорка, че “болен на легло се обработва”. Има и друга “по-добре здрав, богат и силно независим, отколкото беден, болен и удобно манипулиран”.

Например, пресметнете колко хапчета взима на ден един възрастен човек? Рецепрочно, млад човек. Виждали сте пълните прозрачни кутиийки с дневни надписи или евтина салфетка на нощното шкафче с разноцветни таблетки, които понякога дори недостигат. Разхвърляни празни блистери по масата. Ами за една година? Ами ако му удължим живота с още 10 години? Гадничко звучи, но математиката си е математематика, и винаги е била основна в бизнеса! Ще кажете “ами пенсия му се плаща”. Ок. Но тя е заработена и изплатена в данъци и осигуровки от него през целия му живот, и сега си получава сумата обратно, и то на “порции”. Ще кажете “социална пенсия”. Ок. Но тя винаги е била заложена в бюджета на всяко правителство и е завеисила само от управляващите, съобразено с това, какво са “прибрали” от компаниите и от народа. Включително и фармацевтичните компании, чиито печалби се увеличават, една от малкото индустрии, която не бе засегната от “кризата”. А цените на лекарствата – и те “нагоре”. Ще добавим и застрахователните компании, където премиите, които плащат клиентите се завишават доста силно със завишаването на възрастта.

Ще кажете “защо намесвате държавата“? Защото и тя помага фармацевтичните компании повече да печелят. Как? Първо, социално, грижи се за народа, за да може по-дълго време да си купува лекарства. Второ, материално, освобождава фармацевтичните компании от данъци, като ги намалява (“tax breaks”). Например, корпоративният данък върху печалбата в САЩ се движи около 35%, но фармацевтичните компании плащат повече от 6 пъти по-малко, или само 5.6%. В класацията на РОЙТЕРС за “Топ-днъкоплатци” на САЩ чак на 15 място е първата фармацевтична компания, с разлика в пъти спрямо предидущите. Да не пропускаме и това, че печалбите във външни филиали на фирмите не се облагат с данък, като точно тази 15-та компания отчита печалби навън. Съвсем отделно от продажбите пък държавата финансира с милиарди долари (напр. над 30 милиарда за 5 години през април 2011г.) изследвания и разработки на лекарства. Отделно се позволява 20% отбивка от данъка за “квалифицирани изследвания” (Research and Experimentation Tax Credit for “qualified research expenses” – виж: 10 Big Corporate Tax Breaks, and Who Benefits). Според медията БЛУМБЕРГ, фармацевтичните компании Pfizer, Eli Lilly, and Forest Laboratories спасяват палщане на такси в САЩ с обявяване на печалби в други държави. Но, и колкото повече се продава, толкова повече данъци се събират, защото процента е постоянен. Парата се върти между големите – бизнес и държава. Ето и една публикация на Ню Йорк Таймс: To Overhaul the Corporate Tax Code, Start With Drug Companies …

Физическото състояние на индивида, и то определя в голяма степен психическите възприятия на същия. Не мина и ден, когато в предишната публикация ви разказахме колко от рано вече се сещат и грижат за бъдещето и в: България – децата вече по-рано се угояват, опростяват и алкохолизират.

За да допълним картинката, преди да покажем резултатите от днешната публикация на изследванията, ще си позволим да добавим друга/о, пак на същият университет, пак днес, който публикува доклад за финансирането на здравеопазването в световен мащаб за 2011 г, и който ясно показва продължаването на растежа на здравната помощ и предлага цялостен поглед върху тенденциите в публично и частното й финансиране с предварителни изчисления за финансиране на здравеопазването през последните години. Докладът показва, че помощта за развитие за здраве (DAH) продължава да расте, въпреки рецесията. Изследването също така показва, устойчивият силен растеж на разходите за здравеопазване, както и продължаващите ефекти от DAH върху разходите за здраве от страна на правителствата. За да актуализират оценките си от предишни години, учените от Сиатъл използват данни от 2010 г. и 2011 г.. Те включват предварителни финансови отчети и на базирани в САЩ неправителствени организации, както и данни за проекти, предназначени за целите на Световната банка.

Да се върнем на широкомащабното изследване на Университета в Сиатъл за продължиелността на живота и здравето.

За 40 години, от 1970 до 2010 г. продължителността на живота се е увеличила с 11,1 години за мъжете и с 12,1 години за жените по света, продължава изследването, обхванало 187 страни.

Макар да живеят по-дълго, хората не са непременно в добро здраве, тъй като броят на онези, които са засегнати от рак, сърдечносъдови болести и диабет, е нараснал.

През последните 20 години продължителността на живота се е увеличила с 5 години, но само 4 от тях са в добро здраве, заяви ученият Джош Соломон от Харвардския институт за обществено здравеопазване.

Случаите на рак, сърдечносъдови болести и диабет бяха “виновни” за половината от смъртните случаи през 1990 г., а днес – за две трети от тях.

Заболяванията от рак са се увеличили с 38 процента между 1990 и 2010 г., нараствайки от 5,8 милиона на 8 милиона, докато смъртните случаи, дължащи се на недохранване, заразни болести и проблеми, свързани с бременност и раждане, през същия период са намалели.

В доклада се посочва също, че са намалели хроничните заболявания, като психични смущения, и мускулно-скелетните увреждания.

Със стареенето и намаляването на преждевременната смъртност броят на хората, засегнати от хронични болести на определена възраст, се увеличава, поясни един от ръководителите на изследването Кристофър Мъри от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Сред окуражаващите резултати е 60-процентното понижаване на смъртните случаи – от 16,4 милиона през 1970 г. на 6,8 милиона през 2010 г., сред децата под 5-годишна възраст вследствие на намаляване на недохранването. Ситуацията обаче остава тревожна в африканските райони, южно от Сахара, където продължителността на живота на мъжете е намаляла с 1,3 години, а тази на жените – с 0,8 години през последните 40 години в резултат най-вече на пандемията от СПИН.

Най-малка продължителност на живота имат жителите на Хаити – 32,5 години за мъжете и 43,6 години за жените, а най-голяма японките – 85,9 години. Широкомащабното изследване е извършено от 480 учени от 302 институции в 50 държави.