Бившата изгора на Бойко – най-влиятелната българка, според Форбс

 

Цветелина Бориславова – собственик на Българо-американската кредитна банка е бивша приятелка на премиера Бойко Борисов.

Цветелина Бориславова – собственик на Българо-американската кредитна банка и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов, оглави класацията за най-влиятелните жени в България на списание „Forbes Bulgaria

11 декември 2012г. Цветелина Бориславова – собственик на Българо-американската кредитна банка и бивша приятелка на премиера Бойко Борисов, оглави класацията за най-влиятелните жени в България на списание „Forbes Bulgaria“, която бе публикувана на уебсайта вчера.

Списъкът включва 25-те дами, които според изданието имат най-голямо значение за България към момента на обявяването му.

Дамите са оценени по същите критерии, които „Forbes“ от много години използва за съставянето на своите класации за най-влиятелните хора в света: върху колко души съответната личност има власт; какви финансови ресурси контролира; в кои сфери са тези ресурси; колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България.

Оценено е влиянието независимо дали според списанието то е полезно, или вредно за обществото.

На второ място в класацията се подрежда еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева.

Трета е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е с най-високо доверие сред министрите.

Тя получи и награда в категория „Политика“ в конкурса „Жена на годината“, организиран от списание „Грация“.

Призът беше присъден на Павлова за проявен професионализъм, лидерски умения и доказана способност да управлява – със стил, елегантност и интуиция, за изключителната отдаденост и ефективност в работата й, посочиха от „Грация“.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е четвърта в класацията на „Forbes Bulgaria“, пета и шеста съответно са преседателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

След тях, на седмо място, се нарежда Менда Стоянова – заместник-председател на НС и председател на парламентарната бюджетна комисия.

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова заема осмото място, а след нея е ръководителят на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова.

На десето място е изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова.

Пълният списък с 25-те най-влиятелни българки е публикуван в специално издание на „Forbes Bulgaria“ – „Форбс Уоман“.

Цветелина Бориславова Карагьозова е родена на 27 септември 1958 г. в София.

Баща й Борислав Карагьозов е служител на Първо главно управление на Държавна сигурност и работи като материално отговорно техническо лице към български посолства. Майка й – Веселина Карагьозова, е акционер в „Кемисол“ АД, Стара Загора – дружество, търгуващо с химически продукти.

До 18-годишната си възраст Цветелина Бориславова живее с родителите си в чужбина: в САЩ, Индонезия, Румъния и Испания. Завършва руска гимназия в Букурещ. В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва поради завръщането на семейството й в България. В София продължава следването си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и завършва философия, английска и испанска филология (с дипломиране в Мадрид). По същото време следва и в УНСС, специалност „Международни икономически отношения“. Като студентка започва работа в международния отдел на СУ.

След завършването на образованието си Бориславова известно време работи във външнотърговско дружество „Инко“. После отговаря за Балканите в европейската фирма СПЕА – една от първите в света компании за производство на тестово оборудване за електроника. Впоследствие работи в стопанско обединение „Гъвкави автоматизирани производствени системи“ (ГАПС). През 1989 напуска ГАПС и започва частен бизнес.

Цветелина Бориславова навлиза активно в бизнеса през 1992 г., когато с Бойко Борисов стават съсобственици на фирма „ИПОН-2“ ООД. През годините тя участва в различни фирми и стопански организации.

На 27 март 1997 г. неизвестни лица взривяват джипа на Бориславова. Метални парчета се забиват в лицето и тялото й. Тя е тежко ранена и обезобразена. Претърпява пластични операции, които й връщат предишния външен вид.

През 2005 г. Бориславова основава инвестиционното дружество „Си Ес Ай Еф“ (CSIF – Clever Synergies Investment Fund), в което притежава 99%, а останалите са на фондацията й „Credo Bonum“, създадена през 2006 г. като асоциация с нестопанска цел.

Тя е член на Управителния съвет на „Oxford Club“ – САЩ, координатор на Сдружение „Глобална България“ и председател на Надзорния съвет на „Стопанска и инвестиционна банка“ АД.

В началото на 2009 г. Бориславова продава част от дела си в СИБанк на „Novator Finance Bulgaria“ – Люксембург, собственост на исландския милиардер Тор Бьорголфсон (Thor Bjorgolfsson), което донася близо 140 млн. лв. на Бориславова. Впоследствие банката премина под контрола на белгийската КВС, а Бориславова продаде и последните си дялове в нея през декември 2010 г.

През май 2011 година Цветелина Бориславова купува 49.99% от Българо-американска кредитна банка.

Инвестира в българските зимни курорти, както и в проекти за ВЕИ.

Цветелина Бориславова е разведена. Има две дъщери – Ралица и Веселина, от брака със Стефан Абаджиев.

Владее английски, испански, румънски, руски.