Узакониха дрогата в Сиатъл – Щата Вашингтон

Бабка дърпа дрога. Това е заглавието на снимката на уебсайта www.chucklesthesane.tripod.com. В страните, където достъпната марихуана е със сравнително слабо действие, е прието цигарата да се предава по-бързо, а пушещите да си дръпват по веднъж, но силно и да задържат дима възможно най-дълго; и обратното — в страните, в които марихуаната на пазара е по-силна, цигарата се предава по-бавно, като пушачите си дръпват по няколко пъти, но по-слабо и задържат дима в дробовете си за по-късо време. Марихуана се наричат изсушените (и понякога обработени) женски (съцветия) на някои видове коноп (Cannabis). Марихуаната се употребява най-често чрез пушене, но може да се консумира сурова или да влиза в състава на различни напитки и ястия. Пушенето обикновено става под формата на самоделно свити цигари (на снимката) или в различни приспособления — лули, бонгове, наргилета. Химичните вещества, съдържащи се в марихуаната действат предимно върху психиката на човека.Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива , променя себеоценката и усещанията за пространство и време. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации, предимно при хора, които имат опит.Според употребяващите, „тревата“ има успокояващо действие и им помага да се справят със стреса – най-популярният проблем на нашето време. Марихуаната има значително негативно влияние върху краткосрочната памет, пречи на концентрацията, боравенето с числа, ученето, точното чувство за време и фината координация на движенията.Според изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet, марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества.

6 декември 2012г. Вашингтон влезе в историята днес, след като стана 1-ят щат в САЩ, който легализира притежанието на марихуана за възрастни и употребата за развлечение, като по този повод близо 100 потребители на “трева” се събраха да отпразнуват до фамозната кула в Сиатъл – Space Needle на фона на реге музика и мъгла от дим, съобщи Ройтерс.

Законът влезе в сила в полунощ.

Приетото решение от миналия месец като гласуване, наречено Инициатива 502, премахва наказателни санкции за всеки 21-годишен или повече, притежаващ 1 унция (28.5 грама) или по-малко марихуана за лична употребата и за развлечение.

Той също така легализира притежанието на до 16 унции (0,45 кг) на продукти с канабис,  като сладки или бисквитки – и до 72 унции (2,4 кг) на трева в течна форма.

Шофирането под влияние на канабис на обществени места, където вече е забранена консумацията на алкохол, остава незаконно.

“Ако пушиш на обществено място, то ти ще бъдеш глобен,” каза прокурорът на Сиатъл Сити Пийт Холмс по време на пресконференция в сряда. “Инициатива 502 използва алкохолният модел. Ако пиенето на обществени места не е разрешено, така и да се пуши марихуана е забранено.”

Новият закон в крайна сметка ще позволи канабис законно да се продава и облага с данъци в лицензирани магазини. Държавният Контролен Съвет за Алкохола, заедно със селско-стопанските и обществените здравни власти, имат срок до 1 декември 2013 г., за да се създаде система за контрол.

Но за сега остава престъпление да се продава, обработва или дори да имате собствени скрити запаси, въпреки че законът позволява на хората да закупят ограничено количество за лично ползване.

Между събраните около 100 души в близост до Space Needle в Сиатъл бе и 61-годишният Майк Момени, облечен в черно яке с надпис “Bad Pig”, яхнал мотоциклет, който каза, че се формира за щата Вашингтон “Cannabis туристическа асоциация” за насърчаване на туризма за пушене. Въпреки, че е пушил трева в продължение на 40 години, Момени заяви, че е “намалил дърпането, защото това го карало да яде прекалено много.”

Друг пушач със слънчеви очила и, наричащ себе си “професор Гизмо” заяви: “Победа за конопа! Ако нашите предци можеха да ни видят сега.”

Полиция не се виждаше,  докато аромата на канабис се носеше във въздуха и Боб Марли гърмеше от високоговорителите.

Решенията на Апелативния съд да се държи на закрито пушенето на трева се очаква да бъдат пренебрегнати отново по времето на по-голям празник за защитници на марихуаната, планирано за четвъртък вечер в Space Needle.

Макар да твърди, че в момента употребата на марихуана е изрично забранена до влизането в сила на инициатива 502, полицията заяви, че служители й нямат ясна представа съгласно действащите закони, като добави, че ще отнеме най-малко 30 дни, за законодателно решение, което да бъде изработено и да дава възможност на служителите да санкционират нарушителите.

Независимо дали е публична или частна, употребата на канабис противоречи на федералното законодателство,, която класифицира марихуана като незаконен наркотик.

В изявление, публикувано в сряда, САЩ прокурорът Джени Дъркан в Сиатъл повтори законната държавна позиция на американското министерство на правосъдието, която гласи, че отглеждането, продажбата или притежаването на каквото и да е количество марихуана остават федерално престъпление, независимо от всички промени в законите на щата.

Избирателите в щата Колорадо одобриха своя мярка за гласуване през ноември, подобно на Вашингтон, като отидоха и по-далеч, като позволиха на хората да отглеждат малки количества за себе си. Датата на влизане в сила на закона за Колорадо е 5 януари 2013г. И двата Щата са сред онези 18, които вече са премахнали наказателните санкции за медицинска употреба на марихуана.

Инициатива 502 на Щата Вашингтон поставя също така и нов стандарт за вредите предизвикани от марихуана по време на шофиране, подобно на стнадартите за пробите за алкохол в кръвта при шофиране в нетрезво състояние.

1 comment for “Узакониха дрогата в Сиатъл – Щата Вашингтон