България – стабилна, по-евтина и най-бедна

България и Обединеното кралство установяват дипломатически отношения през юли 1879 г.. Днес Великобритания е между 7-те най-развити капиталистически страни в света. Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, съкр. форма Обединеното кралство или Великобритания (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; United Kingdom, UK или Britain) понякога бива наричана погрешно Англия. При назначаването си като като посланик на Великобритания в България през 2011г., г-н Джонатан Гай Алън каза: „Вълнувам се, че ще бъда посланик в България. Великобритания и България трябва да работят заедно в ЕС, Нато и по много двустранни теми.” 37-годишният дипломат е един от най-младите британски посланици. Алън тогава заяви, че обмисля как може да помогне на фирми от родния си град Нотингам да развиват бизнес в България. В Брюксел на 7 ноември 2012 посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън заяви, че “ЕС трябва да последва българския пример по отношение на финансовата стабилност. За съжаление България е все още най-бедната страна членка, но тя показва много сериозна макроикономическа стабилност и завидно ниво на дълг
– от само 16%.”

Британската медия “Файненшъл таймс” дипломатично ни описа по времето на сьвместен инвестиционен форум в Лондон

“… Остров на абсолютната стабилност … под който дебне недоволство”

“… 13 поредни 3-месечия (3 години и 3 месеца) на икономически растежС един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, България е една от само 3 страни, които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната

България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниска средна заплата

“Инвеститорите са привлечени в Бьлгария от най-ниските разходи за труд в рамките на ЕС, 10-процентния плосък данък, стабилния курс на лева, който в фиксиран към еврото и все повече опитни бьлгарски експерти, които се завръщат в страната заради намаляващите работни места за тях в САЩ и Северна Европа

5 декември 2012г. Сравнете ставащото в България със ситуацията в нейните съседки – икономическа криза в Гърция, растяща безработица в части от бивша Югославия, политически смут в Румъния, и ще изплува едно изречение: „Ние сме абсолютен остров на стабилността”, казва президентът на страната Росен Плевнелиев. Това твърдение се изказва от мнозина високопоставени български представители и в него има истина.

Под повърхността на стабилност обаче дебне недоволство за състоянието на демокрацията, за това колко още трябва да се направи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и за нуждата от значителни реформи за укрепване на перспективите за растеж. България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниска средна заплата.

Шест години след приемането на България в ЕС у българите има разочарование заради разминаването между очакваните изгоди от членството и конкретните придобивки, пише британският вестник Financial Times (ФТ – FT) в статия под заглавие “Управление – политиците водят борба за излизане от сянката на Европа”. Публикацията съвпада по време с инвестиционен форум за България, организиран днес в Лондон от Българската агенция за инвестиции и вестника FT, финансиран от  програма “Конкурентоспособност”, както и с края на посещението на Премиера Бойко Борисов в САЩ, кьдето се срещна с Президента Барак Обама.

ФТ публикува обзор на ситуацията в Бьлгария и поредица статии, посветени на управлението, инвестициите, автомобилостроенето, премиера Бойко Борисов, енергетиката, икономиката като цяло, винарството, книгоиздаването и инфраструктурата.

Макар и икономиката да се сви с 5,5% в световната рецесия от 2009 г., за разлика от съседните Сърбия, Румъния и Гърция, България нямаше нужда от международен финансов спасителен план, пише ФТ. (Бел.ред. В Брюксел на 7 ноември 2012 посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън заяви, че “ЕС трябва да последва българския пример по отношение на финансовата стабилност. За съжаление България е все още най-бедната страна членка, но тя показва много сериозна макроикономическа стабилност и завидно ниво на дълг – от само 16%.” По въпроса за бюджета на ЕС през следващия бюджетен период, посланик Алън повтори позицията на Великобритания, че не е необходимо бюджетът на ЕС да се увеличава. В този смисъл, колко пари, къде, как, и какви са въздействията са въпросите, които дефинират позицията на Великобритания в дебата в Брюксел.)

От 2009г. тя е имала 13 поредни 3-месечия (3 години и 3 месеца) на икономически растеж, макар и слаб. С един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, България е една от само 3 страни заедно с Финландия и Дания, които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, пише ФТ.

С помощта на фондове на ЕС правителството успя да запази усещането за напредък въпреки бавния растеж след кризата и необходимостта от ограничаване на държавните разходи. То построи метро в София и започна изграждането на автомагистрали и модернизирането на железопътни линии. България има амбицията да стане транзитен възел в трафика между Европа и Близкия изток, но появата на високоскоростни влакове до Турция и възстановяването на превоза на товари през занемарените български пристанища по река Дунав са далечна перспектива, отбелязва дипломатично ФТ, сьорганизатор на Британско-Бьлгарската бизнес-среща в Лондон.

Въпреки скромния си старт, българската автомобилна индустрия се превръща в пример за успешно развитие в момент, когато ръстът в други сфери като недвижимите имоти и туризма е на път да спре, пише Financial times. Около 50 компании, вариращи от дъщерни фирми на международни автомобилни доставчици до дребни местни производители, дават работа на около 9 хил. души в цялата страна. Секторът е реализирал продажби за около 1 млрд. евро през 2011 г. и отговаря за близо 4% от обшия износ. Клиентите на местната автоиндустрия включват  фирми като Mercedes-Benz, BMW, Ford, Audi, Citroen, Peugeot и Renault. Автомобилните компании (контарктори-подизпьлнители за порьчки на части, а не директните производители), които работят за тези компании като доставчици, са привлечени в Бьлгария от най-ниските разходи за труд в рамките на ЕС, 10-процентния плосък данък и стабилния курс на лева, който в фиксиран към еврото, отбелязва FT. Отделно от това има все повече опитни бьлгарски експерти, които се завръщат в страната заради намаляващите работни места за тях в САЩ и Северна Европа.

/Бел. Ред. Минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден. Да и това е държава членка на ЕС.  Вьпреки всичко, то през август т.г. България попадна в Топ 10 най-предпочитаните от британците дестинации за инвестиране в имоти, превръщайки се в 8-та най-популярна дестинация за вложенията в недвижима собственост. Значение за повишаването на привлекателността на страната има и това, че по-рано през тази година бяха отменени ограниченията за купуването на имоти от граждани на ЕС. Британската компания за управление на активи с над 200-годишна история Schroders Investment Management, един световните гиганти в управлението на активи, влезе на българския макро-пазар само преди броени дни през ноември 2012 г., като ще бьде 1-та британска финансова група, предлагаща взаимни фондове в България. Тя е регистрирана в Обединеното кралство и в момента управлява активи от над 240 млрд. евро в мрежа от 34 офиса в 27 държави. В момента управлява близо 600 фонда, 154 от които са инвестиционни фондове със седалище в Люксембург. Великото Херцогство Люксембург е една от най-малките държави в света и е една от шестте страни-учредителки на Европейския съюз. Люксембург е на 1-во място по доход на глава от населението в света и холдинговите компании се радват на данъчни привилегии, като не плащат нито корпоративен данък върху дивидентите, нито пък такси и са освободени от данъци върху печалби от продажби , както и от данък източник при изплащането на дивиденти./

При управлението на известния скулптор Вежди Рашидов, когото Бойко Борисов направи министър на културата, страната за пръв път от 80-те години модернизира театри и отвори нови музеи.

Изданието отбелязва, че причините България да не е допусната в Шенген, въпреки че е изпълнила техническите критерии, се коренят в политическия, икономически и правен хаос, след падането на комунизма. “Дори и Бойко Борисов, дясноцентристки премиер, който дойде на власт с обещанието да изкорени корупцията, се затруднява да удовлетвори европейските си партньори”. ЕК редовно получава оплаквания от български граждани и чуждестранни инвеститори за правосъдното бездействие и предполагаеми съюзи с организираната престъпност на местно ниво. Търпението на Брюксел се изчерпва и заради неспособността на България да усвои изцяло щедрите регионални фондове и програми.

ФТ споменава докладът на Европейската комисия от юли, в който се посочва, че в България е имало присъди по някои важни случаи, но е имало и няколко оправдателни присъди по други знакови дела, за които “в публичното пространство е имало очаквания за осъдителни присъди”.

В специалния материал за инвестициите на ФТ се констатира, че след временния бум от 2005 до 2009 г. преките чуждестранни инвестиции в България са спаднали до нива, които “не са толкова неестествени за икономика с такъв относително малък размер”. FT изтъква, че някои западноевропейски страни – и то отдавнашни членки на ЕС – биха били щастливи да имат макроикономически показатели като тези на България. Но икономистите все още си задават въпроса как България ще се възстанови, когато европейската икономика започне да расте, пише вестникът и привежда мнението на експерт, че динамиката на възстановяване на българската икономика е далеч по-малка от статистически очакваната.

В страната не е имало масови улични демонстрации срещу строгите бюджетни икономии, макар и да са се организирали отделни протести по конкретни проблеми.

Подкрепата за правителството на премиера Бойко Борисов е спаднала от идването му на власт през 2009 г. с предизборна програма за борба с корупцията. Допитванията обаче сочат, че на парламентарните избори, които ще се произведат през юни или юли догодина, това може да се окаже първото правителство в посткомунистическата история на България, което да е преизбрано за втори мандат.

Не може да подценявате харизмата му. Рейтингът му е висок. Хората му имат доверие,” казва за бившия полицейски началник и носител на черен пояс по карате Борисов Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от ФТ.

Борисов “запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото”, пише ФТ.

Ще припомним, че само преди две седмици на 20 ноември 2012г. пак британският вестник “Файненшъл таймс” публикува материалпод заглавие “Черни колани и българска политика”, в който премиерът Бойко Борисов заяви, че като министър-председател е отменил два “големи проекта”, подкрепяни от Русия – за нефтопровода “Бургас-Александруполис” и АЕЦ “Белене”. Статията на Нийл Бъкли и Тони Барбър бе публикувана на сайта на изданието. Единият от двамата автори – Тони Барбър, споделя и личните си впечатления от срещата си с премиера Борисов. “След като днес прекарах един час с Бойко Борисов – премиера на България, съм по-убеден от всякога, че политическата кариера на Балканите не е за хората със слаби сърца”, коментира Барбър. “Борисов е широкоплещест бивш шеф на полицията и бодигард, който притежава черен колан по карате. Захватът на неговото ръкостискане е достатъчно силен, за да вдъхне увереност за неоспорима власт и да те накара да осъзнаеш, че ако беше малко по-здрав, щеше да изпиташ значителна болка.

“Като лидер на най-незаможната нация в ЕС, но и като човек, който се опитва да наследи същите строги фискални стандарти като германските, Борисов вярва това, което казва. Също като в случаите, в които ми споделя, че България се радва на пълна свобода на словото и напълно независима съдебна система”, пише още Барбър в статията на Британското издание ФТ от 20 ноември т.г.

Който и да спечели изборите догодина ще се изправи пред големи предизвикателства, за да гарантира, че България ще се възползва в пълна степен от по-значително подобряване на икономиката на ЕС и за да осигури нужния растеж за стопяване на изоставането от по-богатите членки на ЕС, допьлват от ФТ в днешната си публикация от 5 декември, по време на инвестиционния форум за България, организиран днес в Лондон от Българската агенция за инвестиции и вестника ФТ, финансиран от  програма “Конкурентоспособност”, както и с края на посещението на Премиера Бойко Борисов в САЩ, кьдето се срещна с Президента Барак Обама.

Сериозна кампания за рекламиране на инвестиционните възможности в България беше стартирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Партньори са имена като водещата бизнес медия „Файненшъл таймс” и медийна агенция “Медиа Планинг Груп” – в обединение “Файненшъл Таймс – Медиа Планинг Груп”, а финансова подкрепа се дава в рамките на Оперативна Програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика” 2007 – 2013 година.

ПРИПОМНЯМЕ: В началото на 2012 година интервю за ВВС британският премиер Дейвид Камерьн се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист на Би Би Си, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото.

“Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се панкиьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особенно ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техният пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“

1 comment for “България – стабилна, по-евтина и най-бедна