България – стабилна, по-евтина и най-бедна

България и Обединеното кралство установяват дипломатически отношения през юли 1879 г.. Днес Великобритания е между 7-те най-развити капиталистически страни в света. Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия, съкр. форма Обединеното кралство или Великобритания (The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland; United Kingdom, UK или Britain) понякога бива наричана погрешно Англия. При назначаването си като като посланик на Великобритания в България през 2011г., г-н Джонатан Гай Алън каза: „Вълнувам се, че ще бъда посланик в България. Великобритания и България трябва да работят заедно в ЕС, Нато и по много двустранни теми.” 37-годишният дипломат е един от най-младите британски посланици. Алън тогава заяви, че обмисля как може да помогне на фирми от родния си град Нотингам да развиват бизнес в България. В Брюксел на 7 ноември 2012 посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън заяви, че “ЕС трябва да последва българския пример по отношение на финансовата стабилност. За съжаление България е все още най-бедната страна членка, но тя показва много сериозна макроикономическа стабилност и завидно ниво на дълг
– от само 16%.”

Британската медия “Файненшъл таймс” дипломатично ни описа по времето на сьвместен инвестиционен форум в Лондон

“… Остров на абсолютната стабилност … под който дебне недоволство”

“… 13 поредни 3-месечия (3 години и 3 месеца) на икономически растежС един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, България е една от само 3 страни, които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната

България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниска средна заплата

“Инвеститорите са привлечени в Бьлгария от най-ниските разходи за труд в рамките на ЕС, 10-процентния плосък данък, стабилния курс на лева, който в фиксиран към еврото и все повече опитни бьлгарски експерти, които се завръщат в страната заради намаляващите работни места за тях в САЩ и Северна Европа

5 декември 2012г. Сравнете ставащото в България със ситуацията в нейните съседки – икономическа криза в Гърция, растяща безработица в части от бивша Югославия, политически смут в Румъния, и ще изплува едно изречение: „Ние сме абсолютен остров на стабилността”, казва президентът на страната Росен Плевнелиев. Това твърдение се изказва от мнозина високопоставени български представители и в него има истина.

Под повърхността на стабилност обаче дебне недоволство за състоянието на демокрацията, за това колко още трябва да се направи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и за нуждата от значителни реформи за укрепване на перспективите за растеж. България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниска средна заплата.

Шест години след приемането на България в ЕС у българите има разочарование заради разминаването между очакваните изгоди от членството и конкретните придобивки, пише британският вестник Financial Times (ФТ – FT) в статия под заглавие “Управление – политиците водят борба за излизане от сянката на Европа”. Публикацията съвпада по време с инвестиционен форум за България, организиран днес в Лондон от Българската агенция за инвестиции и вестника FT, финансиран от  програма “Конкурентоспособност”, както и с края на посещението на Премиера Бойко Борисов в САЩ, кьдето се срещна с Президента Барак Обама.

ФТ публикува обзор на ситуацията в Бьлгария и поредица статии, посветени на управлението, инвестициите, автомобилостроенето, премиера Бойко Борисов, енергетиката, икономиката като цяло, винарството, книгоиздаването и инфраструктурата.

Макар и икономиката да се сви с 5,5% в световната рецесия от 2009 г., за разлика от съседните Сърбия, Румъния и Гърция, България нямаше нужда от международен финансов спасителен план, пише ФТ. (Бел.ред. В Брюксел на 7 ноември 2012 посланикът на Великобритания в България Джонатън Алън заяви, че “ЕС трябва да последва българския пример по отношение на финансовата стабилност. За съжаление България е все още най-бедната страна членка, но тя показва много сериозна макроикономическа стабилност и завидно ниво на дълг – от само 16%.” По въпроса за бюджета на ЕС през следващия бюджетен период, посланик Алън повтори позицията на Великобритания, че не е необходимо бюджетът на ЕС да се увеличава. В този смисъл, колко пари, къде, как, и какви са въздействията са въпросите, които дефинират позицията на Великобритания в дебата в Брюксел.)

От 2009г. тя е имала 13 поредни 3-месечия (3 години и 3 месеца) на икономически растеж, макар и слаб. С един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, България е една от само 3 страни заедно с Финландия и Дания, които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, пише ФТ.

С помощта на фондове на ЕС правителството успя да запази усещането за напредък въпреки бавния растеж след кризата и необходимостта от ограничаване на държавните разходи. То построи метро в София и започна изграждането на автомагистрали и модернизирането на железопътни линии. България има амбицията да стане транзитен възел в трафика между Европа и Близкия изток, но появата на високоскоростни влакове до Турция и възстановяването на превоза на товари през занемарените български пристанища по река Дунав са далечна перспектива, отбелязва дипломатично ФТ, сьорганизатор на Британско-Бьлгарската бизнес-среща в Лондон.

Въпреки скромния си старт, българската автомобилна индустрия се превръща в пример за успешно развитие в момент, когато ръстът в други сфери като недвижимите имоти и туризма е на път да спре, пише Financial times. Около 50 компании, вариращи от дъщерни фирми на международни автомобилни доставчици до дребни местни производители, дават работа на около 9 хил. души в цялата страна. Секторът е реализирал продажби за около 1 млрд. евро през 2011 г. и отговаря за близо 4% от обшия износ. Клиентите на местната автоиндустрия включват  фирми като Mercedes-Benz, BMW, Ford, Audi, Citroen, Peugeot и Renault. Автомобилните компании (контарктори-подизпьлнители за порьчки на части, а не директните производители), които работят за тези компании като доставчици, са привлечени в Бьлгария от най-ниските разходи за труд в рамките на ЕС, 10-процентния плосък данък и стабилния курс на лева, който в фиксиран към еврото, отбелязва FT. Отделно от това има все повече опитни бьлгарски експерти, които се завръщат в страната заради намаляващите работни места за тях в САЩ и Северна Европа.

/Бел. Ред. Минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден. Да и това е държава членка на ЕС.  Вьпреки всичко, то през август т.г. България попадна в Топ 10 най-предпочитаните от британците дестинации за инвестиране в имоти, превръщайки се в 8-та най-популярна дестинация за вложенията в недвижима собственост. Значение за повишаването на привлекателността на страната има и това, че по-рано през тази година бяха отменени ограниченията за купуването на имоти от граждани на ЕС. Британската компания за управление на активи с над 200-годишна история Schroders Investment Management, един световните гиганти в управлението на активи, влезе на българския макро-пазар само преди броени дни през ноември 2012 г., като ще бьде 1-та британска финансова група, предлагаща взаимни фондове в България. Тя е регистрирана в Обединеното кралство и в момента управлява активи от над 240 млрд. евро в мрежа от 34 офиса в 27 държави. В момента управлява близо 600 фонда, 154 от които са инвестиционни фондове със седалище в Люксембург. Великото Херцогство Люксембург е една от най-малките държави в света и е една от шестте страни-учредителки на Европейския съюз. Люксембург е на 1-во място по доход на глава от населението в света и холдинговите компании се радват на данъчни привилегии, като не плащат нито корпоративен данък върху дивидентите, нито пък такси и са освободени от данъци върху печалби от продажби , както и от данък източник при изплащането на дивиденти./

При управлението на известния скулптор Вежди Рашидов, когото Бойко Борисов направи министър на културата, страната за пръв път от 80-те години модернизира театри и отвори нови музеи.

Изданието отбелязва, че причините България да не е допусната в Шенген, въпреки че е изпълнила техническите критерии, се коренят в политическия, икономически и правен хаос, след падането на комунизма. “Дори и Бойко Борисов, дясноцентристки премиер, който дойде на власт с обещанието да изкорени корупцията, се затруднява да удовлетвори европейските си партньори”. ЕК редовно получава оплаквания от български граждани и чуждестранни инвеститори за правосъдното бездействие и предполагаеми съюзи с организираната престъпност на местно ниво. Търпението на Брюксел се изчерпва и заради неспособността на България да усвои изцяло щедрите регионални фондове и програми.

ФТ споменава докладът на Европейската комисия от юли, в който се посочва, че в България е имало присъди по някои важни случаи, но е имало и няколко оправдателни присъди по други знакови дела, за които “в публичното пространство е имало очаквания за осъдителни присъди”.

В специалния материал за инвестициите на ФТ се констатира, че след временния бум от 2005 до 2009 г. преките чуждестранни инвестиции в България са спаднали до нива, които “не са толкова неестествени за икономика с такъв относително малък размер”. FT изтъква, че някои западноевропейски страни – и то отдавнашни членки на ЕС – биха били щастливи да имат макроикономически показатели като тези на България. Но икономистите все още си задават въпроса как България ще се възстанови, когато европейската икономика започне да расте, пише вестникът и привежда мнението на експерт, че динамиката на възстановяване на българската икономика е далеч по-малка от статистически очакваната.

В страната не е имало масови улични демонстрации срещу строгите бюджетни икономии, макар и да са се организирали отделни протести по конкретни проблеми.

Подкрепата за правителството на премиера Бойко Борисов е спаднала от идването му на власт през 2009 г. с предизборна програма за борба с корупцията. Допитванията обаче сочат, че на парламентарните избори, които ще се произведат през юни или юли догодина, това може да се окаже първото правителство в посткомунистическата история на България, което да е преизбрано за втори мандат.

Не може да подценявате харизмата му. Рейтингът му е висок. Хората му имат доверие,” казва за бившия полицейски началник и носител на черен пояс по карате Борисов Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от ФТ.

Борисов “запазва популярността си на фона на скептицизма в обществото”, пише ФТ.

Ще припомним, че само преди две седмици на 20 ноември 2012г. пак британският вестник “Файненшъл таймс” публикува материалпод заглавие “Черни колани и българска политика”, в който премиерът Бойко Борисов заяви, че като министър-председател е отменил два “големи проекта”, подкрепяни от Русия – за нефтопровода “Бургас-Александруполис” и АЕЦ “Белене”. Статията на Нийл Бъкли и Тони Барбър бе публикувана на сайта на изданието. Единият от двамата автори – Тони Барбър, споделя и личните си впечатления от срещата си с премиера Борисов. “След като днес прекарах един час с Бойко Борисов – премиера на България, съм по-убеден от всякога, че политическата кариера на Балканите не е за хората със слаби сърца”, коментира Барбър. “Борисов е широкоплещест бивш шеф на полицията и бодигард, който притежава черен колан по карате. Захватът на неговото ръкостискане е достатъчно силен, за да вдъхне увереност за неоспорима власт и да те накара да осъзнаеш, че ако беше малко по-здрав, щеше да изпиташ значителна болка.

“Като лидер на най-незаможната нация в ЕС, но и като човек, който се опитва да наследи същите строги фискални стандарти като германските, Борисов вярва това, което казва. Също като в случаите, в които ми споделя, че България се радва на пълна свобода на словото и напълно независима съдебна система”, пише още Барбър в статията на Британското издание ФТ от 20 ноември т.г.

Който и да спечели изборите догодина ще се изправи пред големи предизвикателства, за да гарантира, че България ще се възползва в пълна степен от по-значително подобряване на икономиката на ЕС и за да осигури нужния растеж за стопяване на изоставането от по-богатите членки на ЕС, допьлват от ФТ в днешната си публикация от 5 декември, по време на инвестиционния форум за България, организиран днес в Лондон от Българската агенция за инвестиции и вестника ФТ, финансиран от  програма “Конкурентоспособност”, както и с края на посещението на Премиера Бойко Борисов в САЩ, кьдето се срещна с Президента Барак Обама.

Сериозна кампания за рекламиране на инвестиционните възможности в България беше стартирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Партньори са имена като водещата бизнес медия „Файненшъл таймс” и медийна агенция “Медиа Планинг Груп” – в обединение “Файненшъл Таймс – Медиа Планинг Груп”, а финансова подкрепа се дава в рамките на Оперативна Програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика” 2007 – 2013 година.

ПРИПОМНЯМЕ: В началото на 2012 година интервю за ВВС британският премиер Дейвид Камерьн се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля, не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист на Би Би Си, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото.

“Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се панкиьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особенно ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техният пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“

1 comment for “България – стабилна, по-евтина и най-бедна

 1. 2012/12/11 at 1:04 PM

  DEC 11, 2012

  Financial Times: HSBC will spend $700m on a global programme to “know your customer”, as part of a humbling 26-point plan agreed with US regulators following a $1.9bn settlement over money laundering and sanctions breaches.

  U.S. Drug Enforcement Administration (DEA): HSBC HOLDINGS PLC. AND HSBC BANK USA N.A. ADMIT TO ANTI-MONEY LAUNDERING AND SANCTIONS VIOLATIONS, FORFEIT $1.256 BILLION IN DEFERRED PROSECUTION AGREEMENT

  WASHINGTON – DEA and other federal officials announced today that HSBC Holdings plc (HSBC Group) – a United Kingdom corporation headquartered in London – and HSBC Bank USA N.A. (HSBC Bank USA) (together, HSBC) – a federally chartered banking corporation headquartered in McLean, Va. – have agreed to forfeit $1.256 billion and enter into a deferred prosecution agreement with the Justice Department for HSBC’s violations of the Bank Secrecy Act (BSA), the International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) and the Trading with the Enemy Act (TWEA).

  According to court documents,
  HSBC Bank USA violated the BSA by failing to maintain an effective anti-money laundering program and to conduct appropriate due diligence on its foreign correspondent account holders.
  The HSBC Group violated IEEPA and TWEA by illegally conducting transactions on behalf of customers in Cuba, Iran, Libya, Sudan and Burma – all countries that were subject to sanctions enforced by the Office of Foreign Assets Control (OFAC) at the time of the transactions.

  The announcement was made by Lanny A. Breuer, Assistant Attorney General of the Justice Department’s Criminal Division; Loretta Lynch, U.S. Attorney for the Eastern District of New York; and John Morton, Director of U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE); DEA Special Agent in Charge Brian Crowell, along with numerous other law enforcement and regulatory partners. The New York County District Attorney’s Office worked with the Justice Department on the sanctions portion of the investigation. Treasury Undersecretary David S. Cohen and Comptroller of the Currency Thomas J. Curry also joined in today’s announcement.

  A four-count felony criminal information was filed today in federal court in the Eastern District of New York charging HSBC with willfully failing to maintain an effective anti-money laundering (AML) program, willfully failing to conduct due diligence on its foreign correspondent affiliates, violating IEEPA and violating TWEA.
  HSBC has waived federal indictment, agreed to the filing of the information, and has accepted responsibility for its criminal conduct and that of its employees.

  “HSBC is being held accountable for stunning failures of oversight – and worse – that led the bank to permit narcotics traffickers and others to launder hundreds of millions of dollars through HSBC subsidiaries, and to facilitate hundreds of millions more in transactions with sanctioned countries,” said Assistant Attorney General Breuer.
  “The record of dysfunction that prevailed at HSBC for many years was astonishing.
  Today, HSBC is paying a heavy price for its conduct, and, under the terms of today’s agreement, if the bank fails to comply with the agreement in any way, we reserve the right to fully prosecute it.”

  “Today we announce the filing of criminal charges against HSBC, one of the largest financial institutions in the world,” said U.S. Attorney Lynch.

  “HSBC’s blatant failure to implement proper anti-money laundering controls facilitated the laundering of at least $881 million in drug proceeds through the U.S. financial system.

  HSBC’s willful flouting of U.S. sanctions laws and regulations resulted in the processing of hundreds of millions of dollars in OFAC-prohibited transactions. Today’s historic agreement, which imposes the largest penalty in any BSA prosecution to date, makes it clear that all corporate citizens, no matter how large, must be held accountable for their actions.”

  “Cartels and criminal organization are fueled by money and profits,”

  said ICE Director Morton. “Without their illicit proceeds used to fund criminal activities, the lifeblood of their operations is disrupted. Thanks to the work of Homeland Security Investigations and our El Dorado Task Force, this financial institution is being held accountable for turning a blind eye to money laundering that was occurring right before their very eyes.
  HSI will continue to aggressively target financial institutions whose inactions are contributing in no small way to the devastation wrought by the international drug trade.
  There will be also a high price to pay for enabling dangerous criminal enterprises.”

  In addition to forfeiting $1.256 billion as part of its deferred prosecution agreement (DPA) with the Department of Justice, HSBC has also agreed to pay $665 million in civil penalties – $500 million to the Office of the Comptroller of the Currency (OCC) and $165 million to the Federal Reserve – for its AML program violations.
  The OCC penalty also satisfies a $500 million civil penalty of the Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).
  The bank’s $375 million settlement agreement with OFAC is satisfied by the forfeiture to the Department of Justice. The United Kingdom’s Financial Services Authority (FSA) is pursuing a separate action.

  As required by the DPA, HSBC also has committed to undertake enhanced AML and other compliance obligations and structural changes within

  its entire global operations to prevent a repeat of the conduct that led to this prosecution.

  HSBC has replaced almost all of its senior management, “clawed back” deferred compensation bonuses given to its most senior AML and compliance officers, and has agreed to partially defer bonus compensation for its most senior executives – its group general managers and group managing directors – during the period of the five-year DPA.
  In addition to these measures, HSBC has made significant changes in its management structure and AML compliance functions that increase the accountability of its most senior executives for AML compliance failures.

  The AML Investigation

  According to court documents, from 2006 to 2010, HSBC Bank USA severely understaffed its AML compliance function and failed to implement an anti-money laundering program capable of adequately monitoring suspicious transactions and activities from HSBC Group Affilliates, particularly HSBC Mexico, one of HSBC Bank USA’s largest Mexican customers.
  This included a failure to monitor billions of dollars in purchases of physical U.S. dollars, or “banknotes,” from these affiliates.
  Despite evidence of serious money laundering risks associated with doing business in Mexico, from at least 2006 to 2009, HSBC Bank USA rated Mexico as “standard” risk, its lowest AML risk category.
  As a result, HSBC Bank USA failed to monitor over $670 billion in wire transfers and over $9.4 billion in purchases of physical U.S. dollars from

  HSBC Mexico during this period, when HSBC Mexico’s own lax AML controls caused it to be the preferred financial institution for drug cartels and money launderers.

  A significant portion of the laundered drug trafficking proceeds were involved in the Black Market Peso Exchange (BMPE), a complex money laundering system that is designed to move the proceeds from the sale of illegal drugs in the United States to drug cartels outside of the United States, often in Colombia.

  According to court documents, beginning in 2008, an investigation conducted by ICE Homeland Security Investigation’s (HSI’s) El Dorado Task Force, in conjunction with the U.S. Attorney’s Office for the Eastern District of New York, identified multiple HSBC Mexico accounts associated with BMPE activity and revealed that drug traffickers were depositing hundreds of thousands of dollars in bulk U.S. currency each day into HSBC Mexico accounts.

  Since 2009, the investigation has resulted in the arrest, extradition, and conviction of numerous individuals illegally using HSBC Mexico accounts in furtherance of BMPE activity.

  As a result of HSBC Bank USA’s AML failures, at least $881 million in drug trafficking proceeds – including proceeds of drug trafficking by the Sinaloa Cartel in Mexico and the Norte del Valle Cartel in Colombia – were laundered through HSBC Bank USA.
  HSBC Group admitted it did not inform HSBC Bank USA of significant AML deficiencies at HSBC Mexico, despite knowing of these problems and their effect on the potential flow of illicit funds through HSBC Bank USA.

  The Sanctions Investigation

  According to court documents, from the mid-1990s through September 2006, HSBC Group allowed approximately $660 million in OFAC-prohibited transactions to be processed through U.S. financial institutions, including HSBC Bank USA.

  HSBC Group followed instructions from sanctioned entities such as Iran, Cuba, Sudan, Libya and Burma, to omit their names from U.S. dollar payment messages sent to HSBC Bank USA and other financial institutions located in the United States. The bank also removed information identifying the countries from U.S. dollar payment messages; deliberately used less-transparent payment messages, known as cover payments; and worked with at least one sanctioned entity to format payment messages, which prevented the bank’s filters from blocking prohibited payments.

  Specifically, beginning in the 1990s, HSBC Group affiliates worked with sanctioned entities to insert cautionary notes in payment messages including “care sanctioned country,” “do not mention our name in NY,” or “do not mention Iran.”

  HSBC Group became aware of this improper practice in 2000. In 2003, HSBC Group’s head of compliance acknowledged that amending payment messages “could provide the basis for an action against [HSBC] Group for breach of sanctions.” Notwithstanding instructions from HSBC Group Compliance to terminate this practice, HSBC Group affiliates were permitted to engage in the practice for an additional three years through the granting of dispensations to HSBC Group policy.

  Court documents show that as early as July 2001, HSBC Bank USA’s chief compliance officer confronted HSBC Group’s Head of Compliance on the issue of amending payments and was assured that “Group Compliance would not support blatant attempts to avoid sanctions, or actions which would place [HSBC Bank USA] in a potentially compromising position.” As early as July 2001, HSBC Bank USA told HSBC Group’s head of compliance that it was concerned that the use of cover payments prevented HSBC Bank USA from confirming whether the underlying transactions met OFAC requirements.

  From 2001 through 2006, HSBC Bank USA repeatedly told senior compliance officers at HSBC Group that it would not be able to properly screen sanctioned entity payments if payments were being sent using the cover method. These protests were ignored.

  “Today HSBC is being held accountable for illegal transactions made through the U.S. financial system on behalf of entities subject to U.S. economic sanctions,” said Debra Smith, Acting Assistant Director in Charge of the FBI’s Washington Field Office. “The FBI works closely with partner law enforcement agencies and federal regulators to ensure compliance with federal banking laws to promote integrity across financial institutions worldwide.”

  “Banks are the first layer of defense against money launderers and other criminal enterprises who choose to utilize our nation’s financial institutions to further their criminal activity,” said Richard Weber, Chief, Internal Revenue Service-Criminal Investigation (IRS-CI).

  “When a bank disregards the Bank Secrecy Act’s reporting requirements, it compromises that layer of defense, making it more difficult to identify, detect and deter criminal activity. In this case, HSBC became a conduit to money laundering. The IRS is proud to partner with the other law enforcement agencies and share its world-renowned financial investigative expertise in this and other complex financial investigations.”

  Manhattan District Attorney Cyrus R. Vance Jr., said, “New York is a center of international finance, and those who use our banks as a vehicle for international crime will not be tolerated. My office has entered into Deferred Prosecution Agreements with two different banks in just the past two days, and with six banks over the past four years. Sanctions enforcement is of vital importance to our national security and the integrity of our financial system. The fight against money laundering and terror financing requires global cooperation, and our joint investigations in this and other related cases highlight the importance of coordination in the enforcement of U.S. sanctions. I thank our federal counterparts for their ongoing partnership.”

  Queens County District Attorney Richard A. Brown said, “No corporate entity should ever think itself too large to escape the consequences of assisting international drug cartels. In particular, banks have a special responsibility to use appropriate due diligence in monitoring the cash transactions flowing through their financial system and identifying the sources of that money in order not to assist in criminal activity.

  By allowing such illicit transactions to occur, HSBC failed in its global responsibility to us all. Hopefully, as a result of this historical settlement,

  we have gained the attention of not only HSBC but that of every other major financial institution so that they cannot turn a blind eye to the crime of money laundering.”
  * * *

  This case was prosecuted by Money Laundering and Bank Integrity Unit Trial Attorneys Joseph Markel and Craig Timm of the Criminal Division’s Asset Forfeiture and Money Laundering Section, and Assistant U.S. Attorneys Alex Solomon and Daniel Silver of the U.S. Attorney’s Office for the Eastern District of New York.

  The AML investigation was conducted by HSI’s El Dorado Task Force, a joint task force composed of members from more than 55 law enforcement agencies in New York and New Jersey, including special agents and investigators from IRS-CI and the Queens County District Attorney’s Office, other federal agents, state and local police investigators and intelligence analysts, with the assistance of DEA’s New York Division. The sanctions investigation was conducted by the FBI’s Washington Field Office.

  The Money Laundering and Bank Integrity Unit is a corps of prosecutors with a boutique practice aimed at hardening the financial system against criminal money laundering vulnerabilities by investigating and prosecuting financial institutions and professional money launderers for violations of the anti-money laundering statutes, the Bank Secrecy Act and other related statutes.

  The Department of Justice expressed gratitude to William Ihlenfeld II, U.S. Attorney for the Northern District of West Virginia; Assistant District Attorney Garrett Lynch of the New York County District Attorney’s Office, Major Economic Crimes Bureau; the Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control; the Board of Governors of the Federal Reserve System; and the Office of the Comptroller of the Currency for their significant and valuable assistance.

  ###