България не подкрепи Палестина в Ню Йорк

Общото събрание на ООН гласува резолюция (UNGA res. 67/19) за предоставянето на Палестина на статут на “Държава Наблюдател” в Организацията на обединените нации, като същевременно изрази спешната необходимост за възобновяване на преговорите между Израел и палестинците. Резолюцията бе приета със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се, като 3 страни не участваха във вота. 3 от 5-тте страни най-важни – постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха приемането на резолюцията на Общото събрание. Франция, Русия и Китай гласуваха „за”. САЩ гласуваха „против”. Великобритания се въздържа, както и България. Другите 8 държави “против” бяха Израел, Канада, Чехия, Панама, Маршалските острови, Науру, Палау и Микронезия. ФОТО: ООН

Израелското посолството в София благодари

3 от 5-тте страни най-важни – постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха „за” косвеното признаване на Държавата Палестина

Израел: „Ние изгубихме Европа”

Аарец: “Израел е оставен без никаква подкрепа от страна на Запада, с изключение на САЩ, Канада и Чехия.”

Посланикът на Израел в ООН Рон Просор “Има само един път за палестинска държава и той не минава през тази сграда в Ню Йорк.”

Американският посланик в ООН г-жа Сюзан Райс: “Вотът не означава официално одобряване на създаването на държава Палестина.”

3 декември 2012г. България не изрази категорично ясно становище и подкрепи “наполовина” Палестина в Ню Йорк за признаването й за държава, а не “общност”, когато Общото събрание на ООН одобри в четвъртък 29 ноември с голямо мнозинство де факто признаването на суверенна палестинска държава. Нашата страна остана сред други 41 “въздържали се” и по този начин поне частично отхвърли своето предишно официално правителствено признаване на държавата Палестина през 1988г. и потвърди официалното си признаване на суверинитета дала на Израел през 1948г. Некатегоричният вот разнозначно се приема от различните държави, и звучи и като частична ненамеса в “големите дела на света”.

Общото събрание на ООН гласува резолюция (United Nations General Assembly resolution 67/19) за предоставянето на Палестина на статут на държава наблюдател в Организацията на обединените нации, като същевременно изрази спешната необходимост за възобновяване на преговорите между Израел и палестинците, което да доведе до постоянно двудържавно решение. Предложението за пълноправно членство на палестинците в ООН е в застой от миналата година. Датата съвпадна с Международния ден за солидарност с палестинския народ, която е създадена през 1977 г., и отбелязва същата дата през 1947 г., когато Общото събрание прие резолюция за разделяне на тогавашния мандат Палестина на две държави –  еврейска и арабска. Това съобщи официалният уебсайт на ООН /Welcome to the United Nations: It’s Your World/.

Резолюцията, повишаваща статута на наблюдател в ООН на Палестинската автономна власт от „общност” в държава нечленка, бе приета със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се. Три страни не участваха във вота, предаде Ройтерс, данни, които бяха оповестени и от Прес-центъра на ООН. /General Assembly grants Palestine non-member observer State status at UN/

Три от петте страни най-важни – постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха приемането на резолюцията на Общото събрание. Франция, Русия и Китай гласуваха „за”. САЩ гласуваха „против”, а Великобритания се въздържа. Другите осем държави “против” бяха Израел, Канада, Чехия, Панама, Маршалските острови, Науру, Палау и Микронезия.

Сред 41-та въздържали се страни бяха България, Македония, Германия, Австралия, Босна, Хърватия, Черна гора, Южна Корея, Румъния, Словения, Конго, Хаити, Малави, Руанда, Самоа, Андора и др.

Сред гласувалите „за” бяха Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Норвегия, Гърция, Ирландия, Италия, Испания, Япония, Бразилия, Сърбия, Турция, Кувейт, Обединените Арабски Емирства и др .  /Всички резултати от вота тук: 4.2 Result/

Ако се разгледат гласувалите всички резолюции на ООН за Палестина от самото начало през 1947г., може ясно да се види, че т.г. има известна промяна във вота, докато по време на другите вотове през годините имената на далите еднакъв вот са почти един и същи.

Победата на палестинците в ООН може да се нарече “38-годишно дипломатическо поражение” за САЩ и Израел, които гласуваха срещу промяната на статута на Палестинската автономия от “единица” (със същия статут е и държавата Ватикана) – в “Държава- нечлен”. Двете държави гласуват в ООН “против” Палестина от 1974г.

Посланикът на Израел в ООН Рон Просор заяви, че неговата делегация не може да приеме резолюцията. “Тъй като тази резолюция е толкова едностранчива, тя не донася мир, а го избутва назад”, заяви той, добавяйки, че мирът може да бъде постигнат само чрез преговори, цитиран от сайта на ООН. “Има само един път за палестинска държава и той не минава през тази сграда в Ню Йорк. Той минава през преките преговори между Ерусалим и Рамала, които ще доведат до сигурен и траен мир между израелци и палестинци “, добави той. “Няма лесни рецепти. Няма бързи поправки. Няма незабавни решения,” каза Просор, цитиран от сайта на ООН.

Посолството на Израел в София благодари на България за принципната позиция на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Николай Младенов при гласуваната резолюция на Общото събрание на ООН за статута на наблюдател на Палестинската автономия. Това се казва в изявление на посланика на Израел в България Шаул Камиса-Раз, разпространено в петък от дипломатическата мисия, цитирано от медиите в България.

Благодарим на България, че е напълно наясно с гореизложените причини за изразеното от нас несъгласие да бъде приета тази резолюция. Както и че разбира правилно стремежа на Израел да изгради траен и истински мир с палестинците без предварителни условия и без нарушаване на досегашните израело-палестинските договорености,” се посочва в изявлението на посланик Шаул Камиса-Раз.

Пътят към мира се намира между Ерусалим и Рамала, а не минава през Ню Йорк. Обръщането към ООН отдалечи шансовете за мир. Единственият начин той да бъде постигнат е чрез директен диалог между страните, “ добави в изявлението си  израелския дипломат.

Преди да бъде гласувана резолюцията на ООН в Ню Йорк, от трибуната на най-голямата международна организация президентът Махмуд Абас призова членовете й да подпишат отдавна закъснелият „акт за раждане” на държавата си Палестина.

Вотът не означава официално одобряване на създаването на държава Палестина, подчерта американският посланик в ООН г-жа Сюзан Райс.

Вотът, косвено признаващ палестинска държава, няма да допринесе с нищо за превръщането й в реалност. Това е безсмислена резолюция, която няма да промени нищо на терена. Никаква палестинска държава няма да се появи без договореност, гарантиращ сигурността на израелските граждани, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в декларация малко преди гласуването, отбелязва БТА. Той обвини палестинците в нарушаване на споразуменията с Израел с едностранните си действия в ООН и предупреди, че Израел ще действа съответно.

ООН изрази своето твърдо мнение, че израелците и палестинците задължително трябва да възобновят преките преговори, след като преговорите са в застой от септември 2010 г., след като Израел отказа да удължи замразяването на заселническата дейност в окупираните палестински територии, отбелязва сайта на ООН.

На 2 декември генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун изрази “сериозна загриженост и разочарование” от обявяваните от Израел 3000 нови еврейски заселници в Източен Ерусалим и други части на Западния бряг , съобщи уебсайта на ООН, като цитира неговият говорител.

“Днешният вот подчертава спешността на възобновяването на смислени преговори,” каза Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, след като гласуването приключи. “Ние трябва да дадем нов тласък на нашите колективни усилия, за да гарантират, че независима, суверенна, демократична, съседна и жизнеспособна държава Палестина живее рамо до рамо със сигурна държава Израел, каза Мун цитиран от уебсайта на ООН.

“Преди 65 години, Общото събрание на ООН прие резолюция 181, която предлага разделяне на територията на на две държави. 65 години по-късно, тази визия за двудържавно решение остава трагично неосъществена, каза г-н Бан Ки-мун като визира на бившите британски територии.

Страните от ЕС една след друга смениха своя вот в подкрепа на повишаването на палестинския статут в ООН, пише израелският вестник Haaretz. Няколко часа преди гласуването, високопоставени държавни служители в Ерусалим разбираха, че Израел е оставен без никаква подкрепа от страна на Запада, с изключение на САЩ, Канада и Чехия.

„Ние изгубихме Европа”, заяви висшестоящ служител от министерството на външните работи на страната.

Русия се надява, че приетата от Общото събрание на ООН резолюция за повишаване статута на Палестинската автономия в организацията ще помогне за подновяването на диалог между палестинци и израелци, каза руският посланик в ООН Виталий Чуркин. След гласуването той каза пред журналисти, че се “надяват и Израел също да приеме това като сериозен сигнал на международната общност, която се е уморила от нерешаването на палестинско-израелския конфликт.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова днес за „независима палестинска държава” и призова международната общност да не позволява на Израел да подкопава усилията за мир в Близкия Изток, предава АФП.

На 29 ноември 2012г. палестинският флаг бързо беше развят на подиума в залата на ООН в Ню Йорк зад палестинската делегация. В Рамала на Западния бряг стотици палестинци се струпаха на централния площад, развявайки палестински знамена. Стотици палестинци, които наблюдаваха на живо гласуването на големи екрани, изнесени на улицата, се прегръщаха, танцуваха и палеха фойерверки под оглушителните звуци на автомобилни клаксони.

* През май 1947 година се създава специална комисия за Палестина на ООН, която разглежда два варианта. Единият е за създаване на две независими държави – палестинска и еврейска, като град Йерусалим е поставен под международно управление. Вторият предлага създаването на федерална държава с две отделни административни структури. След първата арабо-израелска война през 1948 г. фактически се установява само една държава – Израел, която се присъединява към ООН на 11 май 1949 г. България признава единствената еврейска държава в света, създадена с резолюция на ООН през 1948г. Тогава Израел е признат веднага от САЩ, СССР  и много други страни, но не всички държави по света признават суверинитета (напр. Северна Корея, Сирия, Тунис). Там живеят и около 50 хил. български евреи, броят на които отговаря на спасените по време на 2-та св. война, когато България единствена не позволява да бъде убит или нтерниран в нацистки лагери евреин. 

На 22 ноември 1974 г., Общото събрание на ООН прие резолюция 3237 (resolution 3237), с която покани Организацията за освобождение на Палестина да участва в сесиите на Общото събрание на ООН в качеството си на “наблюдател”. На 15 ноември 1988 г. националният съвет на Палестинската организация за освобождение провъзгласява независимостта на Палестинската държава, въпреки че тя е все още под израелска окупация.

В Резолюция 43/177  (resolution 43/177от 15 декември 1988 г. Общото събрание на ООН призна провъзгласяването на Държавата Палестина от Националния съвет на Палестина на 15 ноември 1988 г.. Резолюцията също така реши, че, в сила от 15 декември 1988 г., наименованието “Палестина” трябва да се използва на мястото на обозначението “Палестина Организацията за освобождение” в системата на ООН. Тогава и България признава държавата Палестина (A/RES/43/177 of 15 December 1988 – UNISPAL – the United Nations). Тогава “против” гласуват само две държави – САЩ и Израел, а Иран отказва да участва във вота. Между 36-те “въздаржали се” държави тогава са ГФР (Германска Федерална република – Западна Германия), Франция, Великобритания, Гърция, Холандия, Канада, Бахамите, Барбадос, Тринидад и Тобаго, Заир, Бутан и др. 

Автономия на Палестина се създава чак през 1994 г. Създадена е като част от договорите от Осло между Организацията за освобождение на Палестина и ИзраелПолитическият й статут е предмет на остри спорове. В различни точки на света терминът „Палестина“ се тълкува по различен начин.

На 31.10.2011 г. Генералната конференция на ЮНЕСКО – главният ръководен орган на Организацията на ООН за образование, наука и култура, прие Палестина за пълноправен член /Palestinian application for UN membership/. Сред гласувалите против са Австралия, Канада, Германия, Израел, Швеция, САЩ и др., сред въздържалите се са България, Великобритания, Япония, Румъния и др. Сред гласувалите в подкрепа са Бразилия, Индия, Китай, Гърция, Франия, Русия, Сърбия, Испания, Турция и др. Закон на САЩ приет през 1990 г. с цел да се избегне такава ситуация, забраняват на страната да финансира организация на ООН която приеме НЕ-държава като пълноправен член, в следствие на което САЩ не може да прави членските си вноски, които дават 22% от бюджета на организацията, показват данни на Уикипедия.

Сега в края на ноември 2012г. ООН прие резолюция, повишаваща статута на “наблюдател в ООН” на Палестинската автономна власт от „общност” в “държава нечленка”, косвено призна “държавата” Палестина. Палестинският лидер Махмуд Абас е посрещнат като герой на Западния бряг след успешния му ход. “Сега имаме държава” каза той пред ликуващите привърженици в Рамала. “Палестина направи историческо постижение”.

В отговор Израел спря трансфера на данъчните приходи за Палестинската автономия.Решението бе съобщено от израелското финансово министерство. Това на практика означава, че 460 млн. шекела(120 млн. долара) ще бъдат запорирани през декември. Палестинската автономия, която управлява Западния бряг, е силно зависима от данъчните приходи, които Израел събира от нейно име. Говорител на израелското министерството заяви пред Би Би Си, че вместо това парите ще се използват за компенсиране на дълговете на Палестинската автономия, които включват милиони, които дължи на електрическата компания на Израел. В петък Израел обяви, че ще задвижи проекта за изграждане на хиляди нови жилища в израелските селища на Западния бряг, като позволи строежа на още 3000 жилища в окупиран Източен Йерусалим и Западния бряг, съобщава BBC. Плановете за строителство в региона според палестинците са оспорвани от палестинците, които казват, че това ще раздели Западния бряг на две, спирайки създаването на съседна държава.

През 2007г. палестински лекар бе осъден на смърт, заедно с българските медицински сестри от либийския диктатор Моамар Кадафи, като по времето на съдебния процес всичките осъдени бяха подкрепени от ООН и международната общност, най-вече от САЩ и Европейския Съюз. Международната преса не отделя много голямо внимание на процеса, но е единодушна в това, че обвинените играят ролята на изкупителна жертва за Либийските власти. В българската преса, покритието е значително и присъдите без изключения се определят като абсурдни. През една декемврийска вечер на 1988 г. самолет на “Пан Америкън Еъруейс”, полет 103 от Лондон за Ню Йорк, експлодира във въздуха над шотландския град Локърби. Загиват общо 270 души (259 на борда и 11 на земята). Тогава в публичното пространство се лансира идеята, че осъдените на смърт в Либия наши медицински сестри могат да бъдат заменени срещу лежащия в шотландски затвор либийски гражданин Абделбасет ал Меграхи, обвинен за взривяването на пътнически самолет над град Локърби. Извършителят на атентата Ал Меграхи е обявен за агент на либийските тайни служби. Отделът за психологическа война на Израелската разузнавателна служба Мосад посочва Сирия и Иран като съучастници на Либия в покушението срещу самолета. “

1 comment for “България не подкрепи Палестина в Ню Йорк