18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден

Кевин Бейкър (SSG Kevin Baker) от щатската неправителствена организация March Forward говори за самоубийството на Сержант Къркленд през август 2011г., под погледа на Ашли Хейгман (Ashley Hagemann), която е загубила любимият си, поради “липса на лечение”. Бейкър специално пътува от Лос Анджелес до Форт Луис на Източния бряг. (Photo: Steve Fetbrandt)

Статистика сочи, че броят на посегналите на живота си военни е 10 пъти по-голям от загиналите в сражения

Кевин Бейкър: “Инвестират се милиони долари в компютърни симулатори, които връщат травмираните войници в бойна ситуация. Това уж е някаква терапия, но реално не помага.”

27 ноември 2012г. 18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден, а общият брой на успешните самоубийства надвишава 6500 всяка година. Данните обяви в интервю за DARIK RADIO Кевин Бейкър от щатската неправителствена организация March Forward! – ANSWER (ANSWER Coalition – Act Now to Stop War and End Racism)), чийто Централен офис се намира в Лос Анджелес, а други 10 представителства има из целите САЩ, предимно на Източния и Западния бряг. Организацията, която е създадена през 2008г. обединява хиляди военни, завърнали се от мисии или все още на служба в Ирак и Афганистан.

Според Бейкър неуспешните опити за самоубийство в американската армия били двойно повече. Официалната правителствена статистика сочи, че броят на посегналите на живота си военни е 10 пъти по-голям от загиналите в сражения, като най-уязвими са младите войници до 24-годишна възраст, за които вероятността от самоубийство е четири пъти по-висока, отколкото сред цивилните.

Ето какво обясни Кевин Бейкър за причините самоубийствата сред американските военни:

Въпрос Николай Тихов, Дарик Радио: Много войници се връщат от задгранични мисии с физически и психологически травми. Обяснявал сте как военните лекари ги обявяват за излекувани, дори и да не са, само и само да ги върнат на фронта. Има ли натиск върху лекарите да правят това?

Отговор Кевин Бейкър, March Forward: Работата на армията е да праща войници на фронта, защото са задължени да отговарят на нарежданията от Конгреса, а въоръжените сили изискват винаги да има наличност на даден брой войници в бойна готовност. Това, разбира се, е изцяло против принципа тези момчета да бъдат излекувани. Военният вестник Army Times публикува информация, която не се оповестява много активно, но е обсъждана пред Конгреса – че средно по 18 американски войници или ветерани се самоубиват всеки ден. А това са само успешните самоубийства – най-малко 950 са регистрираните неуспешни опити всеки месец.

Това е проблем, с който военните са напълно наясно, но не правят абсолютно нищо по въпроса. Всъщност това, което правят, е да инвестират милиони долари в компютърни симулатори, които връщат травмираните войници в бойна ситуация. Това уж е някаква терапия, но реално не помага. Така компании като General Electric, Halliburton и KBR хем изкарват огромни печалби от самата война като бомбардират държави и невинни хора, хем след това продават тези симулатори на армията и изкарват допълнителни пари от травмираните като се преструват, че ги лекуват.

В: Броят на самоубийствата даже постепенно се увеличава. Защо има такъв голям скок в броя им?

О: Не е точно скок – по време на Виетнамската война, цифрите не са били кой знае колко различни. Много от войниците се самоубиват след като се върнат в Америка заради посттравматичния стрес. Мисля, че в днешно време повече се следят тези неща и информацията е по-достъпна. Но причините за самоубийствата изобщо не са трудни за разбиране. Ако ти си силно убеден в душата си, че отиваш в държава, в която ще помагаш на хората, а в един момент се сблъскаш с действителността, в която виждаш и дори биваш принуден да участваш във варварски насилия и извращения срещу местното население, което в крайна сметка просто се защитава, и след това се върнеш в родината си, която поначало те е лъгала и която те е изпратила там, за да убиваш… и след като си се опитал да намериш някой, който да ти помогне да се примириш с всичко това, с престъпленията, които си извършвал (независимо дали си си давал сметка, че са били престъпления), и после тази твоя държава те изостави и продължава да те лъже и не ти предоставя медицинската помощ, от която имаш необходимост, а напротив – ти се присмива за това, че търсиш такава помощ… всичко това ще те накара, като бивш войник да се чувстваш все по-самотен и изплашен.

В крайна сметка, много от тези млади момчета не издържат и посягат на живота си. Именно това се опитваме да предотвратим в организацията ни – да им обясним, че е съвсем нормално да се чувстваме виновни за всичко това, което сме извършвали и в което сме участвали, докато сме били там. Опитваме се все пак да изкараме нещо положително от чувството им за вина.

Цялото интервю на Николай Тихов с Кевин Бейкър можете да чуете и утре в „Дарик кафе” на този линк: DARIK RADIO.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА В АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ:

With Military Suicides Rising, a Focus on Private Weapons The Pentagon and Congress are working on policies to separate at-risk service members from personal weapons, but gun-rights advocates …/NY TIMES/

Suicide in the Military — The Center for Deployment Psychology … Suicide in the military is a very serious problem. Historically the suicide rates have been lower in the military than those rates found in the general population.

Army ‘stand down’ focuses day on suicide training | Fox News:… In a service-wide stand down, the Army has ordered soldiers to put aside their usual duties Thursday and spend the day on suicide prevention 

Army Suicides Doubled Last Month From June’s Total: … For the first seven months of 2012, the Army recorded 116 suicides …2007, when the U.N. began reporting statistics, and the end of 2011.

Army suicides for 2012 surpass last year’s numbersAccording to the Army says there were 20 possible suicides in October, bringing the total for the year to 166 – one more than the total for 2011. The 20 suspected soldier suicides in October is also a spike, compared to 15 in September.

Army suicide rate in July hits highest one-month tally – USA Today

U.S. military suicide rate doubles – CBS News

Suicide Rate In Military At Highest Level In Ten Years | ThinkProgress

Rising Suicides Stump Military Leaders – ABC News

Army sees highest suicide rate – CNN Security Clearance …

1 comment for “18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден