САЩ официално отрязоха България за премахване на Американските визи

Български Евродепутат за парадокса във визовия режим и двойния стандарт на САЩ към граждани на ЕС: „И ножът, и хлябът са в едни ръце“

Посланикът на САЩ в ЕС: ” … тази ситуация вероятно ще продължи още известно време”

27 ноември 2012г. Днес официално стана ясно, че визите за български граждани за САЩ остават. Това потвърди посланикът на Вашингтон в ЕС Уилям Кенард в отговор на въпрос на българският евродепут от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов. 

Нашите публикации по темата за американските визи са от доста време, като последната бе вчера и касае посещението на Българския Премивер Бойко Борисов, който ще бъде с Щатска виза при Президента Барак Обама във Вашингтон на 3 декември.

Кирилов взе участие в дискусия с посланика на САЩ в ЕС в Комисията за външни работи към Европейския парламент, като попита за визовия режим и двойния стандарт на САЩ към граждани на ЕС, съобщи БТА.

Евродепутатът подчерта, че парадоксът се поражда от това, че според механизма за присъединяване към безвизовия режим годишно отказите за визи не трябва да надвишават определен процент от всички заявления, но тези откази се дават именно от американските власти, в лицето на техните дипломатически мисии в съответната страна.

„В България по случая имаме поговорка „И ножът, и хлябът са в едни ръце“, коментира Евгени Кирилов.

Американският дипломат заяви, че администрацията на преизбрания президент Барак Обама и той самият разбират разочарованието и работят в тази посока, но тази ситуация вероятно ще продължи още известно време.

След като новият посланик на САЩ в България отново “пропусна” визите в Първото си официално изявление през октомври т.г., на 7 ноември т.г. Н. Пр. Марси Рийс пък направо отказа да прогнозира кога страната ни ще се присъедини към програмата за безвизов режим на Щатите. Тя се аргументира с факта, че всяка една страна трябва да покрие специфични изисквания, които са наложени от Конгреса на САЩ, и визовият въпрос не зависи от някакво политическо решение. Процесите и инициативите на администрацията на Съединените американски щати по отношение на външната политика на държавата не са се забавяли заради предизборната кампания, добави тогава Марси Рийс на извънреден брифинг по повод изборите в САЩ. Посланичката не скри впечатленията си от изказването на преизбрания президент Барак Обама, в което той посочва, че американците не са толкова разделени, колкото предполага политиката им, и че остават нещо много повече от смесица между червени и сини щати.

Процесите и инициативите на администрацията на Съединените американски щати по отношение на външната политика на държавата не са се забавяли заради предизборната кампания.

Днес Европейската комисия прие 7-ия си доклад за нарушаването на принципа на визовата реципрочност от трети държави, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА. Докладът показва, че през изминалата година е постигнато безвизово пътуване за гражданите на ЕС към още държави – например Бразилия. За някои държави обаче гражданите на ЕС продължават да се нуждаят от виза за пътувания, за които не би трябвало да се изисква виза.

“Трябва да направим необходимото принципът на визова реципрочност да се спазва изцяло”, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи. “Поради това продължаваме да полагаме усилия за разрешаване на оставащите случаи на липса на реципрочност, а именно тези със САЩ и Канада. Комисията очаква с нетърпение приемането от Европейския парламент и Съвета на нов, подсилен механизъм за реципрочност, който ще ни предостави по-силен инструмент за действие”.

“Механизмът за реципрочност” бе въведен през 2005 г., когато бе съобщено за почти 100 случая с 18 държави.

За съжаление в момента продължават да съществуват два важни случая на липса на реципрочност: Съединените американски щати продължават да прилагат изискване за виза за гражданите на България, Кипър, Румъния и Полша; Канада също налага изискване за виза за гражданите на Чехия, България и Румъния.

САЩ счита, че въпросните държави членки все още не отговарят на всички критерии за освобождаване от виза, определени в нейното законодателство, и по-специално праговете за отказани визи и/или процента на просрочените разрешения за престой.

Очакват се някои положителни промени в Европейския Съюз (нов проект на Програмата за отмяна на визовия режим на САЩ, ново законодателство в областта на предоставянето на убежище на Канада), но към днешна дата не е намерено решение. За България е все така цели 7 години, откакто е член на ЕС от 1 януари 2007г., и до ден днешен.

С цел преодоляване на ограниченията на прилагания понастоящем механизъм на 24 май 2011 г. Комисията предложи на Европейския парламент и на Съвета да приемат нов, по-ефикасен механизъм. Двата съзаконодателя все още не са се споразумели относно окончателната форма на преразгледания механизъм, но той вероятно ще позволи на ЕС да окаже допълнителен натиск върху третите държави, които не спазват принципа на реципрочност.