Валъри Джарет – будната съвест на Обама

Изцяло предана, свръхгрижовна, истински Пигмалион Валъри Джарет (ляво) е единствената от антуража на Барак и Мишел Обама, която се обръща към тях с малко име.През 1991 г. Валъри Джарет, по онова време близка сътрудничка на кмета на Чикаго Ричард Дели, интервюира за работа млада и симпатична адвокатка на име Мишел Робинсън. По време на интервюто последната се колебае, иска известно време за размисъл и накрая се престрашава да я покани на вечеря с годеника си, някой си Барак Обама. Непоклатимото им приятелство се заражда още същата вечер. Винаги близо до Обама. Даже прекалено близо, защото разстоянието, което отделя тази адвокатка от Мишел и Барак Обама, е толкова незабележимо, колкото цигарена хартия. ФОТО: AURN – the only African-American owned network radio company in the United States, www.aurn.com

 С черен костюм, съчетан със сребърно колие, и с непроницаемо изражение Валъри Джарет (Valerie Jarrettнатиска бутоните на мобилния си телефон зад кулисите на огромния конферентен център Маккормик в Чикаго. Откъм сцената хиляди привърженици очакват трескаво и с радостна глъч пристигането на Барак Обама, за да отпразнуват заедно нощта на 6 ноември, в която той победи на президентските избори. Тази победа е също до известна степен победата на Валъри Джарет, смятана за най-влиятелната съветничка в администрацията на Обама.

27 ноември 2012г. “Да, ние можем и сме твърдо решени да докажем, че ще се справим”, не спираше да повтаря Джарет по време на президентската кампания. Тя никога не се усъмни в изхода на изборите, въпреки че битката беше тежка. Политически митинги, телевизионни дебати, всекидневни срещи в Белия дом, пътувания, официални и неофициални вечери – 56-годишната Валъри беше неизменно на всички тези места. Винаги близо до Обама. Даже прекалено близо, защото разстоянието, което отделя тази адвокатка от Мишел и Барак Обама, е толкова незабележимо, колкото цигарена хартия.

Валъри Джарет, която произхожда от цветнокожата аристокрация на Чикаго, защото прадядо й е първият цветнокож американец, приет в престижния Масачузетски технологичен институт, помага на Обама да влезе в Сената и накрая го съпровожда стъпка по стъпка до изкачването му до Белия дом. Заради различия или заради изтощение от властта, или пък за да преследват политически амбиции на местно ниво, най-близките съветници на Обама от началото на първия му мандат в Белия дом го напуснаха. Но не и Валъри. ФОТО: Тема

За 20 години В.Дж. (така се подписва Валъри Джарет под докладите си и становищата си) се наложи като майка, сестра и приятелка, според признанието на самата Мишел Обама. Заради различия или заради изтощение от властта, или пък за да преследват политически амбиции на местно ниво, най-близките съветници на Обама от началото на първия му мандат в Белия дом го напуснаха. Но не и Валъри. Тя остана доверено лице на първата американската двойка.

Джарет е единствената от антуража на Барак и Мишел Обама, която се обръща към тях с малко име. Тя може дори да стане следващия началник на кабинета на Белия дом /тоест главен секретар на президентството/, ако настоящият титуляр на най-важния пост след този на президента, Джейкъб Лу, приеме да смени Тимъти Гайтнър начело на министерството на финансите.
Според много политически наблюдатели Валъри Джарет, чийто прадядо е цветнокож, е една от най-влиятелните личности в историята на САЩ, свързана генетично с черната раса. В. “Вашингтон пост” дори я нарече Третия Обама.

През 1991 г. Валъри Джарет, по онова време близка сътрудничка на кмета на Чикаго Ричард Дели, интервюира за работа млада и симпатична адвокатка на име Мишел Робинсън. По време на интервюто последната се колебае, иска известно време за размисъл и накрая се престрашава да я покани на вечеря с годеника си, някой си Барак Обама. Непоклатимото им приятелство се заражда още същата вечер.
Валъри Джарет, която произхожда от цветнокожата аристокрация на Чикаго, защото прадядо й е първият цветнокож американец, приет в престижния Масачузетски технологичен институт, отваря вратите на местната интелигенция пред младата по онова време двойка Обама. После Валъри помага на Обама да влезе в Сената и накрая го съпровожда стъпка по стъпка до изкачването му до Белия дом.

Днес Валъри Джарет заема в Западното крило на Белия дом кабинета на Карл Роув, бившия сив кардинал на Джордж Буш-младши, и оттам дърпа конците под прикритието на неясно формулираната й длъжност на съветник по обществените ангажименти и междуправителствените дела. Валъри Джарет е натоварена със задачата да осигурява връзката между понякога стерилната атмосфера в Белия дом и външния свят.

“Има само двама души, които могат да кажат на Барак Обама, че греши или да му се противопоставят, и това са Мишел и Валъри”, сподели неотдавна пред в. “Ню Йорк таймс” неназован президентски сътрудник.

Валъри Джарет е ухото на президента. Според неин приближен тя е интелигентна, лоялна и с труден характер, но в добрия смисъл на думата. Джарет бди официално над връзките на президентството с малкия бизнес, с жените, с някои бизнес среди, с асоциациите. Това са само официалните й задължения, защото ролята й се простира отвъд тях.

Има само двама души, които могат да кажат на Барак Обама, че греши или да му се противопоставят, и това са Мишел и Валъри”, сподели неотдавна пред в. “Ню Йорк таймс” неназован президентски сътрудник. Валъри Джарет е ухото на президента. Според неин приближен тя е интелигентна, лоялна и с труден характер, но в добрия смисъл на думата. ФОТО: www.skydancingblog.com

Защо ли президентът Обама отложи три пъти операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен? Защото Валъри смяташе, че моментът не е подходящ. Когато Джордж Сорос, щедър дарител на кампанията на Обама, поиска да говори на четири очи с президента, Валъри му отказа, но направи тази услуга на Уорън Бъфет и му уреди обяд с президента, като добавя още един куверт на масата – нейния. Когато Мишел Обама иска отиде на пазар, то тогава Валъри обезопасява периметъра, в който първата дама ще пазарува. А ако бившият държавен секретар Кондълиза Райс иска да предаде послание на Обама, свързано с външната политика, то отново Валъри я отвежда до Овалния кабинет.

“За да разбере човек тази жена, той трябва да знае, че тя ще му пререже гърлото и това на децата му, за да предпази президента, ако се налага”, заяви неотдавна журналист пред сайта Бъзфийд.

Имиграция, хомосексуални бракове, възстановяване с държавни средства на разходите за противозачатъчните – Валъри брани всички най-леви идеи в демократическия лагер. Консерваторите я ненавиждат и не намират достатъчно остри думи да я опишат. Неотдавна един от тях я нарече “съчетание от отровна идеология и корупция”. Крайната десница превърна Валъри в свое любимо плашило, а откакто откри, че тя е родена в иранския град Шираз, започна да я нарича “комунистка, финансирана от ислямистите”.
А непоклатимата Валъри изобщо не обръща внимание на тези приказки и се готви да работи усърдно още четири години.

Валъри Бауман Джарет (Valerie Jarrett) е родена през 1956 г. в Шираз, в Иран. Баща й Джеймс Бауман (James E. Bowman, 1923-2011) е лекар, професор по Патология и Генетика, произхождащ от цветнокожата аристокрация на Чикаго. Майка й Барбара Тейлър Бауман (Barbara Taylor Bowman) е родена в Чикаго през 1928г. и един от основателите на Chicago School for Early Childhood Education, сега вече добре известният авторитетен Erikson Institute.След като работи няколко години в клиника в Чикаго и военна болница в щата Колорадо Джеймс Бауман заминава в чужбина. В Шираз, Иран Д-р Бауман е ръководител на педиатрична клиника в рамките на програма за подпомагане на страните в развитие. През 1962г. е асистент-професор, а през 1971г. става Първият Афро-Американски Професор в Биологичния Факултет на Чикагския Университет.През 1981 г. Валъри се дипломира по право в университета на Мичиган, след това получава бакалавърска степен в Станфорд. През 1987 г. Джарет дебютира в политиката на Чикаго в кабинета на кмета Ричард Дели. През 1991 г. тя е генерален директор на Хабитат, компания за недвижимо имущество. През 2000 г. Джарет влиза в административния съвет на Чикагската борса, а през 2004 г. става негов председател. През 2008 г. е назначена за специален съветник на президента Барак Обама.

Сикстин Леон-Дюфур, сп. “Мадам Фигаро”/ превод и източник: БТА