Български Патриарх избират на 24 февруари 2013г.

27 ноември 2012г. На 24 февруари в София ще се състои патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх, каза Варненският и Великопреславски Митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод, цитиран от БТА. Той уточни пред Българската телеграфна агенция, че решението за датата на събора е било взето на днешното заседание на синода, което е част от зимната сесия.

Според устава на БПЦ избирателният събор трябва да се състои до 4 месеца от кончината на Патриарх Максим – до 6 март. Негово Светейшество Българският Патриарх Максим ни напусна на 6 ноември на 98 години.

Съгласно устава на БПЦ патриаршеският избирателен събор винаги се свиква в неделен ден. Седмица преди датата на избирателния събор трябва да бъдат посочени имената на тримата митрополити, от които ще бъде избран новият български патриарх.

На 14 октомври 2012г. съобщихме, че вероятно Патриарх Максим ще се оттегли, поради неговото здравословно състояние. Известни бяха проблемите от последните месеци, когато Н.Св. Максим влезе в болница и въпреки че беше изписан в началото на октомври, всеки ден се нуждаеше от сериозни медицински грижи. Нашият единствен Български Църковен Първойерарх прекара последният близо месец в килиниката в „Лозенец”, където почина вследствие на сърдечна недостатъчност. Седмица преди това Негово Светейшество навърши 98 години. Българският Патриарх Максим ни напусна на 6 ноември 2012г..