Българският Патриарх Максим ни напусна – ще го почетат ли в “Града на Ангелите”

Траурно знаме спуснаха от Храм “Ал. Невски” в София по повод смъртта на Българският Патриарх и Софийски Митрополит Максим. В цялата страна се отбелязва загубата на Негово Светейшество. В цялата пловдивска епархия знамената в църквите са свалени наполовина в знак на траур. Заупокойната молитва бе предшествана от камбанен звън на храма „Св. Марина”. По новия устав на БПЦ трябва в 4-месечен срок да бъде избран новият патриарх на Българската православна църква. Всеки каноничен Владика (Миторполит) на БПЦ може да бъде избран на Патриаршеския църковно-народен избирателен събор догодина, ако има 50-годишна възраст и 5 години стаж като митрополит.

Умоляваме свещениците в “Града на Ангелите”, каквито и да са и “под когото” и да са, да вземат да отслужат поне по една панахида за кончината на Негово Светейшество!

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов.”

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим”

Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим почина в 3:30 през нощта на понеделник срещу вотрник 6 ноември, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ) /… се престави в Господа Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим/

На 14 октомври 2012г. съобщихме, че вероятно Патриарх Максим ще се оттегли, поради неговото здравословно състояние. Известни са проблемите от последните месеци, когато Н.Св. Максим влезе в болница и въпреки че беше изписан в началото на октомври, всеки ден се нуждаеше от сериозни медицински грижи. Нашият единствен Български Църковен Първойерарх прекара последният близо месец в килиниката в „Лозенец”, където почина вследствие на сърдечна недостатъчност. Преди седмица Негово Светейшество навърши 98 години. В болницата Дядо Максим се поклони пред чудотворното копие на иконата „Достойно есть”, което пристигна в България от Атон на 27 октомври.

От 41 години България не е изпращала патриарх – това е историческо събитие. През тези години изпратиме други стойностни и не български величини, но тази не бяхме губили, най-високата до Господа и най-ниско до душите ни, най-единствената и най-общонародната, най-недостижимата и най-близката където и да сме! Той действително запази да няма разколничество и при комунисти, и при демократи, и при набезите отвън (спомнете си) !

Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски с твърда вяра в Бога и високо архипастирско съзнание работи за благото и преуспяването на светата ни Църква. През 2004г. в интервю Патриарх Максим казва: “Грешки може да съм допускал, но компромиси във вреда на Църквата – никога! Никой не може да отрече значението на Църквата ни за българския народ, каквото и отношение към вярата да има. Да отречеш Църквата, значи да отречеш българската история.”

Направи това, което пак нашата Църква направи през Турско робство – запази ни ПОНЕ като нация и език. Ще ви припомня капиталистите – началото на 80-те години, когато един от най-видните стратези на американската политика – Збигнев Бжежински, постави началото на откритата война срещу Православния свят: “След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието”. /още тук: След Америка/. Ще припомня и комунистите (БКП-БСП), които не допускаха гражданите до православните храмове. Всъщност, за разноцетните кукловоди на новия световен ред, християнството като цяло е враг – не случайно и в европейската констиуция така и не влезе текст, подчертаващ християнската същност на континента. Но, Българската Църква бе запазена! Даже и през СоциализЪма и Прехода Соц-КапитализЪма. И след като влязохме в НАТО, заради което именно Збинев Бжежински получи най-престижния български орден “Стара планина” – 1-ва степен от Президента Петър Стоянов през 2001г. И след приемането ни в ЕС, където Християнството “идва в малко повече”!

Патриарх Максим правеше всичко с лекота, спокойно и успешно. Без излишно лустро и шум. Бихте ли уважавали глава на Църква с естрадно-политическо поведение? Ще следвате ли духовник, който сляпо следва полъха на политическия вятър, пътеката на бизнеса и стълбата на издигането?

“Вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си” (Мат. 11:29).

Българи, би трябвало поне малко да сме тъжни, много благодарни и дълбоко да се поклоним! Малко уважение, малко смирение, малко топлинка! Отиде си Патриархът на България…

Поклонението пред Главата на Българската Православна Църква е определено на Архангеловден – четвъртък от 9 часа в църквата „Света Неделя” в столицата. Това решиха на извънредно заседание архиереите, обяви главният секретар на Светия синод на БПЦ епископ Наум.

Опелото ще се осъществи на следващия ден в Храм-паметника „Александър Невски” в София, сграда българска гордост, построена само две години преди да се роди самият Патриарх Максим. Там където е Интронизиран за Патриарх на 4 юли 1971г. и Софийски митрополит. През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви потвърждават каноничния избор на патриарх Максим и призовават духовници, които го оспорват, да се покаят. Същият Събор ще определи новият Патриарх.

Погребението ще е същия ден следобед в Троянския манастир, който е много много специално място за Негово Светейшество, освен че е роден в близкото до манастира село Орешак, като Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 г. В Троянската света обител тръгва духовният му път, като монах (послушник).

Такава била волята на единствения български Патриарх Максим за последният му път.

На едно от тъжните събития последна почит и уважение ще отдадат официални лица, главите на другите Православни Църкви по света и представители на неправославни религии.

Историческите условия, в които Църквата трябваше да оцелява през десетилетията след 1944 г., са принуждавали почти всички църковници да правят някакви компромиси. Някои са вършили това в интерес на Църквата и вярващите, а други – заради свои тщестлавни цели. Дядо Максим е от първата група.Той винаги е бил истински и чист монах. Дори и най-усърдните му зложелатели никога не успяха да му припишат нито една от пикантериите, които често се разпространяват за църковници. Присъствието на дядо Максим на църковното кормило в годините на прехода беше силно изпитание пред националното чувство за свяст. …издържа на изпитанието, на което го подложиха негови събратя по служение, политици, министри, депутати, съдии, прокурори, журналисти, авантюристи… всички ние, неговото паство.Като устоя на изпитанието, той ни спаси от позора.Ако не беше като нас, нямаше да е нашата Църква. /Ясен Бориславов, в-к Сега от 29 октомври 2004 г./

Не успяхме да открием нито един от Свещениците на трите Български Църкви в Лос Анджелис, за да разберем дали ще почетат Българският Патриарх. И трите Храма не са към Българския Синод и не признават, като не стоят под Българският Патриарх. Не ни е известно дали въобще имат свои Патриарси и кои са те. Два от Храмовете са Източно-Православни Български (“Св.Климент Охридски” и “Св.Георги”), трето място се поддържа от Евангелистите, които имат различна Църковна йерархия от Праовславните. Ще публикуваме всяка допълнителна информация от Светите наши Отци в Лос Анджелис, както сме го правели години наред.

В Калифорния се обявявени още две Български Православни Църкви, които провеждат служби за българи – в Сан Франциско (Св.Св. Кирил и Методий) и в Сан Диего (“Св.Николай”).

Умоляваме свещениците, каквито и да са и “под когото” и да са да вземат да отслужат поне една панахида за кончината на Българския Патриарх Максим!

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим”, посочва Светият синод на БПЦ в официалното съобщение за кончината на главата на БПЦ Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. „Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!”, пише на сайта на Българската патриаршия.

Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи Българската православна църква до избора на временно управляващ. След смъртта на патриарх Максим той е и изпълняващ длъжността Софийски владика до избора на нов титуляр. Дядо Григорий получава тези права като председател на малкия състав на Светия синод.

Три могат да бъдат номинациите за нов патриарх, който ще бъде избран на Поместен Всеправославен Църковен събор след 4 месеца през 2013г. С най-големи шансове според запознати за поста са Варненският митрополит КирилЛовчанският митрополит Гавраил и Сливенският митрополит Йоаникий.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!”, обръщат се още от Патриаршията.

„Негово Светейшество ще остане в историческата памет като един от най-принципните и далновидни предстоятели на Българската православна църква. Затова неговата кончина е огромна загуба, не само за Православната църква, но и за българския народ и държава,” написа премиерът Бойко Борисов по повод смъртта на българския патриарх Максим в телеграма до Светия Синод на БПЦ, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Бог прибра при себе си духовния пастир на православните българи, отдал живота си за добруването на Българската православна църква и духовното въздигане на нашия народ,” заявява в писмото до БПЦ Президентът Росен Плевнелиев.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА !

“Отиде си Патриархът. Започна се бил ли, не бил ли от ДС, к’ъв бил и не бил…. отиде си… Богът, на който е служил да го прости. Да прости и простотията на неопечалените. Аз нямам претенции към неговата праведност, всъщност човекът ме кефеше. Нямам претенции да съм православна християнка. Имам претенции към бездуховността на обикновения човек, който има претенции… към Патриарха, към Църквата, към “треските в чуждото око, без да вижда гредата в своето”. Църквата не е в Синода. Църквата, Вярата е в душата на Човека. Когато си кофти човек… християнин, мюсюлманин, атеист…. ти си кофти човек. Когато си е отишъл Духовния баща на нацията…. следва да сме малко по-смирени, пред неизменно преходното. Малко по-малко нагли. Не се чувствам християнка, но не ми е безразлично как безлични хора, кофти хора коментират кончината на Патриарха на т. нар. си нация. 41 години този човек за добро или лошо, в добро и лошо беше Патриарх на България. … За Бога”

“…. направо страх да те хване – впиянчени, вмирисани на зло хора, неспособни да изпитват уважение нито към вяра, ни към религия, нито към традиция. Никога няма да се оправим с този жалък човешки материал. Държава на безбожници без никакъв морал е обречена на вечна бедност и страдание. А църквата не правела това и онова – църквата сме всички ние, които се зовем християни. Кого чакате пак да ви “оправя”, да ви възпитава децата, да се грижи за бедните, да бъде милосърден към другите? Патриархът не ви е виновен, лека му пръст, нито БПЦ…Първо вижте гредата в собствените си очи и после съдете за сламките в чуждите!”

“… тази държава не заслужава този народ. Народ, който няма ценностна система. Доносник на ДС или не, Максим беше Българският патриарх и Софийски митрополит. Спомнете си какво направиха сърбите когато почина патриарх Павле преди 3 години….. в Сърбия беше национална трагедия. 300 000 души отидоха на поклонението. Но това са сърбите, които милион пъти са показали, че са единна нация и за тях християнската вяра е над всичко. А простият български народ все повече се обявява за атеист, защото сега било “модерно”, но май забрави как е съхранена християнската вяра по време на турското робство – с цената на хиляди човешки животи. Още едно доказателство е, че на никой не му пука какво става в Родопите. Но когато Родопите станат второ Косово, пак ще си говорим.” 

“Стига с тези глупости за негодността на висшия клир поради масова принадлежност към ДС. На комунистите и на мръсната пяна заела първи позиции през прехода им изнася да омаскарят всички та да не им личат мръсните зурли, ама който мисли няма да им се хване на въдицата. Прочее- ”Тогаз им каза: „Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу”. И като чуха, зачудиха се, и оставиха Го, и отидоха си.”  Не виждам с какво са по достойни невербуваните. Просто и за агенти не са ставали и никой не си е направил труда да иска нещо от тях. /Коментари по ДАРИК/