Обама – Ромни 1:1 – един ден преди изборите

Ден преди преди президентските избори в САЩ, повечето проучвания сочат равен резултат в надпреварата между сегашният президент Барак Обама и неговият конкурент за Белия дом републиканецът Мит Ромни. Тези резултати за пореден път показват пълното разделение на Американската нация, като се има предвид абсолютно различните разнопосочни погледи за управлението на страната на двамата кандидати за един от най-влиятелните постове, не само “зад океана”, но и на Планетата. ФОТО: businessinsider.com

5 ноември 2012г. Ден преди преди президентските избори в САЩ, повечето проучвания сочат равен резултат в надпреварата между сегашният президент Барак Обама и неговият конкурент за Белия дом републиканецът Мит Ромни. Тези резултати за пореден път показват пълното разделение на Американската нация, като се има предвид абсолютно различните погледи за управлението на страната на двамата кандидати за един от най-влиятелните постове, не само “зад океана”, но и на Планетата.

Това показват резултатите “на живо” за американските избиратели на медията Хъфингтън Пост (2012 General Election: Romney vs. Obama), която следи и обобщава данните на над 582 проучвания. Според Хъфпост двамата кандидати получават подкрепата на 48% (+- 3% статистическа грешка) от гласоподавателите.

Проучването в САЩ все пак показва известна разлика в намеренията за гласуване, представени от различните медии, както и сред различните социални и етнически групи.

В телефонен разговор с евангелисти в неделя през нощта, кандидатът на републиканците за вицепрезидент Пол Райън каза пред гласоподаватели, че избраният от президента Барак Обама път за САЩ компрометира християнските ценности. Коментарът е направен днес ден преди изборите в САЩ във вторник, предаде Ройтерс. Говорейки пред Коалицията за вяра и свобода, водеща организация на християни консерватори, кандидатът за вице-президент на републиканците Пол Райън нападна визията на Обама с рязко изказване, което косвено засегна въпросът за еднополовите бракове. „Това е опасен път. Този път разраства правителството, ограничава свободата и правата, и компрометира онези ценности, онези юдейско-християнски, на западната цивилизация ценности, които ни правят преди всичко толкова велика и изключителна нация”, казва кандидатът за вицепрезидент.

В същото време се оказа, че Президентът Обама е подкрепен по време на предизборната си кампания от 181 световно известни звезди, които да лобират за него на предизборни прояви, посочва Асошиейтед прес. Сред тях са известни личности, като музикантите Брус Спрингстийн, Лейди Гага, Джей-Зи, Били Джийн Кинг, Стиви Уондър, артистите Дани де Вито, Джордж Клуни, Самюъл Джаксън, Скарлет Йохансон, Ан Хатауей и Сара Джесика Паркър. Всички тези знаменитости “продаваха” популярността си за Обама, но сега ще видим какво ще купят избирателите, посочва АП.

Изборът на най-властния човек на Земята вълнува силно целият свят, поради важната политическа, икономическа и културна роля, която САЩ играят днес в световните съдбини, и реално няколко милиона американски граждани избират човек, от когото донякъде в различна степен зависи животът на над 7 милиарда жители на Планетата.

Ако европейците биха могли да гласуват утре в президентските избори в САЩ, те биха предпочели президента Барак Обама пред претендента Мит Ромни. Това показват многобройни анкети, цитирани от EurActiv. Но да не забравяме, че Европа също е разочарована от „обръщането на Америка към Тихия океан”, и по-специално към процъфтяващата развиваща се икономика Китай, както и от Световната криза. Предпазливата политика на Обама се харесва повече, отколкото агресивния тласък на Ромни, показват изследванията в Европа. Последният изглежда твърде милитазиран, особено след някои от изказванията му, които са направо плашещи.

Барак Обама е по-мъдрият избор за поразените от кризата САЩ, пише британското финансово издание Financial times в коментар, в който подкрепя кандидатурата на кандидата на американските демократи пред тази на републиканците. Вестникът посочва, че американското превъзходство е застрашено в един свят, в който напредъкът на знанията е широко разпространен, а евтината работна ръка бързо може да се набави. Изданието обаче признава, че едно нещо се е очертало ясно, а именно че двамата кандидати имат различна философия за управление. Обама подкрепя намесата на държавата. Опитът на Ромни като шеф на инвестиционния фонд Бейн кепитъл и като губернатор на щата Масачузетс показват, че той умело се справя с изпълнителната власт. Но за да спечели партийната номинация той променяше толкова много обещанията си, че човек трудно може да си представи как той би управлявал на практика, посочва вестникът. Четири години след финансовата криза, САЩ имат нуждата от интелигентно и реформистко управление и Обама, чието президентство беше предопределено от кризата, изглежда по-добрият избор, заключава британското издание.

“Независимо кой ще победи, сигурен съм, че САЩ ще останат много силно ангажирани в трансатлантическите отношения”, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на пресконференция в Брюксел. НАТО “ще остане стълбът” на този съюз, увери Рамсусен, като показа, че за НАТО значение няма.

В Русия предпочитат Обама, според анализите в тамошните медии, като се отбелязва, че за четирите години на управление на Обама руско-американските отношения се подобрили. Дмитрий Тренин от центъра „Карнеги” смята Ромни за по-сложен партньор за Кремъл от Обама. Но според Тренин, ако Мит Ромни победи на изборите, ще бъде „принуден да говори и да действа по друг начин”. Мнозинството от руснаците също подкрепят Обама. 38% от тях смятат, че от гледна точка на Русия, той би бил по-добър президент на САЩ, а Мит Ромни има подкрепата на едва 4% от руснаците.

Само ден преди Америка да се отправи към урните, за да избере следващия си президент, двамата кандидати напрягат сетни сили в последен опит да спечелят онази минимална преднина, която би им позволила да спечелят.

Имейлите и пощите на народа се пълнят от ПР-компаниите на кандидатите с обещания за бъдещето му и обвинения за противника. Особено в онези спорни Щати, в които силите са изравнени и от които в огромна степен ще зависи единствено изходът на президентската битка.

И двамата кандидат-президенти на САЩ, обаче успешно се справят с напрежението и поддържането на високия дух, защото са твърди привърженици на физическите упражнения. Ромни залага на уредите във фитнес залата, а Обама се разпуска, играейки баскетбол.