Анонимните срещу правителствата и в България

5 ноември 2012г. Днес полицията в София арестува протестиращи заради провокации зад сградата на Народното събрание по време на протеста в подкрепа на Анонимните, предаде БТА. Пред Народното събрание пристигна жандармерия. Служителите на реда се опитаха да обяснят на участниците в протеста в подкрепа на Анонимните (ANONYMOUS), че това е нерегламентиран митинг, и ги призоваха да се преместят пред храм паметника “Александър Невски”.Над хиляда души излязоха на протест в столицата. Те тръгнаха на протестно шествие от Националния дворец на културата (НДК) до Парламента като част от световния протест на „Анонимните“. Целта на организаторите е да привлекат на улиците възможно най-много хора в Европа и да се предизвикат обществени дебати. Пресфото – БТА снимка: Минко Чернев

5 ноември 2012г. Под очакванията и с арести премина днешният протест на Анонимните в България, който се опита да бъде крясък на обществото срещу правителствата.

Срещу сегашния начин на живот, демографската криза и ниското заплащане на труда протестираха днес българи от различни градове в рамките на световния протест на Анонимните (ANONYMOUS) срещу сегашните правителства, обяви Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет услуги и комендант на националното събитие.

Целта на организаторите е да привлекат на улиците възможно най-много хора в Европа и да се предизвикат обществени дебати.

У нас протестът преминава под наслов “Да свалим маските и застанем пред каските”. Искаме да събудим хората и трябва да се знае, че след протеста България няма да бъде същата, заявиха организаторите.

Днешната дата е световен ден за протест в подкрепа на “Анонимните”. Датата е избрана, защото на 5 ноември 1605 година англичанинът Гай Фокс (Guy Fawkes), известен още като Гидо Фокс, организира взривяването на английския парламент. Неговата маска е и символ на възникналото през 2003 г. движение. Гай (Гидо) Фокс скача от ешафода, на който трябва да бъде обесен на 31 януари 1606г. и си счупва врата, като по този начин той избягва публичните мъчения и унижения, които тогава са ритуал преди екзекуцията.

Днес полицията в София арестува протестиращи заради провокации зад сградата на Народното събрание по време на протеста в подкрепа на Анонимните, предаде БТА.

Пред Народното събрание пристигна жандармерия. Служителите на реда се опитаха да обяснят на участниците в протеста в подкрепа на Анонимните, че това е нерегламентиран митинг, и ги призоваха да се преместят пред храм паметника “Александър Невски”.

Около 1500 души бяха участниците в София в подкрепа на световния протест на Анонимните. Преди това колоната беше спряла между сградите на Народното събрание и БАН, и пееше Химна на страната. Шествието премина по бул. “Витоша”, площад “Св.Неделя” пресече ул. “Раковска” и се отправи към храм паметника “Александър Невски”. Движението на колите беше блокирано.

Целта на протеста е да събуди хората и България „да не бъде същата”, заяви Ганчев, цитиран от „Дарик”. „Системата не е счупена, така е създадена и форматът е 45+23 години и ние й казваме “стига”.  Да се борим за едно по-добро съществувание, това не е престъпление”.

Според Георги Палпурин, един от организаторите на протеста, политическият модел не се е променил. Твърди се, че сме преминали от един социалистически строй, който се стремеше към комунизъм, към развита пазарна икономика. Но в една среда, в която благата се разпределят, около половин година българският гражданин работи за държавата, се чувства едно неудовлетворение от това, което се връща към гражданите”, каза още Палпурин.

Недоволните искат парламентът и правителството да се разпуснат, а цялата политическа класа да послуша песента на Графа и “дим да я няма”.

Въпреки очакванията световният протест срещу правителствата, организиран от Анонимните, да събере около 5 хиляди души в София, шествието тръгна от пилоните на НДК с около 200 души и придвижвайки се към площада пред Народното събрание вече стана около 1500.

В провинцията беше още по-зле. Във Варна протестиращите се събраха пред емблематичната за морската столица Козирка, около 30 благоевградчани огранизираха шествие с фенери и свещи, а в Стара Загора обаче на мястото на срещата на протестиращите отидоха само полицаи и журналисти, които обаче нямаше кого да охраняват и какво да отразяват.

“Анонимните” преди време публикуваха в ютюб изявление, от което става ясно, че атаките им ще бъдат насочени и към перверзните и педофилски чатове, където извратеняците разменят детски порнографии. Операцията е под името „PedoChat“, като в публичното пространство ще бъдат изложени имената, и-мейл и IP адресите на потребителите, които злоупотребяват с децата. Войната, която започват „Анонимните“ няма да бъде никак лека, защото педофилите са по целия свят, а от групировката са се заканили да изкоренят тази напаст. Инициативата, която са поели е подкрепена от много интернет потребители, но за да има резултат, трябва да мине доста време. Това не е първата атака срещу маниякалните перверзници. Преди малко повече от година, хакерите обвиниха „Freedom Hosting“, че разпространяват и поддържат сайтове с педофилско съдържание. Сега „PedoChat“ има за цел да унищожи всички извратени чатове, торенти и сайтове, които стимулират болните педофили, но дали ще имат упех си остава загадка.

РЕАКЦИИ

Коментарите в интернет се въртят около въпроса – тези какво искат и за какво се борят? Май и те не знаят!

Едни казват : “Ей така, против всички! Да си изяснят първо позициите, а после да ги обяснят и на нас, т.е., на народа, и ако са смислени, може да ги подкрепим. Но така, против всички, звучи даже налудничаво.”

Други: “Всички сме АНОНИМНИ за нашата власт – тя не ни зачита за нищо повече. За властващите сме никой.”

Надеждата наистина е в младото поколение което протестира против партизанщината и иска смяна на системата !