Израел призна за убийство на палестински лидер преди 25 години

Лев разказва как първо е застрелял бодигард в главата с пистолет скрит в кутия за бонбони. След това израелският командос без да се замисля застрелва и арабския лидер, като не посяга на съпругата му, която е до него.

1 ноември 2012г. Разбулвайки близо 25-годишна тайна, Израел призна, че стои зад убийството на заместника на палестинския лидер Ясер Арафат – Халил Ал-Уазир  (Khalil al-Wazir), повече известен с бойното си прозвище Абу Джихад в неговия дом в Тунис по време на операция на 16 април 1988 г., предаде Асошиейтед прес.

Израел отдавна беше подозиран за ликвидирането на Абу Джихад, но едва днес военният цензор в страната разреши на ежедневника “Йедиот ахронот” да публикува информацията, включително интервю с командоса Нахум Лев, който го е убил. Интервюто е престояло 12 години, след като Лев е починал през 2000г. и до сега неговото име не е било публично достъпно, пише днес Би Би Си (Abu Jihad killing: Israeli censor releases commando’s account – BBC).

Лев разказва как първо е застрелял бодигард в главата с пистолет скрит в кутия за бонбони. След това израелският командос без да се замисля застрелва и арабския лидер, като не посяга на съпругата му, която е до него, пише британската медия Би Би Си, цитирайки израелската “Йедиот ахронот” (Israel News: Ynetnews).

Абу Джихад е един от най-известните мозъци на “Свещенната война”, както във финансирането, така и на изпълнението на терористичните атаки. С неговите познания в дипломацията и военното дело често Ал-Уазир е посочван от Западните медии, като реална опасност за Израел. Причината за неговото ликвидиране е негов акт от 7 март 1988г. срещу супер-секретен израелски военен обект за ядрено оръжие в пустинята Негев. Тогавашният министър на отбраната Ицхак Рабин е силно ефектиран и лично издава заповед на 13 април 1988г. за ликвидирането на Абу Джихад, като задачата поема министър-председателя Ицхак Шамир, с още 10 министри, а операцията е водена от генерал Ехуд Барак, пише абаутдотком (The Assassination of Khalil al-Wazir “Abu Jihad” – Mossad’s Tunis).

През изминалите десетилетия на Израел бяха приписвани десетки безскрупулни операции. Но еврейската държава рядко поема отговорност, пише БТА.

Признанието дава уникалната възможност да се надникне в тайните операции на страната, отбелязва Асошиейтед прес. Абу Джихад заедно с Ясер Арафат основава Организацията за освобождение на Палестина и е обвиняван за редица нападения срещу израелци.

Все още остават неразкрити извършителите на Терористичния акт срещу Евреи и Българи, който уби хора и затвори летището в Бургас в България. Специални агенти на „Мосад” работят заедно с българската Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за гарантирането на сигурността на често посещаваните от израелски туристи места в България, съобщи през септември същото електронно издание на израелския вестник ”Йедиот Ахронот”, позовавайки се на български медии. От Антитерористичното бюро тогава подчертаха, че е много важно на дипломатическо ниво българското разследване да посочи „Хизбулла” като отговорна за атентата. Подобно изявление може да доведе до това, „Хизбулла” да бъде обявена за терористична организация, нещо което ЕС все още отказва да направи, както и българският външен министър Николай Младенов. По-късно България официално отрече информация за атентата в Бургас, както и малко след това САЩ официално накълца България за човешките права.

След като намали броя на мисиите и пратениците си в Европа, израелското министерство на отбраната сега планира да съкрати и една от най-популярните сред служителите си мисии – тази в Ню Йорк, съобщава още днес он-лайн изданието на вестник „Йедиот Ахронот”.

Един от високопоставените служители в министерството на отбраната е наредил на шефа на човешките ресурси към ведомството да съкрати над 40% от персонала в Ню Йорк. Пратениците, които понастоящем са в Ню Йорк, няма да бъдат уволнени, но техните места няма да бъдат заети от нови служители след тяхното завръщане в Израел.