Избраха заместник на Патриарха – влиза в болница и чака 98-ми Рожден ден

На 29 октомври 2012г. ще бъде отслужен молебен за здраве по повод 98-ия рожден ден на българския Патриарх Максим.

20 октомври 2012г.  Тази седмица Светият синод определи заместник на Българския патриарх Максим. Това съобщиха от Синодалната палата след заседанието на архиереите. Ние ви информирахме по-рано за тази среща на българските владици и за възможността Патриарх Максим се оттегля до 3 дни, но засега той ще има само заместник без извънредни правомощия.

Причината е, че Светейшият може да постъпи за рехабилитация в Правителствена болница и няма кой да води литургиите на 27, 28 и 29 октомври по време на тържествените чествания на 100-годишнината на катедралния храм „Свети Александър Невски”.

Заместникът на патриарха ще бъде сливенският митрополит Йоаникий. Дядо Йоаникий обаче няма да има никакви извънредни права в управлението на Българската православна църква. От Синодалната палата обясниха, че архиереите са гласували за него, тъй като той е най-старшият сред митрополитите. Той оглавява Сливенската епархия вече 32 години.

45 човека от общо 14 православни църкви се очакват за тържествата в края на месеца. Специално за случая на 27 октомври ще бъде донесено копие на чудотворната икона „Достойно есть” от Света гора, което ще остане завинаги в катедралния храм „Св. Ал. Невски”. Вечерната служба след посрещането є на едноименния площад ще бъде отслужена от Пловдивския митрополит Николай. Литургиите на 28-и и 29-и ще бъдат водени от Сливенския митрополит Йоаникий, а дядо Максим само ще благослови вярващите, ако не е в болницата. На 29-и ще бъде отслужен и молебен за неговото здраве по повод 98-ия му рожден ден, а той лично ще води службата.