Бившият собственик на българската бТВ Мърдок купува Ел Ей Таймс?

През юли 2011г. Рупърт Мърдок е на корицата на Тайм, където е наречен “последният магнат”. През юни 2012г., в навечерието на телефонния хакерски скандал на Нюз ъф дъ Уърлд, компанията му News Corp. съобщи, че се разделя на две дружества – за развлечения и за печатни издания.

За втори път в рамките само на седмица бе съобщено, че от компанията на Рупърт Мърдок – News Corp. се интересуват от придобиване на вестниците “Лос Анджелис Таймс” и “Чикаго Трибюн”, собственост на Трибюн Компани

20 октомври 2012г. За втори път в рамките само на седмица бе съобщено, че от компанията на Рупърт Мърдок – News Corp. се интересуват от придобиване на вестниците “Лос Анджелис Таймс” и “Чикаго Трибюн”, собственост на Трибюн Компани, съобщи Chicago Tribune.

Според Los Angeles Times пък, директорите на News Corp. вече са провели “предварителни разговори” с притежателите на дългови за закупуване на Ел Ей Таймс, заедно с другият вестник собственост на Трибюн – Чикаго Трибюн. В главата на  началната страница на сайта на Ел Ей Таймс е отредена специална позиция на медийния бос rupert murdoch, където се наблюдава всяка негова стъпка.

Във вторник, Wall Street Journal, водещ вестник на News Corp. публикува статия, в който се посочва, че Мърдок “очаква да придобие проблемни вестници, като Лос Анджелис Таймс” в началото на следващата година.

В края на тази година за Трибюне Компани изтича специалният период след обявяване на фалит, и така Ел Ей Таймс ще се окаже собственост на 33 милиардния медиен конгломерат на Мърдок, след като стана ясно, че Нюз Корп. вече е преговаряла с двете инвестиционни компании и една банка, между които авторитетната Оактрий Кепитъл Менджмънт с най-голям дял, на които Трибюн е длъжник. От офисите на сегашния собственик, на потенциалният купувач и на Оактрий са отказали коментар пред Ел Ей Таймс, на който основните приходи от реклама спаднаха с 56% за близо 6 години, съобщиха от таблоида.

През юни 2012г., в навечерието на телефонния хакерски скандал на Нюз ъф дъ Уърлд, News Corp. съобщи, че се разделя на две дружества – за развлечения и за печатни издания.

Вътрешни източници, цитирани от “Таймс” казват, че Ел Ей Таймс има и други кандидати: Аарон Кушнер, които наскоро закупи вестникът на съседното на Ел Ей – Ориндж Каунти.

От компанията за недвижими имоти на Дъг Манчестър, които наскоро закупиха вестника на Сан Диего също съвсем наскоро изразиха желанието си да купят Tribune Co.

Компанията на Мърдок News Corp. в момента притежава две станции на ФОКС ТВ в Лос Анджелес. Вижте още какво притежава: List of assets owned by News Corporation

…………………..

АЛТАФЕРИ

През май 2012г. бе обявено, че медийният магнат Рупърт Мърдок съзнателно си затвори очите в аферата с телефонните подслушвания и не е подходящ за управление на голяма международна компания, заяви тогава британска парламентарна комисия, цитирана от Уол Стрийт Джърнъл (British Panel Criticizes Rupert Murdoch Over Hacking Scandal).

През юни 2012г., в навечерието на телефонния хакерски скандал на Нюз ъф дъ Уърлд, News Corp. съобщи, че се разделя на две дружества – това за развлечения и включващо Fox News, 20th Century Fox TV и филмовото студио 20th Century Fox, и друго за печатни издания, в т.ч. вестници като американските Уол Стрийт Джърнъл и Ню Йорк Пост, както и “Таймс” от Лондон.

През юли 2012г. седем души, сред които бившите редактори на таблоида News of the World Ребека Брукс и Анди Коулсън, бяха изправени на съд пред общо 19 обвинения свързани със скандала с подслушването. Коулсън, който беше и говорител на Британския премиер Дейвид Камерън, и Брукс, която преди това подаде оставка като изпълнителен директор на News International, който контролира медийния бизнес на News Corp. във Великобритания, бяха обвинени във връзка с подслушването на гласовата поща на телефона на убитото момиче Мили Даулър. Всички останали петима обвинени са репортери и редактори от News of the World, като имаше обвинения в конспирация с цел прихващане на комуникации между 13 октомври 2001 г. и 9 август 2006 г. Разследването по случая започна, след като се появиха детайли за подслушването в News of the World. Оказа се, че журналисти от таблоида на Мърдок са опитвали да се доберат до гласовите съобщения не само на политици и известни личности, но и на жертви на убийства и други престъпления. Според прокуратурата повече от 600 души, сред които Брад Пит и Анджелина Джоли, Джуд Лоу, Сиена Милър, Уейн Рууни, са били жертви на подслушванията.

Пак през юли 2012г. Лес Хинтън, изпълнителен директор на компанията “Дау Джоунс”, която издава авторитетния в. “Уолстрийт джърнъл”, подаде оставка заради развихрилия се около Рупърт Мърдок скандал с подслушвания. До 2007 г. Хинтън оглавяваше “Нюз интернешънъл” – компанията, контролираща британските вестници на медийния магнат Рупърт Мърдок, включително спрения “Нюз ъв дъ уърлд” – един от най-старите вестници в света.

Хинтън (67) е смятан за един от основните приближени на Мърдок, работил е за него повече от 50 години. Междувременно Мърдок поднесе писмени извинения на хората, засегнати от подслушване на телефоните им. Извиненията бяха публикувани вчера на първите страници на притежаваните от магната британски вестници.

Британският таблоид “Нюз ъв дъ уърлд” отпечатва последния си брой през юли 2012г. след разразяването на крупния скандал, тогава съобщи синът на собственика на изданието Рупърт Мърдок – Джеймс Мърдок.

През месец май 2011г. Нюз Корпорейшън на Рупърт Мърдок придоби компанията UGO Entertainment от медийния конгломерат Хърст Корпорейшън, основан от Уилям Хърст през 1887 г. Така Мърдок разшири присъствието на Нюз Корп. на пазара на онлайн видеоигрите и получи месечно аудитория от 70 милиона души. UGO Entertainment управлява Интернет проекти с видео игри и информация за спорт, кино и технологии и “палави мацки” за мъже на възраст от 18 до 35 г. Сайтовете UGO, включително Ugo.com и 1Up.com вече се управляват от медийното подразделение на корпорацията на Мърдок IGN Entertainment. Сред известните други активи на Хърст Корпорейшън са списанията”Космополитън”, “Ескуайър” и “Харпър`с Базар”.

В началото на 2010г. News Corporation продаде първата частна национална телевизия в България bTV, в т.ч. българския телевизионен канал bTV, както и bTV Cinema, bTV Comedy и 74% от радио-комппанията C.J. OOD, която управлява няколко радиостанции (the bTV Group). Общата сума за сделката бе 400 милиона долара, а нов собственик на бТВ през второто тримесечие на 2010 г. стана Central European Media Enterprises Ltd. (CME). Със сделката за българската телевизия завърши програмата на News Corporation за излизане от значителния й бизнес за ефирно наземно телевизионно и радио разпространение в Източна Европа. Стратегията на News Corp. тогава бе да се съсредоточи към големите пазари като Индия и Китай, към онлайн бизнес и платени услуги. Официално бТВ бе собственост на “Нюз корп.” чрез регистрираната офшорна компания “Болкан нюз корпорейшън”, но не е тайна, че основно действащо лице в нея е рекламният бос Красимир Гергов.

През октомври 2000 г. стартира редовната програма на новата телевизия bTV, а на 18 ноември е излъчена и 1-та емисия на bTV Новините. През 2006 г. бТВ първа внедри най-модерната технология за телевизионна продукция – HDTV. Само за няколко години bTV категорично се наложи като най-гледания телевизионен канал в България с близо 40% дял от всички зрители и с челни позиции на рекламния пазар. bTV е номер едно в България в конкурса “Любима марка” в категория “Медии” през 2009 и 2010 г., а през 2011 г. и 2012 г. е избрана за най-обичана марка във всичките 25 категории, според глобалната организация Superbrands.

Интересът на СМЕ към бТВ бе отдавна, особено след като компанията на милиардера Роналд Лаудер, наследник на козметичната империя на Есте Лаудер, придоби през лятото на 2008 г. българските ProBG (тогава TV2) и RingBG (тогава “Ринг тв”). Продажбата на bTV се забави заради кризата и коригирането на прогнозите за българския рекламен пазар, което реално помогна на купувача, след като резултата бе падане на цената.

Още в началото на лятото на 2008 г. се появи информацията, че Рупърт Мърдок иска да продаде “Болкан нюз корпорейшън” (компанията му в България) и се говореше за около 1 млрд. евро. Също през 2008 година настъпи и друга крупна промяна в собствеността на българския телевизионен пазар. Базираната в Швеция медийна групировка “Modern Times Group” купи от гръцката компания “Антена” втората по пазарен дял телевизия у нас Нова ТВ заедно с кабелните канали “Диема” за сумата от 620 млн. евро. Тази цена вдигна летвата много пред бТВ, което според наблюдатели, е провалило и продажбата й още тогава.

Новият собственик на бТВ  е СМЕ, създадена през 1994 г. и притежава 20 телевизии в 7 държави, сред които Чехия, Хърватия, Румъния, Словения. През май 2009 г. Time Warner купи 31% от CME.

КОЙ Е МЪРДОК

Кейт Рупърт Мърдок или само Рупърт Мърдок (Keith Rupert Murdoch) е австралийски медиен магнат, основен акционер, председател и управляващ директор на Нюз Корпорейшън, част от която бе и българската телевизия bTV (до февруари 2010).

Мърдок е роден на 11 март 1931г. в Мелбърн, Австралия в семейството на журналиста Сър Артър Кийт Мърдок (Sir Keith Arthur Murdoch (1885-1952), който е син на шотландски свещеник емигрирал в Австралия – също опитал като журналист. Бащата Артър е бил политически кореспондент на Сидней Сън и дълги години подържа контакти с изявени политици на Британската империя. Освен това е и неофициален военен кореспондент по време на 1-та св. Война.

През 1928 г. Артър се жени за 23 години по-младата от него атрактивна 19-годишна Елизабет Джой Гриин, дъщеря на богато ирландско семейство, емигрирало в Австралия, и която вижда предишната година на снимка в списанието Тейбъл Ток. Мисиз Мърдок по-късно получава най-високите титли в Австралия и от Британската корона, където е призвана в Баронеса. Елизабет е патрон на силно консервативната Австралийска Семейна Асоциация, която абсолютен противник на еднополовите бракове.

Артър и Елизабет имат четири деца, само едно от които е момче Рупърт, Хелън (по-късно Мисиз Джоф Хендбъри), Ан (сега Мисиз Милан Кантор) и Джанет (сега Мисиз Джон Калверт-Джоунс). Според интервю на най-възрастната (103г.) Баронеса Мърдок от 2003г. тя има 73 наследници.

Рупърт Мърдок учи в „Geelong Grammar School“, едно от елитните частни училища в Австралия, а по-късно учи философия, политика и икономика в колежа „Уорчестър“ и в Оксфордския университет в Англия.

Баща му умира през 1952 година, като дотогава, Кийт Мърдок е натрупал множество акции във вестникарски компании. Той назначава опитния журналист Роан Ривет (приятел от детството му), за наставник на младия Рупърт Мърдок, с надеждата, че ще въведе Рупърт в областта на журналистиката, както и ще го обучи на умения, необходими за управлението на бизнеса. В завещанието си, Кийт Мърдок инструктира доверените му сътрудници, да подкрепят Рупърт, за да започне кариерата си в „Нюз Лимитийд“, „ако преценят, че заслужава подкрепа“. По това Мърдок вече пише статии за Оксфордският студентски вестник и е работил за редица вестници, като младши сътрудник.

Към момента на кончината си, Кийт Мърдок има множество дългове, което кара вдовицата му, след консултация със синдиците на компанията, да продадат много от акциите, както и имоти, за да се плати данък наследство и за погасяване на дълговете.

Елизабет Мърдок е била в състояние да запази само семейното имение, една ферма, както и акции в „Нюз Лимитийд“ и неговите дъщерни дружества, едно списание което се издава в Мелбърн, издателска компания наречена „Southdown Press“, както и The „Barrier Miner“, регионален вестник от град Брокен Хил, Нов Южен Уелс. Елизабет и в момента живее в Австралия, вече на 103 години.

Рупърт Мърдок се връща от Оксфорд за да стане управляващ директор на „Нюз Лимитийд“ през 1953 година. Под негово ръководство, нараства броя на служителите, както и на рекламните приходи. Започва да насочва вниманието си към придобиване и разширяване на медийни издания. Закупува вестник „Съндей Таймс“, издаван в град Пърт, Западна Австралия, както и популярното женско списание „New Idea“.

През 1956 г., Мърдок започва издаването на първото и най-успешно австралийско телевизионно седмично списание „TV Week“, което се издава от негована издателска компания „Southdown Press“. С помощта на вестниците му, списанието и набиращото отново популярност „New Idea“, които му осигуряват стабилни финансови потоци, Мърдок си осигурява финансиране за по-нататъшна експанзия на медийния пазар.

Определящ момент в живота на Мърдок е случая „Стюарт“ в Аделаида. „Нюз Лимитийд“ започва кампания за освобождаването на Макс Стюарт, млад абориген, който е осъден за убийството на малко момиченце, на плажа край Седюна, Южна Австралия през 1958 година. Стюарт е осъден на смърт чрез обесване, като „Нюз“ открито критикува делото срещу Стюарт и провежда собствено разследване. По-късно смъртното наказание е заменено с доживотен затвор. Кампанията на „Нюз“ си навлича гнева на премиера на Южна Австралия, сър Томас Плейфорд. Той нарежда да се събере Кралската комисия и да преразгледа решението на съдията, отменил смъртното наказание на Стюарт. В резултат комисията потвърждава вината Стюарт и препоръчва на „Нюз ООД“ (на която Мърдок е изпълнителен директор) да бъдете таксувани с девет броя в полза на държавата, за противодържавна клевета, форма на предателство, определени въз основата на средновековното английско право и престъпна клевета.

РАЗРАСТВАНЕ В ЕВРОПА

Мърдок започва разширяването на своята компания в посока Англия през 1968 г., когато печели надпреварата със своя именит съперник-издател Робърт Максуел, за придобиването на „News of the World“, който е един от най-популярните английскоезични вестници в света, с тираж от 8,441,966 броя през 50-те години на ХХ век. До 1968 година тиража му е спаднал до около шест милиона броя, както и значителен брой от акциите са предлагани за продажба от член на семейството Кар, което притежава и управлява части от дружеството, в продължение на почти седемдесет години. Това е и първият път, когато Мърдок рискува цялата си империя която вече е създал, ипотекирайки най-ценното от съществуващия си австралийски капитал. След постигането на този огромен успех, Мърдок не само вече контролира „News of the World“, но и напълно възвъръща напълно собствеността си върху всичките си австралийски активи.

Когато ежедневникът „The Sun“ излиза на пазара през 1969 г., Мърдок го придобива и го превърна във формат таблоид, превръщайки го в поредното си печелившо начинание. През 2006 г. таблоида вече има тираж от над 3,000,000 екземпляра на ден. Следва придобиването на вестник „The Times“ (в пакет със „The Sunday Times“), през 1981 г.

През 80-те и началото на 90-те години Мърдок с публикациите си като цяло подкрепя политиката на Маргарет Тачър, министър-председателя на Великобритания. В края на ерата на Маргарет Тачър и Джон Мейджър, които управляват страната от 1979 до 1997, Мърдок решава да подкрепи лейбъристите и лидера им Тони Блеър. Мърдок поддържа близки отношения с Блеър, като двамата провеждат срещи за обсъждане на националната политика.

След като Мърдок продава БТВ през 2010 година на новите собственици СМЕ, Мърдок приключи с българската медия. Новите собственици СМЕ притежават още NOVA TV, Pro.bg и Ring.bg. В България неофициално цари убеждението, че двете телевизии под някаква форма се контролират от рекламния бос с амбиции в бизнеса с голф игрища Красимир Гергов, който иначе се води само консултант, какъвто преди се водеше и в Би Ти Ви. CME купи 80% от българските телевизионни канали ТВ 2 и Ринг ТВ в края на юли 2008 г.

Машина за пари в Америка

Към империята на Мърдок принадлежат или са принадлежали медийни чудовища, като “Уолт стрийт джърнъл”, американската медийна компания “Фокс”, киностудията “Туенти сенчъри фокс”, както и няколко британски вестници, между които “Таймс” и булевардното издание “Сън”. В т.ч. българския телевизионен канал “Би Ти Ви”. Огромни са дяловете му в чужди телевизионни компании в европейски страни като Германия и Англия, например.

Републиканецът Мърдок

Мърдок никога не е криел пристрастията си към републиканците в САЩ. Неговите медии винаги са били в услуга на бившия президент Буш-младши и подкрепяха напълно войната в Ирак. Телевизионният канал на Мърдок “Фокс” сключи договор със Сара Пейлин, бившата кандидатка на републиканците за вице-президентския пост и лидерка на ултраконсервативното движение “Чаено парти”.

List of assets owned by News Corporation