Пак “почерниха” България и Борисов – сега и в книга

ВИЖТЕ ВИДЕО

Журналистьт от ФОРБС Анди Грийнбьрг.

“България е пленник на корупцията и мафията, а Борисов е сенчест квартален здравеняк, замесен в съмнителни дейности,” пише в нова книга за “Уикилийкс”, организацията, която издаде стотици хиляди секретни американски документи. Автор на книгата излязла през септември 2012г. е журналистьт от ФОРБС Анди Грийнбьрг а заглавието е „Тази машина, която убива тайни: Как „уикилийкърите”, „шифропънкарите” и „хактивистите” целят да освободят информацията на света” (“This Machine Kills Secrets: How WikiLeakers, Cypherpunks, and Hacktivists Aim To Free the World’s Information”). Това е втората книга на Грийнбьрг, която може да се купи он-лайн за около 15 долара, а пьрвата излезе през март. Той  е известен с множество публикации на тема “Сигурност” и следене в списание ФОРБС, като последната му от 27 септември 2012г. е посветена на Американските служби: U.S. Law Enforcement Is Tracking Who Calls, Texts And Emails Whom More Often Than Ever Before.

Атанас Чобанов е роден на 26 юни 1968 в София.
Завършва 9-та френска гимназия в София, а след това е приет да учи френска филология в Софийския университет. Става комсомолски секретар, а през 1989 г. подава молба, за да бъде приет в БКП. Недоволен от падането на режима на Тодор Живков, 2 години по-късно той заминава за Париж, където става емигрант. Пред 1992 г. записва лингвистика в Университет Париж 10, според публикуваната от самия него автобиография. През 2004 г. Чобанов е научен сътрудник в споменатия парижки университет – в лаборатория към Националния център за научни изследвания Модико.
2003 април – заедно с Александър Градинаров основател на вестник Парижки Вести.
2005 декември – секретар на Съюз на Българите по Света “Бъдеще”
2009 – Кандидат за евродепутат от Синята коалиция;
2010 – BalkanLeaks
2010 – Сайт Биволъ заедно с Асен Йорданов
Езици: френски, английски, руски
Женен с две деца.

Интернет сайтьт слейт дот ком публикува днес статия на сьщия автор Грийнбьрг за своята книга, сьс заглавие “Ако Уудорд и Бьрнстейн бяха Бьлгари” (If Woodward and Bernstein Were Bulgarian) в който разказва миналото на Премиера Борисов, както и за двама български журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов, които са се срещнали с основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж в Елингам, Великобритания, в две предишни свои публикации от 27 и 28 септември 2012г.

Асандж предоставил на българите, макар и неохотно, секретни дипломатически телеграми, пише Грийнбьрг.

Ние публикувахме информация за тези документи, включително и оригиналните текстове още на 5 юни 2011 г. в тази статия: Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Сред множеството скандали, които разкривали документите, най-ценна била информацията в един от тях, посветена на настоящия премиер на България Бойко Борисов. Документът бил бележка от американския посланик в София през 2006 г. Джон Байърли, който прогнозирал, че Борисов ще се опита да стане министър-председател, „Най-популярният политик в България: Големи надежди, мрачни връзки”.

Телеграмата разказва житейската история на политика, като започва с неговата младост като „квартален здравеняк” в банда в покрайнините на София, който основал частна охранителна фирма и „я превърнал в една от най-големите по онова време”, когато частната охрана „била синоним на изнудванията и грубата сила”.

Неговата половинка Цветелина Бориславова управлява голяма българска банка, обвинена в пране на пари на организирани престъпни групировки, както и на тези от незаконните транзакции на Борисов. Документът сочи още, че политикът има социални и бизнес отношения с влиятелни фигури от мафията.

ИСТОРИЯТА ПО НАПИСВАНЕТО НА КНИГАТА:

3 comments for “Пак “почерниха” България и Борисов – сега и в книга