Кубрат Пулев среща Кличко след най-големият български успех в професионалния бокс

Кубрат Пулев (Кобрата) тази събота в Хамбург, Германия спечели европейската титла и интернационалният пояс на IBF и си осигури дълго чаканият мач с шампиона на Международната боксова федерация (IBF – International Boxing Federation) в тежка категория Владимир Кличко през лятото на 2013 г. ФОТО: badlefthook.com

1 октомври 2012г. Кубрат Пулев (Кобрата) тази събота в Хамбург, Германия, си осигури дълго чаканият мач с шампиона на Международната боксова федерация (IBFInternational Boxing Federation) в тежка категория Владимир Кличко през лятото на 2013 година, като победи с нокаут в 11-ия рунд гиганта Александър Устинов от Беларус. На сайта на федерацията официално е качено името на нашия боксьор.

Залогът в мача тази бе голям – европейската титла и интернационалният пояс на IBF плюс шанс за мач с Кличко. Двубоят оспосрван – и двамата с Устинов са почти непобедими до сега.

След като “Балканската Кобра” успя да разкърви носа и да отвори аркада над лявото око на Устинов до 4-ия рунд Кобрата продължи с безмилостните си атаки, за да дойде и 6-ят рунд, когато окото на Беларуския гигант (25 килограма по-тежък от Пулев), започна да се затваря. Което обаче не му попречи в 7-ия рунд да нанесе страхотен удар на българина, но за сметка на това Кубрат компенсира с префектна серия.

В 8-ия рунд рингьт се превърна в истинска кървава арена, след като Устинов започна все по-трудно да стои на краката си, разкървавен бе вече и левият му клепач.

В 9-ия рунд 31-годишният столичанин отново “оперира” аркадата на Устинов и го уцели с бомбено дясно кроше.

В 10-ия рунд Пулев беше вече триумпфиращ “гладиатор”, а в 11-ия “жертвата” му буквално се свлече на колене и въобще не успя да стане.

Кубрат Пулев записа 17-та победа и така остава непобеден на професионалния ринг и триумфира на 1-во място в ранглистата на IBF. Българин досега никога не е бил на такава позиция в професионалния бокс.

Сразеният Устинов е ветеран от войната в Чечения и преди да “падне на колене” пред Пулев имаше цели 27 победи на профиринга, 21 от тях с нокаут.

Немският треньор, който работи с Кубрат Пулев – Ото Рамин, бе доволен от представянето на своя възпитаник при победата над Александър Устинов. На пресконференцията след мача Рамин обясни, че Кобрата се е придържал към тактиката за мача и това му е донесло успех. Според специалиста, българинът има още резерви и тепърва ще постига още успехи.

Мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко може да има най-рано в края на 2013 година, съобщи мениджърът на украинския боксьор Бернд Бьонте.
36-годишният Кличко е световен шампион в тежка категория. Той ще се боксира срещу Мариуш Вах на 10 ноември, а след евентуалната победа над поляка, следващият претендент за титлите му е руснакът Александър Поветкин. От щаба на украинеца искат мачът с Поветкин да е през юли догодина, като по този начин битката с българина остава за месеците преди Коледа 2013 година.

Пулев бе посрещнат на летище София от половинката си Андреа, много фенове и журналисти, пред които категорично заяви, че украинецът Владимир Кличко повече няма къде да му избяга и няма търпение да се срещне с него на ринга, съобщи Фокус.
„Тази победа беше за България. Въпросът беше да не ме докосва изобщо, не мога да преценя дали е била по-трудна тази победа от тази над Димитренко. Имаше и удари, които понесох, но нямаше как. Важното е, че те не повлияха на мача. След това гледах да обърна внимание на българската публика, хората бяха дошли от Лондон, от Берлин. Трябваше да им обърна внимание, бяха много шумни, много силни и ме подкрепяха непрестанно, това бе голяма подкрепа за мен. Не съм бил разколебан дори за секунда, дори когато ме удари силно с дясното кроше. Бях максимално съсредоточен. Ще ви излъжа, ако кажа, че не е имало притеснение. Но притеснението бе в границите на нормалното, все пак имам опит зад гърба си, от 17 години съм боксьор. Ето, че стигам до върха в моята кариера, няма да спирам дотук“, бяха първите думи на Кубрат Пулев на летище София.
„Предстои може би още един мач, след което може би ще има и мач с Кличко, най-вероятно след януари. Не искам да се заричам, но той вече нито може да бяга, нито да се крие. Ще играе с Поветкин или с някой друг, след това с мен. Определено ще му е много трудно на Кличко с мен. Нека първо се реши кой ми е опонент, тогава ще се готвим. Ще тренирам в България още време. След като стане ясно кога ще е следващият ми мач, ще замина за Германия и ще се готвя там. Тази победа ще я посветя и на мен си, все пак толкова труд толкова години“, каза още българският боксьор.
„Вече съм се наредил до големите имена, дали ще се наредя до най-големите, ще разберете след няколко месеца. Трудно е, много е трудно да се организира мач у нас. Това е красив спорт и е много труден. Професионалният бокс повече ми пасва от аматьорския. От Федерацията ни ме отказаха да съм аматьор и да се мъча. И аз рискувах и се радвам, че успявам. Иначе се интересувам от това, което се случва с нашия бокс. Все пак брат ми е част от националния отбор. Тервел върви много добре по неговия път, той и Станка Златева отсрамиха българския спорт в Лондон. Ще видим докъде ще стигне. Мнението ми за българския спорт е оптимистично, държавата прави доста. Министърът си е на мястото, не е като предните“, завърши Пулев.

Кубрат Пулев
Роден на: 4 май 1981 година
Родно място: София, България
Прякор: Кобрата
Висок: 194 сантиметра
Тежи: 112 килограма
Европейски шампион за аматьори – 2008 година
На световно първенство – два бронзови медала (2005, 2006)
В професионалния бокс: 17 мача, 17 победи (9 от тях с нокаут)

Печели 2 титли в професионалния бокс:
Свободната Интерконтинентална титла (22 октомври 2011 година) срещу Травис Уокър
Европейската титла – 5 май 2012 година срещу Александър Димитренко

ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА КУБРАТ ПУЛЕВ

съперник
Флориан Банке (Рум) победа техн. нокаут 2 (4) рунд
Сердар Юсал (Тур) победа техн. нокаут 4 (4) рунд
Гбенга Олокоун (Ниг) победа по точки (6 рунда)
Зак Пейдж (САЩ) победа по точки (6 рунда)
Мат Скелтън (Вкбр) победа нокаут 4 (8) рунд
Исоса Мондо (Конго) победа отказал се (3 рунд)
Дани Бечелдър (САЩ) победа техн. нокаут 2 (8 рунд)
Евгени Орлов (Рус) победа руснакът е дисквалиф.
Доминик Гуин (САЩ) победа по точки (8 рунда)
Паоло Видоц (Ит) победа по точки (8 рунда)
Ярослав Заваротни (Укр) победа по точки (8 рунда)
Дерик Роси (САЩ) победа техн. нокаут 5 (8 рунда)
Максим Педуира (Укр) победа по точки (8 рунда)
Травис Уокър (САЩ) победа по точки (12 рунда)
Интерконтинентална титла
Майкъл Спрот (Вкбр) победа отказва се 9 (12 рунда)
Александър Димитренко (Укр) победа нокаут 11 (12 рунда)
Европейска титла
Александър Устинов (Блрс) победа нокаут 11 (12 рунда)
защита на Интерконтиненталната
и Европейската титла