Кръщават в осмърдяна река пълна със златотърсачи, наркодилъри, крадци и бебета с памперси

Пастор Хуан Моралес (ляво) се моли върху главата на Биран Моралес за Водното му Кръщение на 23 септември 2012г. с Иисус Фуенте Де Вида Етерна, Църква в Ийст Форк на реката Сан Гебриел в Азуса, Калифорния. PHOTO COURTESY: LA TIMES

Ел Ей Таймс: Облечен в бяла роба стъпил здраво до кръста във вода, пастор Хуан Моралес усмихнато тържествено благославяше всеки, дошъл да се кръщава

 Дупката за плуване, която се използва всеки уикенд е пълна с детски пелени и човешки изпражнения

30 септември 2012г.  Хиляди пикник-любители и златозлатотърсачи всеки уикенд пристигат по малък двулентов път, паркират около река Сан Габриел, а след това се придвижват в района със сандъци на колелца пълни с храна и лед, големи радио-касетофони, лопати, и всякаккъв модел бебешки колички, нанизани с памперси. Така днес започва материал във в-к Ел Ей Таймс, който аз намерих за изключително гениален с това как успява да опише днешното състояние на Калифорния, и особено Южната й част, и най-вече районът около Лос Анджелис – неговата Южна и Източна част, предимно населени с латино-наследници. Препечатваме част от текста, а на линка най-долу ще видите статията в оригинал.

Те хвърлят боклуци, палят лагерни огньове, “пречистват” дивата природа, копаят за злато и още много други забранени дейности по поречието на реката, продължава описа на трагедията Los Angeles Times. Горското стопанство в лицето на рейнджърите се опитват напразно да ограничат злоупотребите, но са безнадежднои, най-малкото заради “численото превъзходство”, пише Ел Ей Таймс.

През изминалия уикенд нито един рейнджъри не бе в полезрението около популярна дупка използвана за басейн, където въздухът мирише на пушек и кенеф от лагерните огньове и импровизирани тоалетни в близките храсти. Млад мъж ловува птички с пистолет (БиБиГън). Няколко метра по-нагоре по течението, половин дузина златотърсачи копаят дълбоки дупки и плъзгат масивни камъни от другата страна на реката със стоманени въжета, прикрепени към лебедки. Описва подробно смръднята в- Ел Ей Таймс, като след това продължава със среия от снимки за опустошаването на реката. PHOTOS: Trashing the river

Облечен в бяла роба стъпил здраво до кръста във вода, пастор Хуан Моралес усмихнато тържествено благославяше всеки, дошъл да се кръщава. Членовете на Църквата, вдигнаха ръце в молитва към Бога и благодарност всеки път, когато Моралес потапяни някой в името на Исус Христос, разказва Ел Ей Таймс.

“Ние сме тук в реката 4 пъти годишно вече в продължение на 7 години, защото тя е красива и чиста”, каза Пастор Моралес на испански, цитиран от Таймс.

Красива и чиста, може да е било подходящо описание в миналото. Но то не се вмества днес. Въпреки че виладжийте наоколо казват, че качеството на водата е добро и е безопасно да се плува, то в близост около плувната дупка мястото е затрупано от десетки мръсни пелени и човешки изпражнения, продължава Ел Ей Таймс.

Аз няма да продължа, защото това е отвратително и ми напомня циганските квартали в България. Наистина жалко в 21 Век такава гадост и простотия в Америка. Отвратен съм! Възхитен съм от журналиста, който според мен е успял да събере в образа на една река цялостната картинка на това, което се случи в Калифорния след набезите на легални и особено на нелегални човеци през последните години.

ИЗТОЧНИК: Overuse threatens San Gabriel River