Президентът Плевнелиев в ООН потвърди Обама и даде България за пример

В обръщението си на 67-та сесия на ОС на ООН президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора и отново посочи, че способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния тероризъм. FOTO COURTESY: REUTERS C

Плевнелиев направи изказване, основно подобно на Обама, в което осъди скорошните актове на насилие, извършени в името на религиозни убеждения, “натисна” Сирия и Иран, спомена конфликта Израел-Палестина и даде за пример традициите на толерантност и диалог между етническите и религиозните общности в българското общество. Президентът потвърди и подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО

Четете за още срещи на Президента в Ню Йорк – с шефа на сигурноста на САЩ, с еврейски организации, с емира на Катар, с президента на Косово

25 септември 2012г. Президентът на Р България Росен Плевнелиев направи изказване в рамките на Общия дебат на 67-та сесия на Общото събрание на ООН (ОС на ООН) в Ню Йорк, който беше открит днес. Българският държавен глава беше сред първите осем лидери, които се обърнаха към световната общност от трибуната на Общото събрание, предаде прессекретариатът на Президентството, между тях и Президентът на САЩ Барак Обама в ООН, който заяви, че “Идеята да се контролира потока от информация е остаряла”.

В централата на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев разговаря с емирът на Държавата Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани и с президента на Република Косово Атифете Яхяга.

Президентът Росен Плевнелиев се срещна вчера в Ню Йорк и със съветника на президента Обама по въпросите за сигурността Джон Бренан и с представители на еврейски организации, както ви съобщихме по-рано.

./по-долу вижте за какво си говореха/

В обръщението си на 67-та сесия на ОС на ООН президентът Росен Плевнелиев заяви,

че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора и отново посочи, че способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния тероризъм. “За съжаление няма държава или общност, които да са застраховани срещу терористични атаки. Само преди няколко седмици в София отдадохме почит на загиналите петима израелски и един български гражданин, загинали при атентата на летище Сарафово”, каза Росен Плевнелиев. Той потвърди решимостта на България да положи всички усилия и да изправи пред съда извършителите и организаторите на терористичния акт. Президентът беше категоричен, че е напълно неприемливо извършването на подобна жестокост в името на религиозни вярвания.

Пред Общото събрание на ООН българският президент заяви, че продължаващото насилие в Сирия предизвиква сериозно безпокойство и е довело до пълната загуба на легитимност на управляващия режим. “Нарастването на броя на бежанците и влошаването на хуманитарната ситуация в страната създават сериозни рискове за съседните държави”, посочи президентът. Росен Плевнелиев призова виновните за извършените престъпления да бъдат изправени пред Международния наказателен съд и изрази солидарността на България с действията на Европейския съюз по оказването на хуманитарна помощ на пострадалите цивилни граждани в Сирия.

Росен Плевнелиев изрази категоричната подкрепа на страната ни за мирните инициативи на ООН и предложенията на специалните представители на световната организация Кофи Анан и Лакдар Брахими за прекратяване на насилието в Сирия. Според българския президент, незабавното спиране на кръвопролитието трябва да бъде последвано от период на преход в Сирия и създаването на правителство, което да представлява всички общности в страната. По този начин ще бъдат гарантирани правата на гражданите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност.

В обръщението си президентът отбеляза очакването на международната общност за подновяване на усилията за намирането на трайно и взаимно приемливо решение на Близкоизточния мирен процес. “България се надява скоро да бъдат подновени преките преговори между Израел и Палестинската автономия, които да отговорят на легитимните интереси и на двете страни и да доведат до постигането на общо споразумение”, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът се обяви също така за повече усилия на международната общност по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение. Росен Плевнелиев призова Иран да окаже пълно съдействие на Международната агенция за атомна енергия по отношение на ядрената си програма и за спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. “Необходимо е да бъде подновен диалогът на високо равнище за бъдещото на иранската ядрена програма, както и демонстрация на ясна политическа воля на властите в Техеран да предприемат конкретни стъпки за възстановяване на доверието на международната общност”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че усилията на политическите лидери трябва да бъдат насочени към насърчаването на толерантността между различните етнически и религиозни общности. България е готова да сподели своя опит с други общества в преход, каза Росен Плевнелиев и даде за пример постиженията на мирния преход в страната ни, който съхрани традициите на толерантност и диалог между етническите и религиозните общности в българското общество.

В словото си президентът беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Югоизточна Европа и Западните Балкани. “Убедени сме, че всяка страна от региона трябва да има своето бъдеще в Съюза и това може да стане след като бъдат изпълнени необходимите критерии за членство”, каза Росен Плевнелиев. Той подчерта също така, че изпълнението на националните програми за реформи в рамките на преговорния процес трябва да бъде придружено и от разрешаването на всички въпроси на добросъседските отношения, в съответствие с европейските стандарти. Това ще бъде от полза за всички страни на Балканите, както и за тяхната европейска перспектива, каза Росен Плевнелиев. Той отново припомни, че насърчаването на икономическите връзки между държавите от Югоизточна Европа и реализирането на проектите в областта на транспортната инфраструктура и на енергетиката ще допринесат за развитието на общоевропейските транспортни коридори и ще имат общ позитивен ефект за народите на Балканите.

“Преди няколко месеца на Конференцията “Рио+20” дадохме заявка за изграждането на “по-зелен” и по-сигурен свят и всички обявихме, че пътят на устойчивото развитие е единствено правилният. Време е да продължим напред и да предприемем конкретни действия”, заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава призова също така за конкретни действия по целите за устойчиво развитие от дневния ред на Конференцията „Рио+20”. Те трябва да бъдат включени в рамковата програма на ООН за развитие след 2015 г. и България има готовност да подкрепи дейността на Икономическия и социален съвет на ООН в тази посока. Според президента Плевнелиев, всяка стратегия за икономическо развитие трябва да отчита водещата роля на образованието, като най-добра инвестиция в бъдещето на следващите поколения. Във връзка с това държавният глава приветства назначаването на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за изпълнителен секретар на новата инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието.

Президентът потвърди и подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. Генералният секретар на ЮНЕСКО българката Ирина Бокова (р.1952г.) е с опит във външната политика и прави бърза кариера във Външно министерство, както в София, така и като делегат на ООН в Ню Йорк. Тя е бивша външна министърка от правителството на Жан Виденов (БСП-БКП), Зам-председател на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност и член на Комисията по европейска интеграция в Правителството на България на Царската партия НДСВ  (20.07.2001 – 18.05.2005, тогава говорител на Външно министрество е посланик Елена Поптодорова), посланик във Франция и Монако (2005) и ръководител на ЮНЕСКО към ООН (избрана на 15 юни 2009, тогава Постоянен представител на Р България в ООН е Райко Райчев (БСП, от 2007 до 2011, отзован заради принадлежност към ДС с псевдоним Велин, -1, -2) – началник на кабинета на министъра на външните работи Ивайло Калфин). Бокова е дъщеря на Георги Боков бивш партизанин-ремсист и главен реактор на в-к “Работническо дело” (1958-76) и сестра на Филип Боков (бивш депутат, началник на политическия кабинет на Сергей Станишев (БСП) и член на Висшия съвет на БСП от 1990 до 19997. Филип Боков е сред учредителите на Политическо движение “Социалдемократи”, заедно с бившата и настояща посланичка в САЩ г-жа Елена Поптодорова (2002-08, 2010-сега) и бившият министър на външните работи и зам. председател на Министерски съвет (2005-09) и кандидат за президент от БСП (2011) и настоящ евро-депутат Ивайло Калфин (БСП, род. 1964г., месечната заплата на евродепутатите за 2011 г. е 7956 евро ($10342)- чисто получават 6200, отделно вземат “дневни”, платен телефон, наем и др. добавки за участия в Комисии от евробюджета). Боков работи и като съветник на президента Георги Първанов. Бокови брат и сестра, г-жа Поптодорова са възпитаници на Първа английска езикова гимназия в София. Бишата кандидатка за вице-президент на Р България (от БСП – 1996г.) е подкрепена сега за поста в ЮНЕСКО от правителството на ГЕРБ и президента Плевнелиев.

ПРЕЗИДЕНТСКИ СРЕЩИ

24 септември 2012 г. В Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев разговаря със съветника на президента на САЩ по въпросите на сигурността Джон Бренан. Продължава работното посещение на държавния глава в САЩ за участие в 67-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк. автор: В. Николов / ПРЕЗИДЕНСТВО

Съединените щати оценяват ангажираността на България в борбата с тероризма и са готови да работят заедно със страната ни за предотвратяване на нови терористични атаки. Това стана ясно след вчерашната среща на президента Росен Плевнелиев в Ню Йорк със съветника на президента Обама по въпросите за сигурността Джон Бренан. Пред българския държавен глава съветник Бренан изказа поздравление и благодарност за професионалната реакция на българските институции след терористичната атака в Сарафово и изрази високата оценка на американската страна за сътрудничеството между специалните служби на България и САЩ в процеса на разследването на атентата.

Президентът Росен Плевнелиев отново посочи, че България няма да пести усилия и средства, за да намери и накаже виновните за случилото се на 18 юли. По време на срещата са били обсъдени сътрудничеството в сферата на киберсигурността и противодействието на финансовите престъпления, а също така въпроси на регионалната и енергийната сигурност.

Процесите в Близкия изток и в страните от Северна Африка и възможностите да бъде използван българският опит в прехода на страните от т.нар. Арабска пролет, както и предстоящото посещение на президента в Държавата Израел бяха сред темите, които президентът Росен Плевнелиев обсъди в Ню Йорк с представители на еврейски организации, на предварително включена в програмата му среща, за която ви съобщихме по-рано.

На срещата стана ясно, че се работи по програма за достойното отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Очаква се отбелязването на годишнината да включва редица събития в България и в други държави, като представителите на еврейските организации изразиха пред държавния глава подкрепа и готовност за участие.

24 септември 2012 г. Президентът Росен Плевнелиев се срещна в централата на ООН в Ню Йорк с емира на Държавата Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани. Продължава работната визита на държавния глава в Ню Йорк за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН. автор: В. Николов / ПРЕЗИДЕНТСТВО

Възможностите за партньорство за достъп до трети пазари са обсъдили в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев и емирът на Държавата Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани. Очаква се до края на годината да бъде взето решение за първия пилотен проект, който Катар ще реализира у нас, информира президентът след срещата, цитиран от президентската прес-служба.

Росен Плевнелиев е оптимист, че проектната компания за изграждането на пътя Русе-Свиленград ще започне работа бързо и ще покаже ефективността на проекта, за да премине той към следваща фаза на реализация. Работи се съвместно и за осъществяването на катарски инвестиции в земеделието. „Отношението на Катар към страната ни е много положително и държавата търси добро партньорство с България, основано на дългосрочно сътрудничество”, коментира президентът. По думите му, това партньорство трябва да бъде реализирано в двустранни договори, съобразени с европейското законодателство, а доброто приятелство между България и Катар трябва да се основава само на добре структурирани и успешни проекти.

По време на срещата Хамад бин Халифа Ал-Тани е отправил и покана до президента Плевнелиев да посети Катар в удобно за него време.

24 септември 2012 г. Президентът Росен Плевнелиев се срещна в Ню Йорк с държавния глава на Република Косово Атифете Яхяга. Продължава работното посещение на президента в САЩ за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН. автор: В. Николов / президенство

В централата на ООН в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев разговаря и с президента на Република Косово Атифете Яхяга. България ще сподели опита си в преговорния процес за членство в Европейския съюз, а европейската интеграция на Балканите трябва да продължи с интеграцията на Република Косово, подчертаха по време на срещата си президентите Росен Плевнелиев и Атифете Яхяга.

Икономическото развитие на Косово в момента е водещ приоритет в страната, заяви президентът Яхяга. По нейните думи, България е добър партньор.