Световна треска за злато – България държи 40, САЩ първенци с 8133 тона

Оказва се, че една много млада държава – САЩ, образувала се не по силата на някакви исторически, етнически или религиозни причини, като старата и добра държава България, както и повечето държави по Света, е по-печеливша в исторически аспект. Една държава, която се формира от частния интерес и частния бизнес на една частна банка, печатаща една частна валута. Частната банка се нарича Федерална резервна система, а частната валута, както се досещате, е доларът.

Бум на покупките на ценния метал през 2-то 3-месечие – 62.9% повече златни запаси спрямо 1-то – особено активни Русия, Украйна, Казахстан и Филипините

На всеки българин се падат по 5,30 грама злато

България на 47-о място в света с 39,9 тона златни резерви

Лидер е САЩ (8133 т), следват Германия (3395), Международният валутен фонд (2914), Италия (2451) и Франция (2435) – защо са лъскави шампиони?

Спад в търсенето в Индия и Китай

1965 г.: “Несъмнено и днес стойността на всяка валута се определя на основата на преки или косвени, реални или предполагаеми връзки със златото”

Златото от резерва е като златото от Олимпийските игри

24 август 2012г. Световна треска за злато обхвана банките. Бум на покупките на благородния метал се наблюдава пред 2-то 3-месечие на 2012г., показват данни на Световния съвет по златото към август на настоящата година.

Финансовите регулатори са придобили с 62.9% повече златни запаси спрямо януари-март 2012 г. до 157,5 метрични тона. Особено активни са били трезорите на Русия, Украйна, Казахстан и Филипините. Спот цената на златото е около 1615 долара за тройунция, като през септември се очаква цените бавно да започнат да се повишават.

Световното търсене на злато обаче намалява в средата на годината, посочиха още от съвета. Спадът е най-вече в Индия и Китай. Крупни инвеститори и централни банки обаче увеличават запасите си, тъй като се възползват от ниските цени. За разлика от Азия в Европа са повишени вложенията в ценния метал. Търсенето на кюлчета и монети скача с 15% на годишна база на Стария континент до 77.6 млн. тона. Обемът на инвестициите стига до 3.1 млрд. евро, което е увеличение с 37%.

Запасите от злато в България са 39,9 тона, което е 11,7% от резервите на страната и това количество не се е променило от 2011г., т.е. държавата не е купувала и не се е запасявала с ценния метал през последната година.

Това отмества Родината ни с две места по-надолу на 47-о място в света по наличие на благородния метал. В края на 2011г. сме били 45-и в списъка със същото количество злато.

На всеки човек в България е застрахован с по 5,30 грама злато от резерва, а всяко семейство “държи” близо 13 грама от запасите. Жените и мъжете почти си разделят златото от резерва, а шест и половина (6,5) пъти повече злато да отиде в градовете. Това са изводите на база данни на Националния Статистически Институт (НСИ).

Към 1 февруари 2011 г. населението на Р България е 7 364 570 души, от които жени – 3 777 999 (51.3%) и мъже – 3 586 571 (48.7%). Те живеят в  3 005 589 домакинства (домове), от които  5 287 323 в градовете и 803 091 в селата. Средният брой на членовете на едно домакинство е 2,5, което е спад повече от два пъти сравнено с 1900г., когато той е бил 6. Това е посочено от НСИ.

Лидер в световната златна класация са САЩ, които притежават 8133 тона златни резерви.

На всеки американец се падат близо по 26 грама злато от резерва, което е пет (5) пъти повече от българските им себеподобни в България. Всеки българо-американец е застахован с по 0,02 грама американско злато от резерва, което го прави 265 пъти по “слаб” при сериозен финансов срив и криза в САЩ от неговият сънародник останал в Родината си.

САЩ е 3-та по население страна в света след Китай и Индия – 313 972 017 души към 2012 г. Най-населеният щат е Калифорния с население от 37 691 912 души към 2011 г. Според наши данни българите в САЩ са над 350 000, което прави страната една от първите по брой сънародници в света. Съотношението в присъствието на българи в САЩ е 1/897, т.е. 897 пъти българо-американците са по-малко от останалите с какъвто и да е произход янки

Оказва се, че една много млада държава – САЩ, образувала се не по силата на някакви исторически, етнически или религиозни причини, като старата и добра държава България е по-печеливша в исторически аспект. Една държава, която се формира от частния интерес и частния бизнес на една частна банка, печатаща една частна валута. Частната банка се нарича Федерална резервна система, а частната валута, както се досещате, е доларът. А нашата си я знаете – гордият Лев.

През 1934 г. Президентът на САЩ Рузвелт обявява притежаването на злато за незаконно. През 1938 г златния запас на САЩ бил 13 000, веднага след 2-та Световна война през 1945 г  скача на 17 700, само 4 години по-късно през 1949 вече е 21 800 тона. Абсолютен рекорд! 70 процента от всички световни златни резерви на този етап. Съответно именно доларът станал еквивалент на скъпоценния метал, само тази валута била напълно обезпечена със злато. През 1944 г англичаните и австралийците напълно изчерпали своите златни резерви. Само Сталин продължавал да изпраща към сейфовете в САЩ злато, добито от находищата в Магадан и Колима. И така продължило до 70-те години, когато СССР успял да изплати на Вашингтон последните дългове по ленд-лиза. Изплатил ги, ще повторим, изключително със злато. “Златното  статукво” на долара юридически е оформено на Бретон-Вудската конференция на ООН през 1944 г., а уставът на Международния валутен фонд (МВФ) е скроен по американските предпочитания. Т.е. домашната инфлация в САЩ е изнесена в чужбина, без да влияе негативно върху икономиката на САЩ.  След  1965г. много държави (Франция, Канада, Япония и др.) започнали обратно да обменят наличните си американски долари със злато от Златният резерв на САЩ. Към края на юли 1971 г. златният запас на Америка достигнал пределно ниско, според мнението на властите на САЩ, ниво – по-малко от 10 милиарда долара. И тогава се случило това, което е известно в историята като “Никсън-шок”. На 15 август 1971 г президентът на САЩ Ричард Никсън обявил по телевизията за пълната отмяна на златното обезпечение на долара. Така президентът де факто обявява национален банкрут и пълен провал на страната си да посрещне международните си финансови ангажименти. Междувременно Конгресът на САЩ постепенно премахва всякакви законови рестрикции за Федералния резерв относно увеличението на паричната емисия, т.е. печатането на пари. Както твърдят мнозина икономически анализатори никоя държава, пък била тя и световна свръхсила, не може да си позволи небалансиран платежен баланс за неограничен период от време. Наличието на злато може и да окаже значение.  

За разлика от златния стандарт, виртуалната парична система е доста по-неустойчива и много централни банки целенасочено намаляват частта на американските ценни книжа в своите резерви, и тази тенденция едва ли може да бъде спряна.

Следващите в “Световната карта на златните съкровища” на 2012 година са Германия, Международният валутен фонд, Италия и Франция, съответно с 3395, 2914, 245 и 2435 тона.

Франция не случайно традиционно стои в челните редици – сега на 5-то място. Добре известният Генерал де Гол не e бил бизнесмен и няма икономическо образование, но именно той е направил най-шумната сделка в историята на световните финанси, превърнала парите в хартия. През пролетта на 1965 г. в Ню Йорк пристига френски кораб, който не бил боен, но в трюмовете му се намирало  “оръжие”, с помощта на което Париж се надявал да постигне победа във финансовата схватка с Америка. Французите докарали в Щатите доларови купюри на стойност 750 милиона с цел да получат за тях “живи пари” – тоест злато. Това бил само първия транш, предявен за обмяна пред Федералната резервна система на  САЩ. По-нататък процесът нямал спиране. Форт-Нокс, където се съхранявал американския златен запас, в края на краищата не издържал на потока хартиени парични знаци и златният стандарт  паднал. От всеобщо мерило за стойността парите се превърнали във виртуална разчетна единица, не обезпечена в по-голямата си част с нищо, освен с доброто име на един или друг глава на централната банка, чийто подпис стои на банкнотите.

И виновен за всичко това бил един човек – Шарл Андре Жозеф Мари де Гол.

4 февруари 1965 г.. “Трудно е да си представим, че може да има какъвто и да било друг стандарт, освен златото. – просвещавал журналистите на своя традиционен брифинг в Елисейския дворец президентът на Френската република. – Да, златото не се променя: то може да бъде на слитъци, кюлчета, монети; то няма националност, то отдавна и целия свят се приема като неизменна ценност. Несъмнено и днес стойността на всяка валута се определя на основата на преки или косвени, реални или предполагаеми връзки със златото”.

Звучи ли верно Де Гол и днес?

А ние ще добавим, че златото от резерва е като златото от Олимпийските игри – вижте колко е и ще разберете къде стоите в световната купчинка на съкровищата!

ВИЦ ЗА ЗЛАТНАТА ТРЕСКА

Жозеф Кайо, бившият министър на финансите в един от кабинетите на Жорж Клемансо, веднъж разказал на Генерал де Гол един виц.

На аукциона “Друо” в Париж била изложена за продажба картина на Рафаел. Арабинът, за да вземе шедьовъра, предложил нефт, руснакът – злато, а американецът, надувайки цената, предложил за картината пачка стодоларови банкноти и я купил за 10 хиляди долара.

“Къде е уловката тук?” – удивил се де Гол.

“Ами в това, – отговорил ексминистъра, преминал заради своя бурен живот и през затвора, и през славата, – че американецът купил Рафаел… за три долара. Стойността на хартията, на която е напечатана една стодоларова банкнота, е само три цента“.

Съвсем справедливо наричат златото “жълтият метал убиец” – подобно на атомната бомба златото е в състояние да унищожи целия свят! Златото продължава да притежава нещо повече от захарта, пшеницата или която и да било друга стока. Защо? Оказва се, че търсенето на злато отразява най-вече търсенето от страна на инвеститорите, които в несигурни моменти прибягват до този инвестиционен инструмент. Златото и свободата вървят заедно – когато парите имат златен еквивалент, правителството не може да манипулира количеството му в своя полза. Възможно ли е отново връщане на златния стандарт? Само тогава, когато лихвените проценти наистина ще отразяват реалното търсене и предлагане на кредити – парите ще са пари, а не добре подострен молив и добре програмиран компютър.

ЛЮБОПИТНО

 1) Шарл де Гол и златния резерв на САЩ

2) Игрите със златото … Останалите участници в заговора срещу златото бяха банки от …

2) Федералният резерв (The Federal Reserve System или Federal Reserve – The Fed – ФР) е сложна система от финансови организации, които служат като централна банка на САЩ, включваща елементи с частно и държавно участие, и като институция е независим от американското правителство. Федералната резервна система (ФРС) се състои от Борд на управителите, 12 частни регионални резервни банки и техните клонове, Федерален съвет за операции на открития пазар. Още няколко допълнителни консултативни съвета подпомагат Борда на управителите в неговата дейност.

ФР е създаден на 23 декември 1913г. , като наличното злато е централизирано и прибрано от резерва, който го използва като основа за банкнотна емисия. ФР е така създаден, изграден и настроен, че да действа като машина за инфлация, за да облагодетелства тези, които не се издържат със заплати и са основни участници в борсовите спекулации, довели краха от 1929 г.

ФР отчита дейността си пред Конгреса на САЩ и се контролира от него чрез 7-членен Управителен Съвет, членовете на който се предлагат от Президента и се утвърждават с гласуване на Сената. ФР има право да емитира американския долар.

Създаването на федералния резерв на САЩ е свързано с едно тайнствено събитие, което е отричано от мнозина съвременници: Федерален резерв

3) КЪДЕ СА ЗЛАТНИТЕ СЪКРОВИЩА НА СВЕТА?

CNBC направиха класация за страните, които притежават най-големите резерви от ценния метал
Централните банки и правителствата държат средно около 20,5% от световните резерви на злато, което е приблизително 29 634 тона.
САЩ Златният трезор в Кентъки – по-известен като Форт Нокс, е най-известният монетен двор в света. Той съхранява най-голямата част от националните златни резерви, а остатъкът е в монетния двор във Филаделфия, Денвър, Уест Пойнт и Сан Франциско.
Германия – Deutsche Bundesbank – централната банка на Германия, има 3395 тона златни резерви
Международният валутен фонд (МВФ) подпомага развитието на икономиките на 185 страни членки. Златната политика на фонда се е измени през последните 25 години, но резервите на фонда запазват стабилизиращата си функция на международните пазари.
Италия  Banca D’Italia управлява резервите на страната и са в размер на 66,6% от валутните резерви на страната.
Китай, златни резерви са едва 1,9% от валутните резерви на страната.
Швейцария – Swiss National Bank притежава златните резерви на страната и е в размер на 29,1% от валутните резерви на страната.
Япония, златни резерви в размер на 28,07 млрд. долара Резервите се държат от Bank of Japan и представляват 2,3% от общите валутни резерви на страната.
Холандия – Холандската централна банка има резерви от благородния метал в размер на 59,6% от общите валутни резерви на страната.
Русия – Централната банка на руската федерация притежава златен резерв в размер на  4,3% от валутните резерви на страната.
Европейска централна банка (ЕЦБ) – Основана през 1998 година от ЕС, институцията е отговорна за паричната политика на страните членки на Еврозоната. Седалището й е във Франкфурт, Германия. Златните резерви на ЕЦБ се оценяват на  18,8% от валутните й резерви.
Тайван – Централната банка на страната управлява благороден метал в размер на 3,9% от чуждестранните резерви на страната.
Португалия – Banco de Portugal е собственик на златен резерв, който представлява уникалните 90,9% от валутните резерви на страната.
Индия – Втората по население страна в света – Националната банка на Индия притежава злато, което е 4% от валутните резерви на страната. Индия инициира отваряне на златните мини през 2009г., които бяха изкарани от експлоатация преди време.
Венецуела – Banco Central de Venezuela управлява злато, което се равняват на 36,1% от валутните резерви на страната. Президентът на страната Уго Чавес съобщи още в началото на 2009г., че правителството има намерение да увеличи добива на злато и размерите на резервите.

2 comments for “Световна треска за злато – България държи 40, САЩ първенци с 8133 тона