Пак наклепаха паметника на Съветската армия в София

17 август 2012г. Днес паметникът на Съветската армия в София осъмна с разноцветни качулки на главите на скулптурите. ФОТО: “Група Човеци”

Два пъти пъти през тази и миналата година фигурите бяха превъплатени в герои, а идея за “промени” в склуптурите вървяха в интернет още през 2010г.

Български поддръжници на руската женска пънк* група с английско име „Пуси Райът” (Pussy Riot) поставиха разноцветни качулки на главите на скулптурите в протест заради делото срещу трите момичета, които бяха осъдени заради “молитва” срещу Владимир Путин в катедрала в Москва

17 август 2012г. Днес паметникът на Съветската армия в София осъмна отново прилично наклепан, след като български поддръжници на руската женска пънк* група с английско име „Пуси Райът” (Pussy Riot) поставиха разноцветни качулки на главите на скулптурите в протест заради делото срещу трите момичета, които са съдени заради “молитва” срещу Владимир Путин в  в Москва.

По-късно днес съдът призна Мария Алехина (22 г.), Надежда Толоконникова (30 г.) и Екатерина Самуцевич (24 г.) за виновни в хулиганство и „подстрекаване към религиозна омраза” заради вандалско поведение в храма „Христос Спасител” в Москва/вижте видео/. Съдийката Марина Сирова, която счете, че трите жени са „нарушили обществения ред” и са „наскърбили чувствата на вярващите” бе поставена под държавна защита “във връзка с постоянно идващите заплахи,” съобщи за ИТАР-ТАСС Анна Усачова, говорителка на Московския градски съд.

Присъдата предизвика реакции по целия свят. Руската православна църква призова за „снизхождение”.  Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕЖан-Клод Миньон изрази „ужаса си”, а върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че над руското правосъдие тегне сериозна въпросителна, след осъждането на две години затвор на трите пънкарки от „Пуси Райът”.

“Няма нищо хубаво в това, което са направили. Все пак не смятам, че трябва да бъдат съдени прекалено строго за извършеното”, заяви Путин на 3 август т.г. , цитиран от руски агенции, в първата си реакция по случая. В изказване в Лондон на предишния ден след срещата си с британския премиер Дейвид Камерън Владимир Путин изрази надежда, че музикантките “сами ще си извлекат поука” от своите действия. “Силният човек в Русия има навика да прави точно премерени коментари за текущи големи съдебни процеси. Тези коментари обикновено съвпадат с решенията на съда,” отбеляза тогава АФП.

На 21 февруари пет активистки на пънк групата пристигнаха в големия православен храм, сложиха си маски и побегнаха към Амвона, откъдето се произнасят поучителни слова и се чете Евнгелието или се извършва църковно пеене. Амвонът (възкачвам се)  е символ на чистата и честна проповед и присъствието на странични граждани там е забранено. Момичетата включиха звукозаписна апаратура и „отслужиха” своя молебен. Видеото беше качено в интернет и предизвика голям обществен резонанс.

Посланието на новата „украса” на паметника на Съветската армия дошло рано в петък сутринта от съобщение до медиите, подписано от „Група човеци” и е адресирано до Посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите.

“Група човеци”, както се подписват извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

“Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани”, заявяват „Човеците”.

Покрити с цветни качулки осъмнаха и няколко известни паметника в руската столица Москва в подкрепа на „Пуси Райът”. Според руските медии това е дело на членове на движението Anonymous, част от които са били задържани сутринта от московчани, пише вестник „Комерсант”, цитиран от „Дневник”. На един от паметниците с жълто са били покрити главите на поета и смятан за основоположник на съвременната руска литература Александър Пушкин и Наталия Гончарова на известното място в Москва – Стария Арбат, съобщават от Комерсант.

Пушкин е един от вечните символи на Русия. Инетресни факти за Пушкин са тези, че негови произведения са били цензурирани и забранени, включително и най-известната му драма “Борис Годунов”. Пушкин умира през 1837г., затънал в дългове, два дни след като е ранен смъртоносно на дуел с любовника на жена му Жорж Дантес. Друго известно заглавие на Пушкин е романа “Евгени Онегин”. И двете са произведения са превърнати в опери, а повечето от всичките му са преведени на десетки езици по света. Множество градове по света имат паметници на поета, като най-много те са в Русия.

Пуси Райът (Pussy Riot – името може да бъде преведено по няколко начина, като един от тях е “Бунтът на котенцетата”) е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително българските власти, е длъжна да ги подкрепи срещу опитите на режима да затвори устите им. С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме Пуси Райът!”, се казва в съобщението.

Снимката, изпратена до медиите от “Група Човеци“, носи надпис “Всички сме Pussy Riot“, а качулките, поставени на главите на фигурите от паметника, са същите като тези, носени от протестиращи в Москва в подкрепа на женската пънк банда.

За да стане ясно, защо написахме, че “че пак наклепаха паметника на Съветската армия в София, ще ви припомним, че още два пъти пъти през тази и миналата година фигурите бяха превъплатени в герои. Идея за “промени” в паметника вървяха в интернет още през 2010г.

На 18 юни 2011г. /събота/ през нощта паметникът на Червената армия в центъра на София беше изрисуван от неизвестен извършител. Почистването става на 21 юни пак през нощта и е организирано от граждански организации и е струвало около 1000 лева. Образувано е досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестния художник. На 22 юни 2011г. на връх юбилейният ден на началото на 2-та световна война – 70-годишнината от началото на Великата Отечествена война – Русия изрази съжаление, че не спират вандалските прояви срещу паметника на Съветската армия в София.

През юни 2011 г. ви информирахме, че фигурите на съветските войници от паметника бяха изрисувани като известни герои от западната популярна култура, включително супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман – Робин, Дядо Коледа с бинокъл и дори символът на “Макдоналдс” – клоунът Роналд. /вижте тук снимки текст: “Оцапаха и изкъпаха Съветската армия” в София/. Тогава Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: “В крак с времето.” Впоследствие неизвестните художници обявиха в интервю за столично списание, че са  7 на брой и се наричат „Creative Destruction“.

Войниците от паметника на Съветската армия осъмнаха през февруари 2011г. пребоядисани като активисти на движението срещу споразумението ACTA. Снимка: krasivaevropa.com

На 11 февруари 2012 г. ви информирахме, че фигурите на съветските войници от паметника осъмнаха пребоядисани и с маски като активисти на движението срещу споразумението ACTA. Граждани от 17 български града излязоха на масов протест срещу приемането на ACTA, като протестиращите тогава носеха маски от хартия или пластмаса като символ: „Това, което се опитват да постигнат чрез подписването на АСТА, накърнява правата на личността, в този смисъл ние сме обезличени. Ако АСТА бъде приета, директно отиваме на погазване на гражданските права”. „По-важното е обаче, че ни тровят умовете, режат ни достъпа до информация, за да станем овце,”  бе един от основните лозунги на митингите. ОТ WWW.BULGARICA.COM тогава призовахме ВСИЧКИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ КАКТО МОГАТ СРЕЩУ АСТА: Българите скочиха срещу АСТА – Анонимните хакнаха ЦРУ и ПРОФОН

Хората бяха възмутени от твърде много събития и политики, от твърде много фалш и безперспективи. За тях АСТА е една искра, която успява да събере в своите разклонения всички гневни, разочаровани и напредничави между тях. На 26 януари 2011г., представителите на 22 страни – членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Както написахме по-горе, на 11 февруари 2011г. Anonymous (Анонимните) хакнаха интернет страницата на българската организация за авторски права ПРОФОН и на ЦРУ и по улиците на България излязоха протестиращи, като тогава бяха сложени маски на паметника на СА. На 14 февруари 2012 г. България отказа споразумението за борба с фалшифицирането АСТА, като по същото време в целия Европейски съюз започна радикално преобръщане на позициите по въпроса с АСТА и все повече държави се отказвха от споразумението.

Европейският парламент отхвърли спорното търговско споразумение ACTA на 4 юли 2012г. и обяви официално Независимостта на Интернет в Европа, като датата съвпадна с Денят на Независимостта в САЩ: АСТА НЕ – Европа Обяви Независимостта на Интернет на 4 юли.

Друга идея за оцветяване на паметника на Съветската армия от Октомври 2010г. се въртеше в интернет след като инициативен комитет поиска разрушаването му. През септември 2010 година се създава инициативен комитет за демонтирането на Паметника на съветската армия.

Друга идея за оцветяване на паметника на Съветската армия от Октомври 2010г. се въртеше в интернет след като инициативен комитет поиска разрушаването му. През септември 2010 година се създава инициативен комитет за демонтирането на Паметника на съветската армия. Инициативният комитет смята, че паметникът е построен в чест на съветската армия, която в момента на навлизането си на българска територия е в състояние на война с България, обявена от СССР на 5 септември 1944 г. и от международно-правна гледна точка съветската армия е окупатор. Според ИК монументът изразява окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение.

Паметникът на Съветската армия отдавна е символична “Берлинска стена” между демократи и русофили, недоволни от свободата и привърженици на реда, като там се организират протести на противници и подкрепящи монумента.

КОИ СА “ПУСИ РАЙЪТ”

Трите членки на “Пуси райът”: Мария Альохина, Екатерина Самуцевич, Надежда Толоконникова.Трите момичета се събират в арт групата „Война”, която привлича вниманието снеобичайните си изяви.Руски съд призна за виновни в „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза” трите момичета.

Философката, Артистката и Писателката – това са прякорите на трите пънкарки от групата “Пуси райът”, осъдени на затвор в трудов лагер заради пънк молитвата в московския храм “Христос Спасител”, посочва Ройтерс.

Трите момичета се събират в арт групата „Война”, която привлича вниманието с необичайните си изяви. В един от тях „Война” изрисува огромен пенис на част от Литейния мост пред централата на Федералната служба за сигурност в Петербург, като той стърчи точно пред прозорците на службата, когато се вдигне вечер. По време на една от акциите на „Война” през 2008 г. Надежда Толоконикова, тогава 20-годишна студентка, бременна в 9-ия месец, участва в групова секс-оргия под наслов „Прави секс заради наследника на малката мечка”.

Философката е 22-годишната Надежда Толоконникова. Тя е много фотогенична и с тъмните си коси, сочни устни и големи очи се превърна в лицето на бандата “Пуси райът” пред западните медии. Надежда е част от руския творчески колектив “Война”, известен със скандални улични акции. През 2008 г. Надежда беше бременна и въпреки това правеше секс на обществено място със съпруга си Пьотр Верзилов. Тази творческа проява се състоя в Зоологическия музей в Москваи целта беше да се протестира срещу избирането за президент на протежето на Владимир Путин – Дмитрий Медведев. Толоконникова следваше философия последна година, когато беше арестувана след акцията през 2008 г. Тя учи в престижния Московски университет от тогава, когато напуска родния си град Норилск на 17 години. Там се запознава с Пьотр Верзилов, за когото се омъжва и който също става член на „Война”. През 2009 г. обаче той е изгонен от групата заради обвинения, че е предал друг член на полицията. Сега дъщерята на Надежда Толоконникова е на 4 години. „Феминизмът, изкуството и политиката заемат цялото й време. Посвещава цялото си време на това,” казва Давид Абрамов, който помага на „Пуси Райът” да организират изявите си.

Артистката е 30-годишната Екатерина Самуцевич. Самуцевич е учила компютърни науки и след като завършва МЕИ в Москва, бързо си намира работа във водещ изследователски център. Веднага получава работа в секретен отдел, където прави софтуер за ядрената подводница „Нерпа”, разказва нейният баща Станислав. По-късно обаче тя напуска, за да учи фотография и мултимедия. Дипломният й проект е бил създаването на браузър, който целенасочено манипулирал резултатите при търсенето. Целта й е било да покаже колко зависими са хората от медиите и безпомощни в тази неизследвана сфера, се казва в информация разпространена от „Асошиейтед прес”.

Тя учи изкуствознание, но обича да чете философски трудове. На процеса тя само веднъж проговори, за да даде дълги и добре обмислени отговори на въпросите на съдията. Екатерина е завършила с отличие престижното московско Училище по фотография и мултимедия “Родченко”. Преди да бъде арестувана през март, Екатерина живееше с баща си Станислав. Той заяви в съдебната зала, че е възпитал дъщеря си според руските традиции. В съда Екатерина каза, че пънк групата е избрала да организира протеста си в храма “Христос Спасител”, защото той се е превърнал в символ на политическата стратегия на властите. В ареста Екатерина е изчела трудове на словенския философ Славой Жижек и на френския мислител Мишел Фуко, се казва в информация на Агенция Ройтерс.

Писателката е 24-годишната Мария Альохина. Тя учи четвърта година в Института по журналистика и творческо писане в Москва. В миналото е работила като доброволец в хуманитарни кампании и като природозащитник за руския клон на “Грийнпийс”. На процеса Мария често пъти се караше със съдията и дори подлагаше на кръстосан разпит свидетелите. Мария твърди, че е християнка, но критикува православната църква заради суровата й реакция на протеста в катедралата “Христос Спасител”. Както изглежда, църквата обича само онези чада, които вярват на Путин, заяви Мария. В ареста нейната майка й носила плодове, зеленчуци и орехи, защото Мария е вегетарианка, посочва Ройтерс. Мария Альохина е майка на 5-годишно момче, което родила, когато била 19-годишна.

…………………………………………………………………….

Цветни коси, бели лица, татуировки и много пиърсинг отличават феновете на пънка. Фотограф: Мария Абаджиева, Фото-галерия ,,Среща в Лайпциг, дрескод – черно”. Фестивалът WAVE GOTIK TREFFEN събира феновете на всички течения и стилове на дарк-културата традиционно всяка година в Лайпциг, Германия.

* Пънк (Punk) е течение в културата, зародено в САЩ, Великобритания и Австралия в средата на 70-те години на 20 век. Той има няколко елемента: музикалният стил пънк-рок, пънк модата и характерна философия, в основата на която стоят антиконформизмът, индивидуализмът и анархизмът. С думата „пънк“ освен музикалният жанр може да се означи и човек, който принадлежи към пънк-субкултурата или просто изпитва удоволствие от музиката. В българския език често се използва и думата „пънкар“, за да се опишат почитателите на пънка. В английския език, думата „пънк“ се използва като пейоративна обида към някого с цел обиденият да бъде представен като дребен, незначителен. В други случаи думата бива използвана като оприличаване на млад престъпник.

Пънк-идеологията се свързва със запазване, отстояване, и увеличаване на личните права на единичния човек. Идеите на пънк-субкултурата са свързани в повечето случаи с директна, драстична и по някои път дори екстремна промяна на обществото. Голяма част от пънк-течението е поддържала, и продължава да съхранява анархистката идеология в движенията си. Анархизмът се приема с цел постигане на утопично общество, в което липсват класовото разделение, корупцията, дискриминацията и злоупотребата с човешките права. Пънк етиката се състои от … още тук: Пънк

ПРИПОМНЯМЕ:

“Оцапаха и изкъпаха Съветската армия” в София

 

2 comments for “Пак наклепаха паметника на Съветската армия в София